Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Politologas Vytautas Dumbliauskas: Dalia Grybauskaitė sugriovė tradiciją, kad prezidentas – politiškai neangažuotas, už tai moka reitingais

Prezidentės Dalios Grybauskaitės reitingai nenustoja kristi dėl Vyriausybės formavimo peripetijų: už Darbo partiją balsavę rinkėjai nėra patenkinti valstybės vadovės veiksmais ir tuo, kad ji akivaizdžiai simpatizuoja dešiniesiems, mano politologas Vytautas Dumbliauskas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„D.Grybauskaitė buvo laikoma politike, esančia aukščiau partijų, o ji pasirodė savotiškai angažuota. Eiliniai piliečiai mato, kad ji akivaizdžiai simpatizuoja dešiniosioms partijoms“, – 15min.lt sakė politologas, komentuodamas paskutinės gyventojų nuomonės apklausos rezultatus.

Jis pridūrė, kad D.Grybauskaitė įžeidė ne tik Darbo partijos elektoratą, siekiantį 270 tūkstančių. Savotiškai įžeisti esą liko socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ rinkėjai.

„Ji supykdė pusę aktyvių piliečių, kurie eina į rinkimus. Ji angažavosi kaip dešiniųjų rėmėja. Tradicija, kad Lietuvoje prezidentas turi būti nepartinis ir esantis aukščiau partijų, yra sugriauta. Žmonės nori jokiai partijai nesimpatizuojančio prezidento“, – pabrėžė politologas.

V.Dumbliausko teigimu, dabar D.Grybauskaitei koją kiša blaškymasis: po rinkimų ji pareiškė nenorinti valdančiųjų gretose matyti Darbo partijos, tuo metu dabar kai kurie šios politinės jėgos kandidatai į ministrus jai jau tinka.

„Panašu, kad priklausomybė Darbo partijai jau nebėra kliūtis patekti į Vyriausybę, Kęstutis Daukšys jau tinkamas būti ministru. Buvo mėtymosi. Spalio pabaigoje ji per griežtai pasakė, dabar atsitraukimas neapgalvotas. Žinoma, iš tokios situacijos, kai pats sau užsibrėžti tikslą – Darbo partija neturi dalyvauti, išeiti nelengva. Tai, sakyčiau, politinė klaida, ji reitingų prasme gali kainuoti brangiai“, – sakė pašnekovas.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ naujienų agentūros ELTA užsakymu lapkričio 16-23 dienomis atliktos apklausos duomenimis, 61 proc. palankių vertinimų sulaukusią prezidentę aplenkė net du politikai: po 65 proc. respondentų palankumo sulaukę kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus bei socialdemokratų lyderis, paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius.

Lapkričio 24-ąją paskelbtos „Lietuvos ryto“ užsakymu atliktos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausos duomenimis D.Grybauskaitė vis dar buvo palankiausiai Lietuvoje vertinama politikė, sulaukusi 59,1 proc. rinkėjų palaikymo, nors dar spalio pradžioje ją palaikė net 72,8 proc. žmonių.

„Vilmorus“ tyrimo duomenimis, A.Butkevičių palankiai įvertino 52,3 proc. gyventojų.

Anot V.Dumbliausko, šių dviejų apklausų lyginti negalima, nes „Vilmorus“ apklausoje nebuvo teirautasi, kaip žmonės vertina kadenciją baigusį šalies vadovą V.Adamkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai