Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 27 /12:37

Prabilo „Foxpay“ skandalo centre atsidūręs V.Germanas: išplatino pareiškimą

Finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ skandalo centre atsidūręs Vilhelmas Germanas nutraukė tylą. Jis ketvirtadienį paskelbė, kad kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas pateikti informaciją, kokius duomenis žvalgyba yra surinkusi apie jį.
Vilhelmas Germanas
Vilhelmas Germanas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Jis teigia, kad taip elgiasi reaguodamas į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie uždarame Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje VSD neva pateiktą diskredituojančią informaciją.

„Aš neigiu turintis bet kokius verslo, juo labiau neteisėtus ar Lietuvos Respublikai galinčius pakenkti ryšius su Rusijos Federacijos subjektais.

Taipogi noriu pabrėžti, jog šiuo metu nesu jokios valstybinės institucijos tyrimo objektas, nesu sulaukęs jokių oficialių įtarimų ar kvietimų teikti parodymus. Jei tokių sulaukčiau – esu pasiruošęs nedelsiant bendradarbiauti su Lietuvos valstybės institucijomis ir atsakyti į jų klausimus“, – teigia V.Germanas.

VSD ketvirtadienį BNS nurodė, kad gavęs V. Germano kreipimąsi, jį nagrinės teisės aktų nustatyta tvarka ir numatytais terminais pateiks atsakymą.

Skandalas išskraidino ministrę iš posto

Naujienų portalas 15min šį mėnesį paskelbė, kad už finansinius nusikaltimus kalėjęs V.Germanas turi didelę įtaką Lietuvos fintech įmonių grupėje „iSun“.

Jai priklauso po padidinamuoju stiklu atsidūrusi elektroninių mokėjimų bendrovė „Foxpay“. Šiuo metu tyrimus dėl šios įmonės veiklos atlieka Lietuvos bankas ir teisėsauga. Oficialiai įmonei vadovavo V.Germano sugyventinė Ieva Trinkūnaitė.

Seimo Antikorupcijos komisija dėl to trečiadienį surengė specialų posėdį. Apie jį plačiau skaitykite čia: Politikai: VSD neturėjo įtartinos informacijos apie „Foxpay“, įmonė ją galėjo slėpti

Artimi ryšiai su V.Germanu jau kainavo postą socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei. Ji atsistatydino, kai 15min paskelbė apie jos skrydį privačiu lėktuvu su V.Germanu ir I.Trinkūnaite į Dubajų. M.Navickienė kelionę į Dubajų gavo dovanų. Kilus skandalui ji tai deklaravo kaip dovaną, sumokėjo mokesčius ir delspinigius.

15min montažas/Vilhelmas Germanas, Ieva Trinkūnaitė, Monika ir Mindaugas Navickai
15min montažas/Vilhelmas Germanas, Ieva Trinkūnaitė, Monika ir Mindaugas Navickai

Drauge su V.Germanu ir I.Trinkūnaite įvairiose įmonėse jau daug metų dirbantis M.Navickienės sutuoktinis Mindaugas Navickas bandė savo įmonę „Litlab“, dirbančią Vilniaus oro uosto teritorijoje, parduoti I.Trinkūnaitei, bet šį sandorį užblokavo Vyriausybė.

Paaiškėjo, kad teisėsaugos ir kitų institucijų akiratyje atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė I. Trinkūnaitė, siekdama įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančią įmonę „Litlab“, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai melavo apie savo ryšius su dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu V.Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu).

Be to, I.Trinkūnaitė tinkamai nebendradarbiauja su „Foxpay“ patikrinimą atliekančiu Lietuvos banku (LB), teismine tvarka ginčija jo procedūrinius veiksmus, o tai stabdo tikrinimo procesą, rodo BNS turimi dokumentai – gegužės 16 dienos vyriausybinės komisijos posėdžio protokolas ir birželio 5 dienos Vyriausybės nutarimas dėl I.Trinkūnaitės neatitikimo nacionalinio saugumo interesams.

V.Germanas už įvairius nusikaltimus teistas laisvės atėmimu, areštu, bauda

2015 metų pabaigoje V. Germanas buvo pripažintas kaltu už sukčiavimą, netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimą, laikymą ar realizavimą, buvo nubaustas laisvės atėmimu ketveriems metams, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

Tačiau 2016 metų balandį Apeliacinis teismas pakeitė pirmos instancijos teismo nuosprendį, paskirdamas V.Germanui realią laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose – Vilniaus pataisos namuose jis kalėjo nuo 2018 metų vasario iki 2019 metų rugsėjo, kai buvo paleistas lygtinai.

Pasak vyriausybinės komisijos protokolo, būtent šis teistumas jam nėra išnykęs.

Be to, V.Germanas 2014 metais buvo pripažintas kaltu dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo juo, turtinės žalos padarymo apgaule ir sukčiavimo, už tai jam buvo skirta 70 parų arešto. 2015 metais jis buvo pripažintas kaltu už sukčiavimą bei dokumento klastojimą ir nubaustas 1,28 tūkst. eurų bauda.

Dar tris kartus – 2013, 2015 ir 2017 metais – V.Germanui buvo pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, tačiau ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti.

Užkliuvo ir I.Trinkūnaitės ryšiai su V.Kavaliausku

Be kita ko, Vyriausybė birželio 5 dieną nustatė, kad I.Trinkūnaitė neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

„Ievai Trinkūnaitei, artimai susijusiai su V.Germanu, kyla rizika, kad jis galėtų siekti paveikti investuotoją (I.Trinkūnaitę – BNS) ar daryti kitokią įtaką jai valdant nacionaliniam saugumui užtikrinti strategiškai svarbiame finansų ir kredito sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcijas“, – konstatavo Vyriausybė.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) vyriausybinei komisijai balandžio pabaigoje nurodė, kad „su investuotoja (I.Trinkūnaite – BNS) susiję asmenys turi ar praeityje turėjo didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis“.

Be to, Krašto apsaugos ministerijai (KAM) pavaldus Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) informavo komisiją apie netiesioginius I.Trinkūnaitės verslo ryšius su verslininku Viliumi Kavaliausku.

„Lewben“ nuotr./Vilius Kavaliauskas
„Lewben“ nuotr./Vilius Kavaliauskas

Kaip nurodoma vyriausybinės komisijos posėdžio protokole, I.Trinkūnaitė nuo 2023-iųjų vasario buvo Lietuvoje registruotos asociacijos „Crypto Economy Organisation“ valdybos narė, o tarp asociacijos narių yra V.Kavaliausko kontroliuojamų bendrovių valdoma „Lewben“ (dabar – „Noewe“).

Remdamasi VSD informacija, vyriausybinė komisija 2017 metų rudenį dėl ryšių su Baltarusijos verslininkais blokavo „Lewben Investment Management“ (dabar „Braitin“) planus įsigyti investicijų bendrovę „Prosperus Real Estate II“, ketinusią investuoti į biurų kompleksą Verslo trikampyje Vilniuje.

Skelbiama, kad I.Trinkūnaitės atitikimo nacionalinio saugumo interesams patikra buvo inicijuota kovo 21 dieną apsvarsčius Lietuvos banko raštą bei atsižvelgus į neigiamą kovo 15 dienos komisijos atliktą „Foxpay“ savininkės vertinimą, šiai ketinant įsigyti „Litlab“ akcijų. Patikra pradėta balandžio 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius