Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 30

Portalas 15min tiesioginėmis transliacijomis ir specialiu turiniu kviečia minėti Pasaulinę amžėjančių žmonių dieną

Prieš 30 metų Jungtinės Tautos spalio 1-ąją paskelbė Amžėjančių žmonių diena. Nuo tada, kaip ir nuo mūsų Nepriklausomybės atkūrimo, jau užaugo ir subrendo viena karta. O koks yra visuomenės požiūris į tuos, kurie ją puoselėjo?
„Tu esi aš“
„Tu esi aš“ / Donato Gvildžio iliustr. / 15min

Siekdamas atkreipti visų mūsų dėmesį į itin sparčiai amžėjančią Lietuvos visuomenę ir paskatinti atsikratyti nusistovėjusių stereotipų amžiaus atžvilgiu, portalas 15min jau keletą mėnesių plėtoja rubriką TU ESI AŠ, o spalio 1-ąją amžėjimo temai skirs ypatingą dėmesį.

„Visą dieną dalinsimės turiniu, kuris visoms kartoms gali būti paskata į amžėjimo klausimą pažvelgti ne kaip į socialinę problemą, o atvirkščiai – kaip į galimybę ir būtinumą jau šiandien drauge kurti tvarius skirtingų kartų santykius ir skatinti darnią „sidabrinę“ ekonomiką”, – sako 15min rinkodaros vadovė Rima Olberkytė-Stankus. – Mūsų portalo misija – kurti visuomenės gerovei, tad drąsiai imamės tokių projektų, kurie keičia įsisenėjusias problemas, atgyvenusį požiūrį, skatina kurti ir skleidžia pozityvias žinias. ​​​​Prisijunkit!"

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rima Olberkytė-Stankus
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rima Olberkytė-Stankus

Specialiai Amžėjančiųjų dienai 15min komanda pristato multimediją „100 metų kartu“: kviečiame mėgautis vienu geriausių pastarųjų metų lietuvių dokumentinių filmų ir virtualia paroda apie jo herojus. „100 metų kartu“ – tai meninių vizualizacijų projektas, fotografijomis bei dokumentinio kino kadrais pasakojantis Lietuvos Respublikos bendraamžių ir jų artimųjų atsiminimus, patirtis, gyvenimo istorijas.

10 val. tiesioginiame 15min eteryje ir FB paskyroje – 15min VARDŲ redaktorės Elenos Varnauskaitės pokalbis su projekto „100 metų kartu“ kūrėjomis: prodiusere Justė Michailinaite ir fotomenininke Monika Požerskyte.

Lietuvos visuomenė sparčiai senėja – per pastaruosius 20 metų pagyvenusių žmonių dalis išaugo dukart ir dabar sudaro beveik 19 proc. visų Lietuvos gyventojų.

Skaičiuojama, kad iki 2040 m. kas trečias Lietuvos gyventojas bus vyresnis nei 65-erių. Kaip į šias tendencijas reaguoja Lietuvos verslas? Diskusija apie tai – 12 val. žurnalisto Sauliaus Jakučionio moderuojamoje tiesioginėje transliacijoje apie „sidabrinę ekonomiką“, kurioje dalyvaus „Sidabrinės linijos“ įkūrėjas Marius Čiuželis, „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Daina Kleponė, komunikacijos konsultantė Snieguolė Matonienė.

16 val. tiesioginiame eteryje – 15min GYVENIMO žurnalistės Indrės Pepcevičiūtės pokalbis apie amžėjimą su televizijos ikonomis Edita Mildažyte ir Violeta Mičiuliene: kaip po 50-mečio nenukeliauti į visuomenės užribį?

15min skaitytojams – ir išskirtinis Editos Mildažytės interviu apie amžėjimą – su 50-metės išmintimi ir nuotraukomis iš asmeninio archyvo.

15min videokomanda didžiuodamasi pristato du videopasakojimus-interviu su neeilinio polėkio senjorais. Viena jų – 20 metų Nacionaliniame operos ir baleto teatre dirbusi ir sceninius drabužius siuvusi Vlada Šimkutė. 88-erių pašnekovė sako, kad teatras iki šiol yra didžiausia jos meilė, iki šių dienų stengiasi apsilankyti premjerose, nors dėl palydos trūkumo tai padaryti pavyksta vis rečiau.

Kitas pašnekovas – 77-erių Rimantas Petrauskas, mokslininkas. Daugelį metų dirbo dėstytoju, neapsakomai domisi technologijomis. Daug važinėjęs po užsienį, išleidęs ne vieną žinomą mokslininką į platųjį pasaulį, dabar jau trejus metus randa laiko savo kitam hobiui –pramoginiams šokiams. Kartu su kitais senjorais jis šoka klube „Ave Vita“, kur yra tituluojamas kaip gražiausios šypsenos savininkas. Rimantas įsitikinęs, kad senjorams yra būtinas aktyvus gyvenimo būdas (pats kasdien įveikia mažiausiai 10 tūkst. žingsnių), bendravimas ir galimybės tobulėti.

Specialiai15min Amžėjimo dienai TV projektas „Lietuvos balsas. Senjorai“ atrinko ir TOP15 populiariausių muzikinių pasirodymų. Šis projektas paneigė visus stereotipus apie vyresnio amžiaus žmones ir įrodė, jog amžėjimas gali būti spalvingas, kupinas naujų potyrių, neatrastų veiklų ir ilgamečių svajonių įgyvendinimo.

15min žurnalistas, „Nacionalinės viktorinos“ ir kitų populiariųjų 15min kvizų autorius Ugnius Antanavičius spalio 1-ajai parengė testą apie amžėjančias pasaulio garsenybes „Amžinai jauni: ar pažinsite šias 15 įžymybių, kurioms – per 70 metų?“

Išmėginkite jėgas teste, mėgaukitės filmu, virtualia paroda, prasmingais pokalbiais ir turiningomis publikacijomis visą spalio 1-ąją! Daugiau pozityvių amžėjančių žmonių istorijų – rubrikoje TU ESI AŠ bet kuriuo jums patogiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas