Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 03

Premjeras apgailestauja, kad Rytų Europos politikui neatiteko svarbus ES postas

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis apgailestauja, kad nė vienam Vidurio ir Rytų Europos politikui po kelias dienas trukusių derybų neatiteko svarbus Europos Sąjungos (ES) postas.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visgi premjeras džiaugėsi, kad ES šalių lyderiams pavyko pasiekti kompromisą.

„Šiuo atveju akivaizdžiai matosi, kad geografinis balansas nebuvo išlaikytas, bet yra pasiektas kompromisas, jis yra greitas ir svarbiausia, kad yra pasiektas rezultatas“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S.Skvernelis.

ES šalių vadovai antradienį sutarė, kad Europos Komisijos vadove taptų Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybai pirmininkaus Belgijos premjeras Charles'is Michelis, ES užsienio politikai vadovaus Ispanijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, o Europos centriniam bankui – dabartinė Tarptautinio valiutos fondo vadovė prancūzė Christine Lagarde.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula Von der Leyen
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula Von der Leyen

Dėl Europos Parlamento pirmininko posto trečiadienį susirungė keturi politikai iš Italijos, Vokietijos, Ispanijos ir Čekijos.

S.Skvernelis teigė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė su juo nederino savo pozicijos per ES postų dalybas.

Jis taip pat sakė, kad Lietuva savo atstovą Europos Komisijoje pasiūlys, kai Europos Parlamentas patvirtins U. von der Leyen komisijos vadove.

Premjeras teigė, kad šalis turi „ne vieną“ kandidatą, bet jų neįvardijo. Jis nekomentavo ir atsakomybės srities Europos Komisijoje, į kurią pretenduotų Lietuva.

„Bet kokiu atveju važiuos arba mano įgaliotas atstovas, arba aš pats ir kalbėsimės apie matymus, apie kandidatus, apie portfelius“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Tikimės pasiūlyti patį geriausią kandidatą ir gauti patį svarbiausią mūsų valstybei reikalingą portfelį“, – tvirtino jis.

ES šalių lyderiai svarstė ir D.Grybauskaitės kandidatūrą tapti Europos Komisijos vadove, tačiau jos šansus labai sumažino nepartiškumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas