Statistika skelbia, kad Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena apie 400 tūkst. žmonių. Sukaupti daugiau maisto vargstantiesiems dabar leidžia Maisto ir veterinarijos tarnybos išplėstas sąrašas produktų, kuriuos prekybininkai ar viešojo maitinimo įmonės gali atiduoti labdarai.
„Į tą sąrašą įtraukti nauji produktai, kurių anksčiau nebuvo. Pavyzdžiui, cukrus, druska įtraukti, įtraukti konservuoti gyvūninės kilmės produktai, įtraukti kiaušiniai. Numatyta, kad viešojo maitinimo įstaigos gali paramai, labdarai teikti sufasuotus sausainius, sufasuotus padažus“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė Skirmantė Ambrazienė.
Taip pat leista pratęsti terminus, kada produktas geriausia vartoti. Sandėlyje savanoriai išrūšiuoja, kokį maistą reikia suvalgyti dar šiandien, kokį vėliau.
Specialistai primena, kad labdarai negalima tiekti maisto, kurio vartojimo terminas yra pasibaigęs.
Pasak „Maisto banko“ atstovės, dar viena galimybė išlaikyti daugiau maisto atsargų yra produktų užšaldymas. Taip daroma Danijoje, Nyderlanduose, kai prekybininkai užšaldo maisto produktus, pratęsdami vartojimo laiką.