Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19 /16:05

Nuosprendis korupcijos byloje: politikai ir džiaugiasi, ir stebisi, įtaria teisėsaugos darbo broką

„Manau, tai – apskritai viena siaubingiausių dienų Lietuvos teisingumo istorijoje“, – sako atstovas iš opozicijos, parlamentaras Vytautas Bakas vertindamas teismo sprendimą politinės korupcijos byloje. Visi kaltinamieji „MG Baltic“ (dabar „MG grupė“) politinės korupcijos byloje antradienį buvo išteisinti. Vieni politikai sveikina tokį sprendimą, kiti – stebisi ir vadina keistu. Viena vertus, teisminis procesas, pasak tautos atstovų, padėjo apsivalyti politinei sistemai. Kita vertus, anot jų, tai padarė nepataisomą žalą politikų reputacijai. Be to, dėl to, kad byla baigėsi „šnipštu“, esą galima kvestionuoti teisėsaugos darbo kokybę ir pareigūnų kompetenciją.
Politikai vertina nuosprendį politinės korupcijos byloje
Politikai vertina nuosprendį politinės korupcijos byloje / 15min nuotr.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas išteisino kaltinamuosius „MG Baltic“ (dabar „MG grupė“) politinės korupcijos byloje.

Tarp išteisintųjų – parlamentinės Darbo partija, Liberalų sąjūdis, Seimo „darbietis“ Vytautas Gapšys, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo liberalas Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras Gintaras Steponavičius.

VIDEO: Paskelbtas „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos teismo nuosprendis

V.Čmilytė-Nielsen dėkoja likusiems partijoje

Komentuodama nuosprendį byloje, valdančiojo Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė tikėjusi, jog partija bus išteisinta.

„Tikėjausi tokio sprendimo, tikėjausi, kad jis bus pozityvus. Šiandieną džiaugiuosi, kad toks sprendimas buvo priimtas“, – Seime žurnalistams komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji sutiko, kad įtarimų sulaukusiam, teisiamam Liberalų sąjūdžiui buvo padaryta žala reputacijai.

„Žinoma, reputacinė žala buvo partijai padaryta. Mes su ta reputacine žala gyvenome daug metų, praėjome ne vienerius rinkimus.

Aš esu labai dėkinga mūsų bendruomenei, visų pirma Liberalų sąjūdžio nariams, kurie sunkiausiu momentu nenusisuko, neišėjo, liko partijoje, tikėjo jos nekaltumu, šiandieną prie mūsų jungiasi ir daug naujų entuziastingų žmonių. Tai yra pozityvu, ir nepaisant to, kokie išbandymai buvo partijos praeityje, aš tikiu, kad mes pereiname dabar į naują šviesesnį, geresnį etapą“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Tam tikras šešėlis visą laiką buvo virš partijos.

Liberalai, pasak jos, teismo sprendimo dienos ir išteisinimo laukė ilgą laiką.

„Aš partijos pirmininke tapau gerokai po šios istorijos. Tačiau, žinoma, tam tikras šešėlis visą laiką buvo virš partijos. Reikėjo šiek tiek laiko, kad mūsų partijos nariai jaustųsi drąsiau būdami Liberalų sąjūdžio nariais. Šiandieną – ta diena, kurios mūsų bendruomenė laukė ilgą laiką“, – dėstė V.Čmilytė-Nielsen.

Paklausta, ar partija priimtų išteisintą, buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką E.Masiulį atgal į partiją, jei jis to norėtų, V.Čmilytė-Nielsen šyptelėjo:

„Aš manau, kad tai – praeitas etapas.“

E.Gentvilas: prokuroras turėtų gelbėti reputacijos likučius

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikino, jog buvo tikras, jog partija bus išteisinta ir pabrėžė, kad šį nuosprendį priėmė trijų teisėjų kolegija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Teismo proceso metu nė vienas posėdis nebuvo skirtas partijos ir jos institucijų veiklai analizuoti. Tiesiog automatiškai pareikšti įtarimai partijai dėl partijos vienasmenio valdymo organo – partijos pirmininko – galimai nusikalstamos veiklos“, – kalbėjo politikas.

Jis svarstė, kad valstybinį kaltinimą teisme palaikęs prokuroras Justas Laucius, „visais klausimais gavęs per savo reputaciją“, nesiryš visa apimtimi skųsti sprendimo.

Jis galbūt turėtų skųsti pavienius epizodus, gal susijusius su fiziniais asmenimis.

„Aš manau, kad prokuroras J.Laucius turėtų – vertinu jo galimą logiką – apie tai galvoti, kaip išgelbėti savo reputacijos likučius. Jis galbūt turėtų skųsti pavienius epizodus, gal susijusius su fiziniais asmenimis, susijusius su realių pinigų pasirodymu <...>. Tie epizodai ir visuomenei yra įdomiausi“, – dėstė E.Gentvilas.

Įtarimų sulaukusi partija, anot politiko, patyrė daug reputacinių nuostolių.

V.Fiodorovas: tokie atvejai laužo gyvenimus

Opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas teigė, kad įtarimai partijai byloje buvo pritempti.

Akivaizdžiai matėsi, kad viskas yra pritempta.

„Turėjome tokią nuojautą, kad viskas bus gerai. Tiek, kiek teko sekti pačią bylos eigą, skaityti, girdėti parodymus, akivaizdžiai matėsi, kad viskas yra pritempta – tai šiandien įrodė pirmos instancijos teismas“, – Seime komentavo politikas.

Jis teigė, kad tokie teisminiai procesai griauną ne tik partijų ir politikų reputaciją, bet ir gyvenimu.

„Tai dar kartą įrodo, kad tokie atvejai laužo ne tik reputacinę žalą, bet ir gyvenimus. Matėt, buvęs kolega Eligijus Masiulis su ašaromis džiaugėsi nuosprendžiu, kuris šiandien yra paskelbtas.

Bet, taip, reputacinė žala yra milžiniška, matyt, įrodyti kitaip visuomenei dabar bus sudėtinga. Šiandien tuo ir pasibaigs, kad žiniasklaida paskelbs, kad išteisinta, o visi tie metai, per kuriuos buvo primenama apie partiją, partijos kolegas, kad jie teisiami, tie metai liks“, – apgailestavo V.Fiodorovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

Darbo partija, anot jo, yra pasiruošusi gintis ir aukštesnės instancijos teismuose, jei nuosprendis būtų apskųstas.

V.Mitalas: kyla klausimų, kaip renkami įrodymai

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas nenorėjo komentuoti teismo sprendimo, bet ėmė kvestionuoti Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokuratūros pareigūnų darbo kokybę.

Visa šita istorija palieka neskanų skonį burnoje.

„Visa šita istorija palieka neskanų skonį burnoje. Ji kelia klausimus apie tai, kaip Lietuvoje yra renkami įrodymai, kaip dirba tarnybos, kurios turi dirbti paruošdamos medžiagą bylos nagrinėjimui – Specialiųjų tyrimų tarnyba, prokuratūra, kelia klausimą, kodėl teismų procesas tapo toks ilgas, per kurį spėjo ir Vyriausioji rinkimų komisija prisukti įvairiausių tarpinių sprendimų laukiant ir spėliojant, kaip tas teismas pasibaigs“, – kalbėjo politikas.

Pasak jo, Lietuvoje reikia sutvarkyti teisminį įrodinėjimą, kuris „šiuo atveju paliko daugybę žmonių tokiais nei pakartais, nei paleistais nuo 2016 metų“.

Kalbėdamas apie tai, kaip 2016-aisiais užvesta politinės korupcijos byla pakeitė tais metais vykusių Seimo rinkimų eigą, V.Mitalas teigė, kad iš skandalo labiausiai išlošė daugiausia mandatų gavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Didžiausia laimė šitos bylos kontekste teko „valstiečiams-žaliesiems“, kurie galėjo Lietuvą valdyti laimėję labai didelį kiekį mandatų praėjusiuose Seimo rinkimuose. Kokia Lietuva būtų buvusi be „valstiečių ir žaliųjų“ valdymo ketverius metus, galime tik spėlioti“, – dėstė Laisvės partijos atstovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

A.Sysas: kažką reikia daryti su STT

Atstovo iš opozicijos socialdemokrato Algirdo Syso įsitikinimu, korupcijos byla keliaus į aukštesnės pakopos teismus. Jei ir juose kaltinamieji bus išteisinti, tada, anot politiko, bus galima kelti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų darbo kokybės klausimą.

Kažką reikia tada su šia struktūra daryti, nes visas jų darbas yra tik iššovimas pirminės informacijos.

„Jeigu taip įvyks iki galo, čia dar viena garsi STT byla, kuri prasideda su antrankiais, naktiniais vizitais, žmonių išvedimais, didele pompastika, o po penkių, šešių, po dešimties metų – šnipštas ir niekas nebūna nuteistas.

Kažką reikia tada su šia struktūra daryti, nes visas jų darbas yra tik iššovimas pirminės informacijos. Jeigu visgi teisingumą vykdo teismas ir jei teismas priima tokį sprendimą, vadinasi, [pareigūnai] kažko nepadarė“, – komentavo socialdemokratas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas

Politikams po tokio proceso, pasak jo, dažniausiai jau neįmanoma nusiplauti reputacijos dėmės.

„Tokios bylos, aš manau, kad uždeda antpečius visam gyvenimui. Niekas neužmiršta“, – pažymėjo A.Sysas.

A.Norkienė: galbūt tai – tyrimo brokas

Opozicinės „valstiečių“ frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė sakė, jog yra nustebusi dėl teismo sprendimo „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

„Nustebino, suprantu, kad dabar kaip ir normalu Seimo nariui paskolas gauti dėžutėje“, – žurnalistams komentavo politikė.

„Aišku, aš čia šaržuoju. Bet tikiuosi, kad tai yra pirmos instancijos teismas, kad prokurorai bus principingi, nepaisant to, kas yra kaltinamieji ir teisiamieji, duos apeliaciją, ir byla turbūt turėtų keliauti į kitos instancijos teismą“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė

Išteisinamasis nuosprendis, A.Norkienės matymu, gali rodyti ir teisėsaugos darbo broką, prastai atliktą tyrimą.

Politikė svarstė, jog tai gali būti ir politinis užsakymas.

Kas galėtų paneigti, ar tai nėra koks nors politinis užsakymas.

„Keistas sprendimas. Galbūt tai yra teisėsaugos tyrimo brokas, jeigu buvo nusikaltimas ir nebuvo galimybės to įrodyti, kita vertus, kas galėtų paneigti, ar tai nėra koks nors politinis užsakymas“, – kalbėjo A.Norkienė.

„Kai sulauki tokio nuosprendžio, minčių kyla įvairių“, – pažymėjo ji.

Politikės teigimu, po šio verdikto darbo turės ir teisininkai, ir politikai.

P.Saudargas: politinė sistema buvo sukrėsta ir išsivalė

Valdančiųjų konservatorių atstovas Paulius Saudargas teigė kol kas norintis susilaikyti nuo teismo nuosprendžio vertinimo.

„Aš kaip politikas norėčiau šiame etape susilaikyti nuo vertinimų ir komentarų, todėl kad nenoriu įtakoti proceso aukštesnės instancijos teismuose. Kas natūraliai suprantama gali toliau vykti“, – kalbėjo parlamentaras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Paulius Saudargas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Paulius Saudargas

Korupcijos bylos kontekste politinė sistema, anot P.Saudargo, buvo sukrėsta, patyrė milžinišką reputacinę žalą ir išsivalė.

„Vis tik ir mūsų žingsniai skaidrinant partijų veiklą, finansavimą buvo ta kryptimi eilę metų, manau, dabar ta sistema yra kitokia“, – pažymėjo jis.

Manau, dabar ta sistema yra kitokia.

G.Landsbergis: komentuoti turi prokurorai

Po išteisinamojo nuosprendžio politinės korupcijos byloje, konservatorių vedlio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio manymu, turi pasisakyti prokurorai.

Jis pats atsisakė vertinti teismo sprendimą.

„Suprantame, kad tai yra dar nepadėtas taškas, bus kiti etapai ir ypatingai kritiški politikų komentarai gali būti traktuojami kaip kišimasis į bylą. Todėl aš nuo platesnio komentaro susilaikau“, – sakė G.Landsbergis.

Tai yra dar nepadėtas taškas.

„Pirmiausia įvertinti konkretų šitą teismo sprendimą turi prokurorai. Jie valstybės vardu kaltina, <...> tai jie turi paaiškinti, kaip jie vertina, kas atsitiko“, – pridūrė ministras.

Paklaustas, ar politikams bus lengva nusikratyti įtarimų šleifo, G.Landsbergis teigė nemanantis, kad tai įmanoma.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

V.Bakas: tai – viena siaubingiausių dienų

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, atlikusio tyrimą dėl „MG Baltic“ veiklos, pirmininkas, opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Bakas svarstė, jog teismo nuosprendis byloje šokiruos didžiąją visuomenės dalį.

Manau, tai – apskritai viena siaubingiausių dienų Lietuvos teisingumo istorijoje.

„Manau, tai – apskritai viena siaubingiausių dienų Lietuvos teisingumo istorijoje. Praktiškai šituo sprendimu įteisinama politinė korupcija, nes tai, ką iki šiol teisininkai, visuomenė laikė politine korupcija, dabar tai jau yra tarsi legali veikla – galima tartis dėl partijų finansavimo, prisidengti kažkokiais skolos rašteliais...

Aš tik tikiu, kad prokurorai skųs šį nuosprendį ir valstybė galės apsiginti nuo interesų grupių pelnymosi ar neteisėtos, neskaidrios įtakos Lietuvos politinei sistemai ir Lietuvos sistemai, gyvenimui“, – kalbėjo V.Bakas.

Erikas Ovčarenko/BNS/Vytautas Bakas
Erikas Ovčarenko/BNS/Vytautas Bakas

Jis teigė, kad Lietuvoje yra itin aukštas įrodinėjimo standartas – teismai turi tokią praktiką, kurioje iškelia labai aukštus įrodinėjimo reikalavimus.

O jiems esant, anot politiko, tampa neįmanoma įrodyti korupcijos.

Siekiant, kad situacija keistųsi, V.Bako įsitikinimu, reikia pertvarkos teismų sistemoje.

Prezidentas nekomentuoja „MG grupės“ bylos, ragina taip elgtis kitus politikus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pareiškė nekomentuosiantis išteisinamojo nuosprendžio politinės korupcijos byloje ir paragino nuo vertinimų susilaikyti kitus politikus.

„Prezidentas nekomentuos sprendimo dėl konkrečios bylos, kuri dar gali būti svarstoma aukštesnės instancijos teismuose“, – teigiama BNS prezidento patarėjo Tomo Beržinsko atsiųstame komentare.

„Prezidento nuomone, tiek Seimo pirmininkė, tiek kiti politikai turėtų susilaikyti nuo vertinimų apie tai, kokio verdikto byloje jie tikėjosi, nes visuomenei gali kilti rimtų abejonių dėl politinių lūkesčių materializavimosi, kas teisinėje ir demokratinėje valstybėje yra netoleruotina“, – nurodoma jame.

Viena didžiausių ir garsiausių bylų

Vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E.Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Š.Gustainis ir dabartinis parlamentaras Darbo partijos frakcijos narys V.Gapšys kaltinti kyšių ėmimu.

Eksparlamentaras liberalas G.Steponavičius įtartas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teisėsauga įtarė, kad Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos – partijas prašyta pripažinti kaltomis dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

Prieš beveik šešerius metus pradėta byla palaidojo politikų karjeras ir Liberalų sąjūdžio galimybes 2016-aisiais iškovoti pergalę Seimo rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas