Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06:02

Politikai debatavo apie gynybą, sveikatą ir kainas. Mes patikrinome 20 jų teiginių

Politikai naujienų portalo 15min debatuose diskutavo apie gynybą, sveikatos apsaugą ir kainų augimą. Redakcijos žurnalistai kartu su Vilniaus universiteto mokslininkais ir kitais ekspertais įvertino 20 jų išsakytų faktų tikslumą.

Debatus galite peržiūrėti čia. 15min pristato politikų teiginius ir komentarus apie juos.

Ingrida Šimonytė: „Bendrai yra sutarimas dėl trijų procentų (nuo BVP skyrimo gynybai), yra labai aiškūs prioritetai ir yra aiškūs finansavimo šaltiniai“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ LR Seimo rinkimų debatai
Lukas Balandis / BNS nuotr./ LR Seimo rinkimų debatai

Seimas birželio mėnesį įkūrė gynybos fondą, kurio deklaruotas tikslas pasiekti 3 proc. BVP gynybai, tačiau kai kurie jo finansavimo šaltiniai iki šiol nėra patvirtinti.

Pagal Finansų ministerijos planą, gynybai finansuoti be patvirtinto akcizų ir pelno mokesčio augimo, dar būtų įvestos draudimo įmokos, jos oficialiai vadinamos Saugumo įnašu. Seimas tokių įmokų neįvedė ir tikriausiai neįves iki kadencijos pabaigos, nes tam nepritaria abi koalicijos liberalų partijos.

Šiemet 3 proc. BVP rodiklis iš dalies pasiektas skolintais pinigais. Finansų ministerija laikosi pozicijos, kad trijų procentų tikslui „būtina priimti Saugumo įnašą arba vietoj jo pasiūlyti kitą tvarų šaltinį“.

Vadinasi, nors politinė valia skirti 3 proc. yra deklaruota, dėl konkrečių tvarių finansavimo šaltinių lieka abejonių.

Viktoras Uspaskichas: „Taikos koalicija kalba apie profesionalią armiją. Tai turbūt būtų ir pigiau, ir profesionaliau. Reikia užtikrinti oro gynybą, priešraketinę gynybą, mums reikia pirkti ne puolamuosius ginklus, o tuos ginklus, kurie galėtų apsaugoti mūsų valstybę“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ LR Seimo rinkimų debatai
Lukas Balandis / BNS nuotr./ LR Seimo rinkimų debatai

Anot karybos eksperto Deivido Šlekio, pasaulinė patirtis rodo, kad yra atvirkščiai – profesinės tarnybos kariuomenė kainuoja brangiau, o šauktinių kariuomenė kainuoja pigiau, bet jai reikia pasitelkti daugiau žmonių.

Ginkluotės skirstymas į puolamąją ir gynybinę yra itin sąlyginis. Tokią skirtį naudoja Jungtinės Valstijos, parduodamos ginkluotę užsienio partneriams, tarkim, Taivanui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas