Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06:02

Debatų faktų tikrinimas: kurie politikai kalbėjo tiksliausiai, o kurie manipuliavo

Antruosiuose naujienų portalo 15min debatuose rinkimų dalyviai diskutavo apie gynybą, socialinę nelygybę, sveikatos apsaugą, kainas ir užsienio politiką. 15min redakcija, pasitelkusi ekspertus, įvertino penkiolikos išsakytų teiginių tikslumą.

Suprasti akimirksniu

  • 15min surengė dvejus debatus, juose rinkimų dalyviai buvo suskirstyti burtų keliu. Debatus galima stebėti portale 15min ir jutubo paskyroje.
  • 15min redakcija po debatų patikrino politikų išsakytų faktų tikslumą. Su pirmuoju vertinimu galite susipažinti čia

Linas Kukuraitis: „Turime sumažinti nelygybę, socialinę nelygybę, nes ji pati didžiausia, išskyrus bulgarus, Europos Sąjungoje“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kukuraitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kukuraitis

Vertinant pajamų ir turto nelygybę remiamasi vadinamuoju Gini koeficientu. Jo reikšmės svyruoja nuo 0 (visiška lygybė) iki 100 (visiška nelygybė).

Pastarieji oficialūs Eurostato duomenys rodo, kad didžiausia nelygybė pagal disponuojamąsias pajamas ES buvo Bulgarijoje (38,4), Lietuvoje (36,2) ir Latvijoje (34,3).

Gintautas Paluckas: „Tiek sveikatos sektoriuje, tiek švietimo sektoriuje vyksta labai sparti privatizacija“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

Privačių sveikatos įstaigų skaičius per penkerius metus Lietuvoje išaugo 14 proc., o jose dirbančių gydytojų skaičius – 36 proc. iki beveik 2 tūkst. Tai rodo Higienos instituto duomenys.

Privačių mokyklų skaičius per penkerius metus Lietuvoje išaugo daugiau kaip pusantro karto, jų dabar yra apie šimtas. Tai skelbia Švietimo valdymo informacinė sistema.

Jaroslavas Narkevičius: „Mes karinėms reikmėms skiriame kur kas daugiau negu priklauso, daugiau negu 2 proc.“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Šiemet Lietuvos gynybos finansavimas pirmąkart turėtų perkopti 3 proc. BVP. NATO duomenimis, Lietuva pagal krašto apsaugos finansavimą atsilieka nuo Jungtinių Valstijų, Lenkijos ir Estijos, yra panašiame lygyje kaip Latvija ir Graikija, o kitas šalis lenkia.

NATO viršūnių susitikime Vilniuje paskelbė, kad 2 proc. nuo BVP yra tik minimalus standartas, o aižėjant pasaulio tvarkai „daugeliu atvejų reikės didesnių nei 2 proc. BVP išlaidų“.

Vienas iš Donaldo Trumpo bendražygių neseniai paragino Baltijos šalis gynybos biudžetus padidinti iki 10 proc. BVP – jis sakė, kad 3 proc. lygis nedaro jokio įspūdžio ir nėra adekvatus.

Ignas Vėgėlė: „Korupcijos lygis šioje valstybėje (Lietuvoje) – deja, galiu jį lyginti su kai kuriomis Lotynų Amerikos valstybių korupcijos lygiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas