Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda II Seimo rinkimų turas: kur ir kada balsuoti?

Antradienį prasideda balsavimas iš anksto antrajame Seimo rinkimų ture. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia kur ir kada rinkėjai gali atvykti balsuoti.
Seimo rinkimai 2024
Seimo rinkimai 2024 / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Pagrindinė Seimo rinkimų antrojo turo diena yra spalio 27 d., sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Svarbu žinoti, kad 8 rinkimų apygardose Seimo nariai jau yra išrinkti ir tų apygardų rinkėjams balsuoti nebereikia.

Seimo narius pirmojo balsavimo metu jau išrinko Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Kelmės-Šilalės, Kėdainių, Žiemgalos vakarinės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės ir Jonavos apygardų rinkėjai. Šių apygardų rinkimų apylinkės sekmadienį nebedirbs.

Likusiose 63 apygardose rinkimų sekmadienį balsavimas bus organizuojamas. Jų rinkėjai turės teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus.

Pasitikrinti, ar rinkėjui reikia balsuoti ir kur tai padaryti, pagal įvestą deklaruotos gyvenamosios vietos adresą galima žemėlapyje https://www.rinkejopuslapis.lt/zemelapis/

Taip pat – paskambinus trumpuoju informacijos apie rinkimus telefonu 1855.

63 apygardų rinkėjai gali balsuoti iš anksto

Kaip ir pirmajame rinkimų ture, taip ir šią savaitę, 60 Lietuvos savivaldybių pastatuose ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose bus organizuojamas balsavimas iš anksto.

Tie rinkėjai, kurie dar neišrinko savo Seimo nario galės balsuoti iš anksto spalio 22-24 dienomis, 7-20 valandomis nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą. Visose išankstinio balsavimo vietose bus visų 63 rinkimų apygardų biuletenių.

VRK atkreipia dėmesį, kad papildoma balsavimo vieta Eišiškėse buvo panaikinta, kadangi Šalčininkų-Vilniaus apygardoje Seimo narys buvo išrinktas pirmojo rinkimų turo metu.

Balsavimo iš anksto vietų sąrašas>>

Sostinėje – 5 balsavimo iš anksto vietos

Vilniuje iš anksto bus galima balsuoti net penkiose vietose: Vilniaus miesto savivaldybės pastate (Konstitucijos pr. 3), Vilniaus rajono savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50), Vilniaus universiteto Verslo mokykloje (Saulėtekio al. 22), A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų ir miesto centre esančioje Lukiškių aikštėje.

Dalį rinkėjų komisijų nariai aplankys jų buvimo vietose

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Spalio 23-25 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Spalio 25-26 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose ir lankys rinkėjus su negalia, dėl ligos nedarbingus žmones ir rinkėjus, sulaukusius 70 ir daugiau metų.

Balsavimas užsienyje esančiose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse organizuojamas kiekvienos atstovybės nustatytu laiku. Pasitikrinti, kada galima atvykti ir pabalsuoti Lietuvos ambasadoje ar konsulate, galima ČIA.

Būtina turėti asmens dokumentą

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Patarimai rinkėjams

Rinkimų sekmadienį, norint išvengti stovėjimo eilėse, rinkėjams rekomenduojama atvykti rytinėmis balsavimo valandomis, nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiausiai žmonių.

Rinkėjai kviečiami pasidomėti, kokie du jų apygardos kandidatai dalyvauja antrajame Seimo rinkimų ture. Ši informacija skelbiama VRK interneto svetainėje>>

VRK taip pat maloniai prašo rinkėjų ateiti į pagalbą rinkimų organizatoriams – praleisti į eilės priekį į balsavimo apylinkes atvykusius senolius, asmenis su negalia, besilaukiančias moteris ar šeimas su mažais vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito