Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 11 /17:07

Priekulėje paskelbta ekstremalioji situacija: vanduo veržiasi per pylimą, kelias Šilutės link nepravažiuojamas

Klaipėdos rajone Priekulės seniūnijoje šeštadienio pavakarę paskelbta ekstremalioji situacija. Nurodoma, kad Minija neslūgsta, vandens lygis prie Lankupių šliuzo jau pasiekė stichinį, Priekulės mieste vanduo veržiasi per pylimą, o kelias link Šilutės – nepravažiuojamas.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas šeštadienio pavakarę feisbuko paskyroje pranešė, kad, atsižvelgdamas į Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (ESOC) rekomendaciją, Priekulės seniūnijoje skelbia ekstremalią situaciją.

„Minija neslūgsta, vandens lygis prie Lankupių šliuzo jau pasiekė stichinį, Priekulės mieste vanduo veržiasi per pylimą, o kelias link Šilutės – nepravažiuojamas.

Šliuzo nuspręsta neatidarinėti, nes tokiu atveju gali būti pralaužti žemiau esantys pylimai, o taip pat tai galėtų pakenkti Klaipėdos vandenų vandenvietei, iš kurios tiekiamas geriamas vanduo. Praverta tik šliuzo šone esanti galerija, kad bent šiek tiek sumažinti vandens spaudimą“, – rašė meras.

Anot jo, dirba visos tarnybos. Situacija atidžiai stebima.

Sudėtinga situacija ties Lankupiais

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba Klaipėdos rajono savivaldybę šeštadienio rytą informavo, kad Minijoje ties Lankupiais stebimas pavojingas vandens lygis – 822 cm (stichinis – 825 cm, katastrofinis – 830 cm).

Jeigu būtų pasiektas katastrofinis lygis, vanduo veržtųsi per pylimą, būtų semiamas Lankupių kaimas.

Esą reikalingas šliuzo iš Minijos atvėrimas Klaipėdos kanale.

Facebook grupė „Orų entuziastai“ nuotr./Potvynis Priekulėje
Facebook grupė „Orų entuziastai“ nuotr./Potvynis Priekulėje

„Potvynis atsirastų kitur“

„Kadangi artėja prie katastrofinio lygio, buvo nuspręsta atverti Lankupių šliuzą, kad vanduo galėtų nubėgti. Priešingu atveju galėtų apsemti kaimą Lankupiuose. Tą ir darome.

Šiuo metu vyksta žmogus, kad prieitų ir atidarytų, nes ten iš esmės rankiniu būdu yra atidarinėjamas šliuzas“, – 15min sakė Klaipėdos rajono mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas.

Tačiau apie 13 val. pranešta, kad Lankupių šliuzas dar neatidarytas. „Klaipėdos vanduo“ prašė to nedaryti, argumentuojant, kad vanduo gali užlieti valyklas.

Klaipėdos rajono meras B.Markauskas teigė, kad teks stebėti situaciją ir priimti sprendimą, kuris „bus mažiau skausmingas“. Jei būtų nuspręsta pakelti šliuzą – tai būtų pirmas kartas istorijoje.

Tuo metu bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas Benitas Jonikas akcentavo, kad taisyklės numato tvarką – potvynių metu nekelti Lankupių šliuzo. Esą potvynis tuomet kiltų kitoje vietoje. Pakiltų Karaliaus Vilhelmo kanalo ir greta esančios 3-iosios Klaipėdos vandenvietės vandens lygis.

Anot B.Joniko, meteorologinės sąlygos yra gana palankios – vanduo turėtų pasiekti marias, kur vandens lygis nėra pakilęs. Palanki ir vėjo kryptis.

Meras: sudėtingiausia situacija Priekulėje

Mero teigimu, dėl potvynio Vakarų Lietuvoje sudėtingiausia situacija Priekulėje.

Čia per naktį vanduo pakilo dar beveik 20 centimetrų ir dabar siekia 597 cm.

Šalia Žalgirio gatvės prie tilto vanduo jau bėga per pylimą žemiausioje jo vietoje. Semiama ir Minijos gatvė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas

„Ką tik pats apžiūrėjau šią vietą. Vanduo kaupiasi šalia esančiame išsausėjusiame tvenkinyje, artimiausias namas maždaug už 100 metrų, bet jis stovi kiek aukščiau, tad kol kas grėsmė jam nekyla. Budi tiek ugniagesiai, tiek Klaipėdos rajono energijos atstovai, planuojama dėti smėlio maišus, tai leistų šiek tiek paaukštinti pylimą.

Tad situacija yra kontroliuojama ir prižiūrima, nėra dėl ko nerimauti, visos tarnybos savo vietoje ir daro viską, kad gamtos stichija padarytų kuo mažiau žalos“, – sakė B.Markauskas.

Jo teigimu, situacija Vėžaičiuose pagerėjo.

Krentant vandens lygiui Minijoje, vakar buvusia nepravažiuojama kelio Žvelsėnai—Pikteikiai atkarpa jau galima judėti.

Gerėja situacija ir Pylos gatvėje, vanduo taip pat krenta, nors vis dar rekomenduojama važiuoti aplinkkeliu.

Vanduo pakilęs 5-10 cm

Šeštadienio rytą ir Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė buvo nuvykusi į miestelio Žalgirio gatvę, kur dėl tvinstančio vandens dabar kyla daugiausia nerimo.

Svarstoma, ar dėti smėlio maišus, kad būtų sustabdytas vandens tekėjimas.

Broniaus Markausko nuotr./Potvynis Priekulėje
Broniaus Markausko nuotr./Potvynis Priekulėje

„Bandysime dar vietoje priimti sprendimą, ar padės tie maišai. Tiesiog dar esame veiksmų aptarime, nes ten per pylimo viršų bėga maždaug 5 pločio juosta. Ten pakilę nuo pylimo 5-10 cm – bėga tokia juosta apie 10 metrų pločio.

Ir ji bėga į Priekulės miesto pusę, Žalgirio gatvę, kuri palei geležinkelio bėgius kaupiasi vanduo. Ten buvo toks kaip tvenkinukas. Jis vasarą išdžiūvo. Dabar jo plote vanduo ir kaupiasi“, – pasakojo ji.

Baiminasi, kad nepralaužtų pylimo

Pasak D.Bliūdžiuvienės, jeigu dar kiltų Minijos vanduo, būtų labai pavojinga. Baiminamasi, kad vanduo nepralaužtų pylimo.

„Dabar jis per viršų bėga, tiesiog pylimas atlaiko. Bet kad nepralaužtų, iki žemės nepragriaužtų tas vanduo – čia didžiausia baimė“, – kalbėjo Priekulės seniūnė.

Ji sakė, kad į vietą buvo atvykęs Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, bendrovės „Klaipėdos rajono energija“ vadovas.

Broniaus Markausko nuotr./Potvynis Priekulėje
Broniaus Markausko nuotr./Potvynis Priekulėje

„Mes čia apsitarėme ir toliau imsimės veiksmų“, – aiškino D.Bliūdžiuvienė.

Jos teigimu, per naktį Minijos lygis pakilo.

Priekulės seniūnijos Šilininkų, Liaunų kaimuose yra apie 10 sodybų, kurias sunku pasiekti, mat vanduo apsėmė kelią.

„Trys sodybos Liaunų kaime yra, kur visiškai neturi išvažiavimo, tiktai su traktoriumi. O Šilininkų kaime jie važiuodavo ir vienu, ir kitu keliu. Tai dar kitu keliu, palei Veiviržą, kur driekiasi kelias, ten dar pravažiuoja“, – kalbėjo Priekulės seniūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas