Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 06

Pramanais apie Afrikos šalis Lietuvoje skelbia pasaulinį koronaviruso sąmokslą

Koronaviruso pandemiją lydinčios klaidinančios informacijos lavinos sūkuryje nesunku supainioti, kur melas, o kur tiesa. Todėl paneigtos informacijos kratinys apie tolimas šalis gali būti pateikiamas pasaulį kaustančio sąmokslo įrodymu.
Madagaskaro prezidentas Andry's Rajoelina žurnalistams demonstruoja geriantis tariamą vaistą nuo COVID-19 „Covid Organics“
Madagaskaro prezidentas Andry Rajoelina žurnalistams demonstruoja geriantis tariamą vaistą nuo COVID-19 „Covid Organics“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Madagaskaro prezidentas pateikė sensacingą pareiškimą, kad PSO pasiūlė jam 20 milijonų dolerių kyšį už „nuodus“ naudoti šalyje kaip vaistą nuo COVID-19“, – skelbia įrašas feisbuko grupėje „Naujos žinios!“.

Nuo įrašo paskelbimo dienos praėjusį penktadienį juo pasidalyta 4,3 tūkst. kartų.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įrašu siekiama įrodyti, kad COVID-19 protrūkis yra koordinuota kontrolės akcija, o autorius remiasi trimis klaidingais arba neįrodytais teiginiais: Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) siūlė kyšį Madagaskarui, Tanzanijoje COVID-19 nustatytas pateikus papajos vaisiaus mėginius, Billas Gatesas Nigerijai pasiūlė 10 mln. JAV dolerių kyšį.

Kyšis Madagaskarui

Įrašo autorius teigia, kad Madagaskaro prezidentas Andry Rajoelina apkaltino PSO pasiūlius šaliai 20 mln. JAV dolerių kyšį. Tai nėra tiesa, o informacija buvo paneigta dar gegužę. Tačiau iš pradžių šiek tiek konteksto.

Gegužę A.Rajoelina interviu Prancūzijos televizijai „France 24“ pareiškė, kad jo šalyje sukurtas vaistas nuo COVID-19, pagamintas iš kiečio. Reaguodama į tokius pareiškimus, PSO paskelbė, kad nėra jokių įrodymų, kad tokia medžiagą padėtų gydyti koronaviruso sukeltus negalavimus.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Kelios dienos po apsikeitimo replikomis kitos Afrikos valstybės Tanzanijos spaudoje pasirodė informacija, neva A.Rajoelina pranešė, jog PSO jam siūlė 20 mln. dolerių kyšį, idant organiškasis „vaistas“ būtų užnuodytas.

Tačiau naujienų agentūros AFP žurnalistams pabandžius išsiaiškinti, ar taip buvo iš tiesų, Madagaskaro prezidento biuro vadovas Lova Ranoramoro paneigė Tanzanijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją ir teigė, kad A.Rajoelina apie jokius kyšius nekalbėjo.

Tokią pat išvadą pateikė rappler.com ir africacheck.org faktų tikrintojų komandos.

Testai Tanzanijoje

Įrašas tęsiamas teiginiu, esą Tanzanijoje buvo nustatyta, kad „ožkos ir papajos mėginiai parodė teigiamus rezultatus dėl viruso“. Gegužę šalies prezidentas Johnas Magufuli išties pareiškė, kad nacionalinei šalies sveikatos laboratorijai slapčia buvo pateikti automobilių tepalų, ožkos ir papajos vaisiaus mėginiai.

COVID-19 testai esą buvo teigiami, o pakartojus eksperimentą su kiškiais bei kitais vaisiais testų rezultatai buvo negalutiniai. Dėl šios priežasties buvo suspenduotas testus atlikusios laboratorijos vadovas.

VIDEO: COVID-19 gydymas – vis dar egzistuojantys mitai ir teorijos

Tačiau snopes.com faktų tikrintojų duomenimis, jokių įrodymų, kurie leistų patvirtinti, kad toks eksperimentas buvo atliktas, pateikta nebuvo.

O Vokietijos correctiv.org faktų tikrintojai paprašė Greifswaldo medicino universiteto Mikrobioloijos instituto vadovės Karsten Becker nuomonės. Akademikės teigimu, testai, sukurti naudoti žmonėms, neturėtų būti naudojami kitiems organizmams tirti, nes gaunami rezultatai visiškai beprasmiai.

Kitaip tariant, Tanzanijos vadovas įrodymų apie atliktus testus nepateikė, o net jei ir būtų pateikęs, tai mažai ką keistų, nes neturėtų stebinti, kai neteisingai naudojami testai rodo absurdiškus rezultatus.

Kyšis Nigerijai

Toliau feisbuko įraše teigiama, neva „nustatyta, kad Billas Gatesas pasiūlė 10 milijonų dolerių kyšį už privalomą Nigerijos koronaviruso vakcinacijos programą“. Tai taip pat nėra tiesa.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

Apie šią istoriją birželio pabaigoje rašė leadstories.com faktų tikrintojai. Žurnalistams pavyko atsekti, kad panašūs kaltinimai pasirodė birželio 23 d. „Youtube“ kanale „Viable TV“ skelbtame vaizdo įraše.

Įraše kalba Nigerijos susivienijusių politinių partijų koalicijos (angl. Coalition of United Political Parties) atstovas Ikenga Ugochinyere'as. Jo teigimu, Nigerijos atstovų rūmų pirmininkas Femis Gbajabiamila paėmė kyšį, kad šalyje būtų paspartintas įstatymo dėl infekcinių ligų kontrolės priėmimas.

Leadstories.com teigimu, minimame įstatyme nėra numatyta skiepyti privalomai. Vis dėlto jokių tokius teiginius patvirtinančių įrodymų pateikta nebuvo. Tuo metu niekuo nepagrįsta istoriją gegužės pabaigoje platinti ėmėsi melagingų naujienų portalas „Natural News“.

Amal Graafstra (CC BY-SA 2.0) | commons.wikimedia.org/Mikroschema
Amal Graafstra (CC BY-SA 2.0) | commons.wikimedia.org/Mikroschema

Žmonių žymėjimo planai

Pasakojimas papildomas ir teiginiu, esą atskleisti Billo Gateso planai „kovoti su žmonėmis naudojant skaitmeninę atpažinimo programą ID2020“.

„ID2020“, arba Skaitmeninis tapatybės aljansas (angl. Digital Identity Alliance), yra pelno nesiekianti organizacija, finansuojama ne vieno šaltinio. Tiesa, kad viena iš „ID2020“ finansuojančių organizacijų – skiepų prieinamumo didinimą skatinanti GAVI, kurią kartu su kitomis įstaigomis finansuoja ir Billo ir Melindos Gates'ų fondas (angl. Bill and Melinda Gates foundation, BMFG).

„ID2020“ tikslas – sukurti asmeninės identifikacijos priemones, kurios leistų žmonėms turėti lengvai prieinamą informaciją apie jų sveikatos duomenis. Programa orientuota į skurdžius regionus todėl, kad asmens dokumentų bei sveikatos istorijos išsaugojimo problemos ten išties egzistuoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Apie kokią „kovą su žmonėmis“ kalbama, sudėtinga suprasti. Tačiau snopes.com faktų tikrintojai pastebi, kad „ID2020“ veikla sąmokslo teorijų šalininkų gretose neretai supinama su vakcinacija prieinant prie išvados, kad žmones siekiama sužymėti mikroschemomis.

Verslininkas ir filantropas itin dažnai patenka į sąmokslo teorijų taikinį. Lietuva – ne išimtis. Ne kartą rašėme apie įvairiausias teorijas, siejančias B.Gatesą ir koronavirusą.

15min vertinimu, feisbuko įrašas – klaidinantis. Jo autoriai remiasi nepatikrintos, neįrodomos ir jau paneigtos informacijos kokteiliu.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Išlikti akyliems

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC), taip pat informaciją tikrinančios žiniasklaidos priemonės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas