Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 06

Pravieniškių skandalo byloje – finansų viceministro Aloyzo Vitkausko pavardė

Spalio 6 dieną teisme imta nagrinėti Pravieniškių skandalo byla, kurioje jau nebeegzistuojančios valstybės įmonės „Pravieniškės“ buvę vadovai kaltinami tuo, jog piktnaudžiavo pareigomis ir įgaliojimais, iššvaistė turtą, klastojo dokumentus, davė kyšį bei apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą.
Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas.
Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Manoma, jog į šią nusikalstamą schemą įsipainiojęs ir finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas, kuriam kaliniai neatlygintinai galėjo pagaminti stogą.

Vadinamasis Pravieniškių kalinių skandalas kilo, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai susidomėjo prie Pravieniškių pataisos namų veikiančia valstybine įmone. Čia dirbantys nuteistieji gamino baldus, metalo dirbinius, kitą produkciją.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas.

Įtariama, jog Jonas Raudeliūnas, laikinai ėjęs VĮ „Pravieniškės“ direktoriaus pareigas, bei Vytautas Pitkauskas, direktoriaus pavaduotojas, naudodamiesi savo statusu, kalinių pagamintas prekes neatlygintinai perduodavo pasirinktiems gavėjams, tikėdamiesi užsitikrinti šių palankumą ar gauti kokios turtinės naudos. Pareigūnai įtarė, kad kaltinamieji siųsdavo kalinius į savo pažįstamų, gyvenančių netoli Pravieniškių, namus. Čia nuteistieji dirbdavo įvairius darbus, už įmonės lėšas būdavo perkama brangių prekių.

Produkcijos gavėjų, kurie atsakomybėn nėra patraukti, sąraše: policininkai, gydytojai, ugniagesiai ir netgi finansų viceministras A.Vitkauskas. 

Pagamintos produkcijos gavėjų, kurie atsakomybėn nėra patraukti, sąraše: policininkai, gydytojai, ugniagesiai ir netgi finansų viceministras A.Vitkauskas. Įtariama, kad kaliniai 2012 metų vasarą galėjo neteisėtai pakeisti Kaišiadorių rajone gyvenančios viceministro motinos namo stogą.

„Sistema buvo paprasta. Vietoj to, kad parduotų kalinių sukurtą valstybės turtą bei uždirbtų pinigų, įmonės vadovai jį dovanodavo tam tikriems artimiems asmenims, norėdami sustiprinti su jais ryšius bei draugystę.

Nebuvo išrašomos PVM sąskaitos faktūros: tokiu būdu buvo iššvaistomas valstybės turtas, kad ir nedidelėmis sumomis, ir vedama apgaulinga buhalterija. Vienas iš gavėjų, įtariama, – finansų viceministras A.Vitkauskas. Manoma, jo mamos namui kaliniai pagamino stogą. Dovanos tikslas: jog viceministras inicijuotų teisės aktų pataisas, kuriais įmonė būtų atleista nuo pelno mokesčio. Taigi, valstybės turtas tarnavo kaip kyšis. Užfiksuoti ir fiktyvūs sandoriai: neva už įmonės lėšas buvo perkamos prekės, t.y., atliekami pavedimai už nenupirktas prekes“, – daugiau detalių atskleidė prokuroras Valentinas Alekna.

finmin.lt nuotr./Aloyzas Vitkauskas
finmin.lt nuotr./Aloyzas Vitkauskas

Dovanos tikslas: jog viceministras inicijuotų teisės aktų pataisas, kuriais įmonė būtų atleista nuo pelno mokesčio.

Pasak jo, nusikalstamos veikos tęsėsi nuo 2012 metų rugpjūčio iki 2013 metų sausio.

Kilus įtarimams, 2013 metų vasarį abu įtariamieji buvo suimti, jiems pritaikyta baudžiamojo poveikio priemonė – laikinas nušalinimas nuo pareigų. Kaltinamųjų įmonėje einamos pareigos nusikalstamų veikų darymo metu keitėsi: įmonės vadovu jie buvo pamainomis, – tai vienas, tai kitas. Vėliau abu kaltinamieji išėjo iš darbo, o įmonė, kartu su Marijampolės bei Alytaus pataisos namais, 2014-ųjų birželį buvo reorganizuota į VĮ „Mūsų amatai“.

J.Raudeliūno bei V.Pitkausko užsakymu, kaliniai dažniausiai gamindavo lauko baldus, medžiotojų bokštelius. Pavyzdžiui, 2012 metų rugpjūtį vienam iš gavėjų buvo padovanotas stalas su keturiais suolais už 1074 Lt. Iš viso, anot prokuroro, iššvaistyta turto už kiek daugiau nei 20 tūkst. Lt.

Iš viso, anot prokuroro, iššvaistyta turto už kiek daugiau nei 20 tūkst. Lt.

„Kalinių kuriama produkcija – konkurencinga. Juk kaliniams mokamas menkavertis atlyginimas, tad galima sukurti prekių mažesnėmis sąnaudomis. VĮ „Pravieniškės“ buvo įsteigta tam, kad tenkintų viešąjį interesą, integruotų nuteistuosius į darbo rinką, suteiktų jiems galimybę įgyti ir tobulinti profesinius įgūdžius. O išėjo taip, kad tie, kurie turėtų padėti integruotis, ėmėsi išnaudoti juos kaip įrankius nusikalstamai veikai daryti. Tai iškreipė pačios įmonės tikslus“, – išvadą pateikė V.Alekna.

Šioje byloje kartu su J.Raudeliūnu bei V.Pitkausku tarpininkavimu dėl vieno neteisėto susitarimo (10 tūkst. litų atsiėjusio stogo viceministrui gamybos), padėjimu piktnaudžiauti valstybės tarnautojo statusu, iššvaistyti svetimą turtą, duoti kyšį bei dokumento klastojimu kaltinamas ir trečias asmuo – Kazys Raudeliūnas.

Prokuroro teigimu, už piktnaudžiavimą tarnyba, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalį kaltinamiesiems gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7-erių metų.

Kaltinamiesiems gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7-erių metų.

Į spalio 6 dieną vykusį pirmąjį teismo posėdį K.Raudeliūnas neatvyko. Šaukimas jam nebuvo įteiktas. Vyras posėdžio metu buvo užsienyje.

64-erių metų Kaišiadoriuose gyvenantis kaltinamasis J.Raudeliūnas šiuo metu niekur nedirba, yra pensininkas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno apygardos teisme

56-erių metų kaltinamasis V.Pitkauskas darbuojasi dviejose įmonėse: UAB „Vildeta“ eina generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigas, socialinėje įmonėje „Justura“ – direktoriaus. Svarstytas ir šio kaltinamojo turto suvaržymo pratęsimo klausimas.

Vienam iš kaltinamųjų nedalyvaujant, nutarta bylos, kurioje pateikti ir du civiliniai ieškiniai – VMI bei VĮ „Mūsų amatai“, – nagrinėjimą atidėti. Kitas posėdis numatytas lapkričio 24 dieną.

Reorganizuotoje VĮ „Mūsų amatai“ 2014 metais dirbo 143 samdomi darbuotojai. Metinė apyvarta 2014 metais viršijo 25 mln. litų. 2015 metais planuojama ne mažesnė kaip 8,7 mln. eurų. apyvarta.

Pagrindiniai įmonės gaminamos produkcijos ir teikiamų paslaugų pirkėjai yra biudžetinės įstaigos (ministerijos, departamentai, inspekcijos, įvairios tarnybos, švietimo įstaigos, seniūnijos, teismai, savivaldybės administracijos, ligoninės, policijos įstaigos). Dalis produkcijos eksportuojama į užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas