Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 13

Pozicija ir opozicija bandys taikytis: jei nepavyks, pasekmės gali būti rimtos

Dar antradienį į pirmą posėdį turėtų susirinkti dialogo grupė, skirta konfliktui tarp pozicijos ir opozicijos spręsti, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Jei konsensusas rastas nebus, opozicija nesugrįš į Seimo posėdžius ir dėl to nepavyks priimti projektų, pasekmės kai kuriais atvejais, pasak jos, gali būti rimtos.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valdančiosios ir opozicinės frakcijos į dialogo grupę deleguos savo atstovus. Pirmasis darbo grupės posėdis numatytas antradienį prieš vakarinį Seimo posėdį.

„Frakcijos deleguos savo atstovus, o aš siūlysiu pirmąjį susitikimą daryti nieko nelaukiant, jau rytoj prieš popietinį Seimo posėdį“, – pirmadienį žurnalistams Seime komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Jos įsitikinimu, darbo grupėje gali būti rasti sprendimai, kurie tenkintų opoziciją ir ji sugrįžtų dirbti į plenarinių Seimo posėdžių salę.

Ieškos kompromiso

„Išeitis tokia ir yra – dialogo grupė yra viena iš platformų tokiam sklandesniam bendradarbiavimui tarp pozicijos ir opozicijos.

Jau ne kartą esu sakiusi, kad tas bendradarbiavimas per pastaruosius pusantrų metų buvo tikrai gana geras – pateikta įstatymų daug ir pritarta po pateikimo, [buvo] ir priėmimų opozicijos inicijuotų įstatymų. Manau, kad yra visos prielaidos, kad ir toliau tas darbas vyktų pakankamai konstruktyviai. Dabar mums, matyt, reikia pradėti kalbėtis daugiau ir dialogo grupė yra viena iš galimybių tai daryti“, – dėstė Seimo pirmininkė.

Praėjusią savaitę valdančiųjų elgesiu pasipiktinusi opozicija suformulavo reikalavimus. Su jais galite susipažinti čia.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Seimo pirmininkės žiniomis, ne visos opozicinės frakcijos pritaria iškeltiems reikalavimams. Šį klausimą, pasak jos, bus galima aptarti suformuotoje dialogo grupėje.

„Neužbėgdama už akių pokalbiams, kurie, tikiuosi, vyks jau artimiausiu metu, aš visgi norėčiau sulaukti mūsų susitikimo dialogo grupės ir aptarimo konkrečių klausimų, kurie prašymai yra patys svarbiausiai ir kur mes galėtume rasti kompromisą“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Ji teigė taip pat dirbsianti šioje dialogo grupėje.

Mano, kad dialogo grupė padės

Dauguma opozicinių frakcijų jau viešai pranešė, kad antradienį nedalyvaus vakariniame Seimo posėdyje.

Tai, pasak Seimo pirmininkės, neturės įtakos suplanuotai posėdžio darbotvarkei.

„Popietiniame posėdyje yra numatyti klausimai, kurie ir buvo numatyti dar praeitą savaitę tvirtinant darbotvarkę, ir jų nebus daug. Žiūrėsim, kas dalyvaus. Dabar negaliu atsakyti už opozicines frakcijas, nes nežinau jų sprendimo“, – kalbėjo politikė.

Žiūrėsim, kas dalyvaus. Dabar negaliu atsakyti už opozicines frakcijas.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis dar praėjusią savaitę pareiškė, jog jei „nebus daromi realūs žingsniai ieškant dialogo ir sprendimų“, opozicija į Seimo posėdžių salę gali negrįžti iki rudens sesijos pradžios rugsėjo 10 dienos.

V.Čmilytė-Nielsen nesiėmė prognozuoti, ar taip bus iš tikrųjų.

„Dialogo grupė tam ir buriama, kad rastume būdų anksčiau grąžinti kolegas, pakviesti kolegas dar anksčiau grįžti į Seimo salę. Tam, kad situacija išspręstų, akivaizdu, reikia abejų pusių nusiteikimo“, – pažymėjo ji.

Įspėja dėl pasekmių

Skelbta, jog konstitucinius Referendumo įstatymą, Rinkimų kodeksą, taip pat – Vietos savivaldos įstatymą Seimui privalu priimti iki rugsėjo.

Pagal Seimo statutą, konstitucinis įstatymas laikomas priimtu, jeigu už jį balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių.

Valdantieji Seime turi 74 atstovus, taigi, teoriškai sprendimai gali būti priimami, bet nebūtinai tai įgyvendinama praktikoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis

Jei minėtų įstatymų nepavyktų priimti, pasekmės, pasak Seimo pirmininkės, būtų rimtos.

„Pasekmės nepriimtų kai kurių įstatymų būtų pakankamai rimtos, nes turime rengtis savivaldos rinkimams. Vietos savivaldos įstatymas, Rinkimų kodeksas, Referendumo įstatymas – visi šie įstatymai tikrai labai svarbu, kad būtų priimti dar šioje pavasario sesijoje.

Taip ir buvo suplanuota, pagal darbotvarkes mes tikrai dar viską spėjame. Bet, žinoma, norėtųsi, kad tame svarstymo procese dalyvautų pilna apimtimi opozicija, kaip ir kalbant apie sveikatos įstaigų reformą, kas irgi numatyta darbotvarkėje“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Ji pažymėjo, kad iki pavasario sesijos pabaigos Seime bus sprendžiama daug ir kitų svarbių klausimų.

„Jau nekalbant apie nacionalinius susitarimus“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Nacionalinių susitarimų dėl gynybos ir dėl užsienio politikos pasirašymas bei rengimas, kilus opozicijos ir pozicijos nesutarimams, pakibo ore.

Iškėlė reikalavimus

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo po to, kai Seimas svarstė opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui.

Tuomet likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K.Navicko atsakymams.

Protestuodama opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Seimo pirmininkei V.Čmilytei-Nielsen opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigė, jog į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Vienas iš opozicijos reikalavimų – nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę. Reikalavimų yra ir daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas