Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 02 /15:28

Policijos akibrokštas vilnietei: supainioję su sovietine pareigūnai paprašė nuimti balkone iškabintą Lenkijos vėliavą

Lenkų teatro studijos vadovė Lilia Kiejzik antradienį Lenkijos vėliavos dienos proga savo buto balkone iškabino kaimyninės šalies vėliavą. Tačiau Lazdynuose gyvenanti moteris tvirtina netrukus sulaukusi policijos vizito – pareigūnai jai liepė vėliavą nukabinti.
Lenkijos vėliava Lilios Kiejzik balkone
Lenkijos vėliava Lilios Kiejzik balkone / „Facebook“/L.Kiejzik nuotr.

Kaip praneša zw.lt, apie 11.30 į moters butą atvyko policijos pareigūnai iš Vilniaus šeštojo policijos komisariato ir pareikalavo vėliavą nukabinti.

„Sveiki, mieli tautiečiai, prieš 15 minučių į namus atvyko policija (Vilniaus šeštasis policijos komisariatas) ir liepė man nukabinti Lenkijos vėliavą, kurią šįryt iškabinome balkone. Argumentas, kad tai Lenkijos šventė, nepadėjo. Atrodo, kad Lenkijos Respublikos vėliava yra priešiškos valstybės vėliava? O mano tėvas, kuriam 92-eji, taip džiaugėsi šiuo lenkiškumo ženklu. Gaila, kad taip trumpai“, – „Facebook“ paskyroje parašė L.Kiejzik.

Vėliava buvo iškelta tokiu būdu, kad buvo sunku įžvelgti, ar tai yra Lenkijos, ar kokios nors kitos valstybės, ar sovietinė vėliava, – teigė Paulius Radvilavičius.

Zw.lt teigimu, panaši situacija susiklostė ir Eišiškėse – čia gyvenančios moters teigimu, į jos namus taip pat atėjo policijos pareigūnas, tačiau išklausęs „istorijos pamoką“ esą jis nukabinti vėliavos nepaprašė.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato atstovai tvirtina, kad tai tebuvo nesusipratimas, o iškelti šią vėliavą moteris tikrai galėjusi. „Šį incidentą galima vadinti nesusipratimu, kadangi policija gavo pranešimą, jog yra iškelta sovietinė vėliava, kurią, kaip žinoma, kelti draudžiama, ji buvo iškelta tokiu būdu, kad buvo sunku įžvelgti, ar tai yra Lenkijos, ar kokios nors kitos valstybės, ar sovietinė vėliava. Ji buvo tiesiog uždėta ant balkono konstrukcijos“, – 15min teigė Vilniaus apskr. VPK atstovas Paulius Radvilavičius.

Atvykę pareigūnai, anot P.Radvilavičiaus, siekė pasikalbėti su buto gyventojais, tačiau bute buvusi moteris juos atsisakė įsileisti į savo namus – pokalbis vyko per uždaras duris. „Galbūt būta tam tikro susikalbėjimo, nes pareigūnams kilus abejonių, ar vėliava nėra draudžiama ir ar yra iškelta tinkamai, moteris sutiko su pareigūnų prašymu vėliavą nukabinti“, – aiškino sostinės policijos atstovas.

Lietuvos Respublikos Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme rašoma, kad nuolat užsienio valstybių, Europos Sąjungos ir tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavos gali būti iškeliamos tik prie, virš ar ant užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų bei jų vadovų rezidencijų pastatų, Europos Sąjungos institucijų, tarptautinių viešųjų organizacijų atstovybių bei jų vadovų rezidencijų pastatų, kitų Lietuvos Respublikoje teisėtai įsteigtų užsienio valstybių valstybinių įstaigų, Europos Sąjungos ir tarptautinių institucijų pastatų, jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinės sutartys nenumato kitaip.

Fiziniai ir juridiniai asmenys gali savo nuožiūra naudoti (kelti, pastatyti) užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas.

„Užsienio valstybių, Europos Sąjungos ir tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavos prie, virš ar ant Lietuvos Respublikos valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų gali būti iškeliamos tik tuo metu, kai jose lankosi Lietuvos Respublikos oficialūs svečiai ir specialiųjų misijų atstovai, taip pat atmintinų dienų ar oficialių tarptautinių renginių šiose institucijose ir įstaigose proga, kitais Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytais atvejais pagal diplomatinio protokolo reikalavimus“, – taip pat skelbiama įstatyme.

Apie tai, kad kitos, draugiškos Lietuvai šalies, vėliava negali būti iškelta tos šalies šventės proga nuosavo būsto balkone, įstatyme neužsimenama. „Fiziniai ir juridiniai asmenys gali savo nuožiūra naudoti (kelti, pastatyti) užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas ir (arba) vėliavėles laikydamiesi vėliavų naudojimo principų ir tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba šioms vėliavoms“, – teigiama įstatyme.

Anot P.Radvilavičiaus, pareigūnai apie šitą punktą įstatyme žino ir jokiais būdais nedraus kitų šalių vėliavas išsikelti gyventojams. „Vėliava nebuvo stove, laikiklyje, bet nepaisant to pripažįstame tam tikrą savo kaltės dalį. Mes gerbiame mūsų kaimynus, strateginius partnerius, partnerius NATO ir, neturėdami abejonių, neaiškumų ir turėdami galimybę išsiaiškinti, kaip yra, nebūtume ėmęsi tokių priemonių. Jokių kliūčių, jei bus galimybė susikalbėti ar išsiaiškinti, oficialiomis progomis kelti tiek Lenkijos, tiek kitų užsienio valstybių vėliavas, nebus daroma“, – teigė Vilniaus policijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas