Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 03 /21:59

Mokytojai iš ministerijos nesitraukia: vyko šokiai, atvyko I.Šimonytė

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai penkias paras patalpose nakvojusių streikuojančių mokytojų iki antradienio paprašė patalpas palikti. Šie nežada niekur trauktis, nes dėl reikalavimų nesusiderėjo ir, jei reikės, ketina apsistoti iki Kūčių. Ministerijoje etatiniu mokytojų apmokėjimo modeliu nepatenkintus pedagogus lanko politikai.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš 21 val. į ministeriją įžengė muzikantai ir ilgai lauktas streiką paskelbusios profsąjungos vadovas Andrius Navickas – nusiavė batus, nusivilko švarką ir kartu su visais pedagogais pradėjo linguoti į ritmą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Navickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Navickas
VIDEO: Ilgai laukus, streikuojantys mokytojai sulaukė A.Navicko

A.Navickas: reikia tiesiog laikytis

A.Navickas pasidžiaugė, kad ministrė Jurgita Petrauskienė „pagaliau išsikrausto“, ragino mokytojus nepasiduoti, teigė, kad streikai tęsis ir toliau, o profsąjunga sulauks palaikymo iš kitų viešojo sektoriaus atstovų.

„Vyriausybė toliau bando diktuoti, primesti. Šita Vyriausybė turbūt yra tokia diktatūrinė, jie susitarimą vadina, kad jie nusprendė, ir sako, kad sistema bus tokia, dirbsit už tiek, jūs negalit galvos pakelti, jūs neturit atsistoti, jūs turit tiesiog dirbti. Manau, kad šis visas judėjimas mūsų ir esmė jo, juk ir yra, kad mes nenorim būti žeminami, norim teisingo apmokėjimo“, – kreipdamasis į pedagogus kalbėjo A.Navickas.

„Reikia tiesiog laikytis, keliauti į Seimą. Juk vis tiek ateis biudžetas, mes turim Seimo narių, kurie čia ateina, mes tikimės, kad Seimo nariai balsuos už mūsų reikalavimus“, – reiškė viltį profsąjungos lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Streikuojantys mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Streikuojantys mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje
VIDEO: Streikuojančius mokytojus ministerijoje linksmino muzikantai

„O dabar laikas švęsti!“ – sušuko A.Navickas ir ministerijos Kolegijų salėje suskambo „The Beatles“.

Po 21 val. į ministeriją atvyko potencialių kandidatų apklausose antroje vietoje reitinguojama konservatorių frakcijos Seime narė Ingrida Šimonytė. Komentarų žurnalistams ji nedalijo.

Politikė su streikuojančiais įsivėlė į diskusiją apie valstybės biudžeto projektą. Į diskusiją įsijungė ir anksčiau atvykusi parlamentarė Aušra Maldeikienė – taip pat pareiškusi norą dalyvauti 2019-ųjų prezidento rinkimuose.

Praktiškai prasidėjo prezidentiniai debatai.

Kancleris: viliuosi, kad mokytojai įvertins prašymą

Prašymą palikti patalpas pirmadienį pedagogams išdėstė ministerijos kancleris Tomas Daukantas.

„Šiandien vakare paprašėme mokytojų, atsižvelgiant į tai, kad turim ir ministerijos darbo tarybos nusiskundimų, nuogąstavimų, kad paliktų ministerijos pastatą per šiandien dieną“, – žurnalistams komentavo jis.

Anot kanclerio, streiką paskelbusios profsąjungos reikalavimai ministerijos patalpose daugiau nebebus svarstomi.

Tris kartus klausiamas, kas bus, jei pedagogai savo noru Švietimo ir mokslo ministerijos nepaliks, T.Daukantas tiesaus atsakymo nedavė.

Tikrai nebus jokių prievartos veiksmų iki pat rytojaus ryto imtasi.

„Aš viliuosi, kad mokytojai yra sąmoningi ir išgirdo, ir įvertins prašymą“, – kartojo jis, nenurodęs tikslaus laiko, kada pedagogai turi išeiti.

„Tikrai nebus jokių prievartos veiksmų iki pat rytojaus ryto imtasi ir panašiai. Tikimės, kad [mokytojai] paliks ministeriją su savo daiktais“, – komentavo ministerijos kancleris.

A.Navicko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius pranešė kalbėjęs su juo telefonu. Anot pavaduotojo, ministerijoje esančių mokytojų ir A.Navicko pozicijos sutampa: „Neišeisim. Išneš, tai išneš.“

S.Malinauskas: mokytojams nesitraukiant, turi būti kviečiama policija

Anot premjero patarėjo Skirmanto Malinausko, jeigu mokytojai patalpų nepaliks, bus kviečiami pareigūnai.

„Ministerijos kancleris paprašė palikti patalpas. Aš matau, kad visi nuščiuvę. Be jokios abejonės, jeigu kito sprendimo nėra, turi būti kviečiama policija“, – portalo Delfi.lt laidai „Dėmesio centre“ ketvirtadienio vakarą komentavo jis.

Pas streikuojančius pedagogus užėjęs Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis salėje susirinkusiems pažadėjo palaikymą.

„Jeigu nebus rastas sutarimas, mes prisijungsim prie streikuojančių pedagogų“, – dėstė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Streikuojantys mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Streikuojantys mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje

Pašaliniai asmenys į ministeriją nebėra įleidžiami, argumentuojant tuo, kad baigėsi darbo laikas. Patalpose vienu metu leidžiama būti ne daugiau 30-čiai pedagogų.

Politikai į patalpas patenka laisvai. Pas pedagogus ministerijoje be I.Šimonytės ir A.Maldeikienės lankėsi ir kiti parlamentarai: norą kandidatuoti į prezidentus išreiškęs Naglis Puteikis, taip pat derybų moderatoriumi patapęs „valstiečių“ frakcijos Seime narys Tomas Tomilinas, jo kolega Mindaugas Puidokas.

VIDEO: N.Puteikio ir M.Puidoko pasisakymai Švietimo ir mokslo ministerijoje gyvenantiems mokytojams

Palikti ministeriją paprašė po Vyriausybės posėdžio

T.Daukantas su pedagogais, penkias naktis nakvojusiais ministerijoje, pasikalbėti atvyko pirmadienio pavakarę. Tuomet jis ir prabilo apie tai, kad mokytojai jau turėtų palikti ministeriją.

„Jaučiuosi keistai, tai nuolatinė būsena nuo trečiadienio. Netradicinė situacija, kai ir mokytojams tenka leisti naktis ministerijoje. Nežinau nė vieno darbuotojo, kuris būtų miegojęs ministerijoje, o čia žmonės, kurie susiję su sistema, turi tai išgyventi. Buvo periodas nelengvas ir matau ne vieną veidą, kur teko pabendrauti ne kartą ir ne du.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vyriausybės posėdis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vyriausybės posėdis

Esu informuotas, kad šiandien ministro patarėjas, dar dirbantis, pranešė, kad nuo šiandien diskusijos, konsultacijos dėl reikalavimų nebebus tęsiamos ŠMM. Kaip puikiai žinote, šiandien vyko Vyriausybės posėdis dėl biudžeto, Vyriausybė savo sprendimus priėmė. Tai iškyla klausimas, kodėl mokytojai dar ŠMM, nes ŠMM atskirų sprendimų, susitikimų vykdyti nebegalės.

Su manim yra ir ministerijos Darbo tarybos pirmininkas Tomas Gedminas, jau nuo praeitos savaitės esame sulaukę ir ministerijos darbuotojų nuogąstavimų, prašymų dėl darbo sąlygų užtikrinimo. Tai praeitą savaitę jų nekėlėm, nes suprantam, kur buvo esminės diskusijos, kur buvo noras išsikalbėti, aptarti, įsiklausyti. Bet šitas etapas yra baigtas, todėl šiandien kviesčiau, baigus diskusijas, su savo daiktais palikti ministeriją“, – kalbėjo T.Daukantas.

Kancleris teigė, kad nėra prasmės mokytojams likti ministerijoje, nes ne ŠMM dabar jau bus ta vieta, kur bus tariamasi. Be to, esą pagrindiniai dalykai jau išspręsti ir susitarta. Tačiau tokie jo žodžiai sulaukė mokytojų nepritarimo.

Mokytojų atstovai replikavo, kad nors jie tarsis, tačiau nemaža dalis jų nėra vilniečiai, tad palikti iš karto ministeriją nebūsią lengva. Jie klausė kanclerio, kas bus, jeigu bendruomenė nuspręs nesitraukti. „Jūs svarstysite ir mes svarstysime. Yra teisinės procedūros“, – teigė T.Daukantas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Daukantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Daukantas

ŠMM Darbo tarybos pirmininkas taip pat antrino kancleriui, kad darbuotojams dirbti tokiomis sąlygomis sudėtinga.

„Mus nebent iš čia išneš, nes mus gali tik išnešti“, – jau išėjus kancleriui pasigirdo mokytojų balsai, prašyta atėjusių svečių paramos.

Ministerijoje nuo praeitos savaitės nakvojantys mokytojai liko pasitarti. Tarpusavyje jie kalbėjosi, kad jeigu nuspręs neišeiti, greičiausia bus išvesdinti policijos.

Kai kuriose šalies mokyklose streikai tęsiasi jau ketvirtą savaitę, ministerijoje mokytojai nakvoja nuo praeito trečiadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas