Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradėjus veikti Sporto registrui, švietimo ministrė tikisi didesnio skaidrumo

Trečiadienį pradėjus veikti Sporto registrui, švietimo ministrė tikisi didesnio aiškumo ir skaidrumo.
Radvile Morkunaite-Mikuleniene / BNS nuotr.
Radvile Morkunaite-Mikuleniene / BNS nuotr.

„Aš matau šį Sporto registro klausimą kaip dar vieną elementą į aiškumo, paprastumo ir skaidrumo temą“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo švietimo ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anot ministrės, duomenis Sporto registrui, visų pirma, teiks savivaldybės, mokyklos ir valstybinis sektorius. Vis dėlto ji pridūrė besitikinti, kad prie jų prisijungs ir privatus sektorius.

„Kad mes kauptumėme informaciją vienoje vietoje apie sporto infrastruktūrą, ar tai būtų baseinai, sporto bazės, teniso kortai, ar lauko treniruokliai, kad matytumėme visą geografiją, prieinamumą, susidėvėjimą, būklę“, – teigė ministrė.

Pasak jos, toks registras naudingas ir visuomenei, ypatingai tiems žmonėms, kurie yra fiziškai aktyvūs.

„Tai yra kaip valstybinis dienoraštis, kur bus galima sekti, kokios investicijos buvo investuotos, kokia būklė“, – kalbėjo Nacionalinės sportininkų asociacijos generalinis sekretorius, baidarininkas Mindaugas Maldonis.

„Visa tai turi būti žinoma, nes pinigai yra investuojami, o rezultatas yra neaiškus“, – teigė jis.

Sporto registre bus renkami aktualūs duomenys apie sporto organizacijas, sportininkų rengimą, trenerių, teisėjų, kitų sporto srities specialistų kvalifikaciją, sporto bazių pasiskirstymą, būklę ir joms skirtas investicijas, valstybės, savivaldybių skirtą skatinimą už pasiektus aukšto meistriškumo sporto laimėjimus.

Jame taip pat atsidurs ir antidopingo pažeidimai, informacija apie darbo santykius sporto organizacijose.

Duomenys registre turės būti teikiami ne rečiau kaip kartą per vienerius metus. 

„Aišku, yra išimtys tokios kaip premijos, stipendijos, rentos (...) jos turi būti suvestos per tris darbo dienas“, – sakė Nacionalinės sporto agentūros vyriausiasis IT specialistas, Sporto registro koordinatorius Gediminas Mumėnas.

Jeigu duomenys apie sporto registro objektą neatnaujinami per dvejus metus, objektas išregistruojamas.

„Kitaip tariant, jeigu sportininkas aktyviai sportavo ir du metus nebuvo sulaukta jokios informacijos, tai jis laikinai suspenduojamas iš registro“, – teigė G. Mumėnas.

Numatoma, kad iki šių metų pabaigos bus surinkti duomenys apie savivaldybių ir joms pavaldžių sporto organizacijų infrastruktūrą, taip pat bus suvesti duomenys apie mokyklų sporto bazes.

Kitąmet teikti duomenis bus kviečiamos sporto šakų federacijos ir kitos sporto organizacijos. Pateiktus duomenis patvirtina Nacionalinės sporto agentūros darbuotojai. 

Sporto registro sukūrimas kainavo 52 tūkst. eurų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas