Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 23 /10:53

Premjeras: pranešęs, kad į rinkimus eis su liberalais, V.Pranckietis turėtų trauktis

Pranešęs, jog Seimo rinkimuose dalyvaus su opoziciniu Liberalų sąjūdžiu, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareigas turėtų palikti, sako premjeras Saulius Skvernelis. Arba opozicija, pasak jo, turėtų formuoti Vyriausybę. Valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio įsitikinimu, V.Pranckiečiui taip pat derėtų trauktis, bet Seimo pirmininkas to daryti neketina – esą atstovauja visam Seimui, o ir toliau palaikys S.Skvernelio Vyriausybę. Liberalų sąjūdžio vedlė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, jog V.Pranckietis – vertybiškai stiprus.
Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis
Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vertindamas Seimo pirmininko sprendimą rinkimuose dalyvauti su liberalia jėga, S.Skvernelis teigia, kad jis – keistas, nors gerbtinas. V.Pranckiečiui apsisprendus Seimo rinkimuose dalyvauti su opozicine partija, opozicija, pasak jo, Parlamento vadovybėje turės daugumą.

„Kiekvienas žmogus gali apsispręsti. Ilgametis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys atrado, kad visgi jis liberalių pažiūrų. Žmogus, matyt, vadovaudamasis tomis pažiūromis pasirinko politinę jėgą de jure. De facto matom, kad nuo praėjusio rudens Seime, vadovybėje opozicija turėjo daugumą.

Gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą, bet dabar kažkaip keistoka, kad Seime opozicija turi vadovybę.

Gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą, bet dabar kažkaip keistoka, kad Seime opozicija turi vadovybę – praktiškai valdybą ir Seimo pirmininką. Be tokių keistų dalykų šitoje kadencijoje daug yra“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo ministras pirmininkas.

Seimo pirmininkas, jo įsitikinimu, turėtų trauktis iš pareigų. Nors, pasak S.Skvernelio, yra ir kita opcija: „Manau, politinė tradicija ir kultūra to reikalautų, kad jis turėtų pasitraukti. Arba yra kitas variantas – opozicija galėtų suformuoti Vyriausybę. Ir de facto ir de jure dabar – mažumos Vyriausybė.“

Klausiamas, ar V.Pranckietis dar remia Vyriausybės teiktus teisės aktų projektus, S.Skvernelis teigė, kad to reikėtų klausti paties Seimo pirmininko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Bet paskutiniai balsavimai dėl kai kurių svarbių įstatymų, kur Vyriausybė teikė, jis balsavo lygiai taip pat, kaip balsuoja opozicija“, – pridūrė premjeras.

R.Karbauskis: nėra atsakomybės ir pažiūrų

„Valstietišką“ partiją pasirinkęs V.Pranckietis anksčiau apsimetinėjo, teigė R.Karbauskis.

„Jau yra buvę istorijoje, kada Seimo pirmininko postą turi teisiamos partijos – čia nieko keisto. O šnekant apie tai, kada žmogus iš LVŽS tampa Liberalų sąjūdžio nariu, rodo tai, kad jis nebuvo valstietiškų pažiūrų, matyt, apsimetinėjo“, – Seime kalbėjo jis.

Valdantieji teigė nesiūlysiantys Seimo pirmininkui trauktis iš pareigų – esą tam nėra prasmės. Tai padaryti, pasak R.Karbauskio, turėtų pats V.Pranckietis.

„Jeigu būtų kažkokia politinė atsakomybė – tai, aišku, turėtų. Bet kadangi jos nėra... Ir pažiūrų nėra“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

V.Pranckietis: pasirinkau vertybę kalbėti laisvai

Siūlymų dalyvauti rinkimuose V.Pranckietis teigė sulaukęs iš visų parlamentinių partijų, išskyrus valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), kuriai pats anksčiau ir priklausė.

Liberalų sąjūdį jis tikino išsirinkęs po to, kai susipažino su partijos rinkimine programa.

„Kadangi jų programiniai dalykai sutampa su mano mąstymu, todėl pasirinkau juos“, – teigė Seimo pirmininkas.

Teiraujantis, ar save laiko liberalu, V.Pranckietis į tai atsakė klausimu: „O jūs skaitėt jų programą? Neskaitėt. O aš skaičiau tą programą. Ten yra socialiai atsakinga visuomenė, laisvė žodžiui, ten yra visos laisvės. Aš pasirinkau [...] vertybę būti laisvu ir kalbėti laisvai.“

V.Pranckietis teigė esąs įsitikinęs, jog jo rinkėjai supras sprendimą kandidatuoti su Liberalų sąjūdžiu ir nenusisuks.

Žmonės taip ir sakė, kad mes nenusisukam dėl kokio nors kitokio pasirinkimo.

„Manau, kad mano rinkėjas puikiai žino, kad aš nesu politinės partijos narys. Ir buvau vertinamas ne pagal tai, kad esu politinės partijos narys, bet pagal tai, kaip aš kalbėjau, ką aš sakiau, kaip aš balsavau, kaip įgyvendinau lūkesčius, kuriuos pažadėjau. Todėl neabejoju... Tiksliau, man tie žmonės taip ir sakė, kad mes nenusisukam dėl kokio nors kitokio pasirinkimo, nes ir jie nori balsuoti už asmenį“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Ar V.Pranckietis nemato reikalo trauktis?

„Poreikį trauktis iš posto diktuoja statutas ir pareigos. Aš esu įpareigotas dirbti visą kadenciją – paskaitykite protokolą paties pirmojo posėdžio, Seimo pirmininkas renkamas ketverių metų kadencijai“, – atsakė politikas.

Jis tikino atstovaujantis visam Seimui.

„Kieno nors deklaravimas, kad aš jų neatstovauju, arba jo neatstovauju, manau, tai yra tik atskiri pareiškimai“, – pridūrė V.Pranckietis.

Seimo pirmininkas sutiko, jog žvelgiant į praeities balsavimus atrasime jo ir Liberalų sąjūdžio nuomonių išsiskyrimų, tačiau, jo teigimu, tuomet jis balsavo remdamasis LVŽS programa.

Iki kadencijos pabaigos šia programa jis teigė ir besivadovausiantis.

„O kas yra už programos ribų, tada svarstysiu pats savo nuomone“, – pridūrė Seimo pirmininkas.

V.Čmilytė-Nielsen: V.Pranckietis – tvirto stuburo

Liberalų sąjūdžio lyderė V.Čmilytė-Nielsen tikino, jog V.Pranckietis turi tvirtą stuburą, esą dėl to politikas ir sulaukė siūlymo rinkimuose kandidatuoti kartu.

„Siūlėme todėl, kad manome, jog Seimo pirmininkas įrodė ne kartą, kad yra tvirtą stuburą turintis politikas ir mes tai labai vertinam“, – teigė Seimo narė.

O kokiomis liberaliomis vertybėmis V.Pranckietis pasižymi?

Aš manau, kad nekyla jokių abejonių dėl to, kad Seimo pirmininkas vertybiškai yra stiprus.

„Apie liberalias vertybes jis ne kartą, manau, yra pasisakęs. Aš manau, kad nekyla jokių abejonių dėl to, kad Seimo pirmininkas vertybiškai yra stiprus, ir kad laisvė, atsakomybė jam yra ne šiaip tušti žodžiai“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Klausiama, ar liberalių pažiūrų rinkėjai supras partijos pasirinkimą, politikė reiškė viltį, kad taip: „Aš manau, kad rinkėjai savo apsisprendimą parodys rudenį. Mes visu darbu, kurį darėme iki šiol ir kurį darysime ir toliau, stengsimės jų pasitikėjimą užsitarnauti ir išlaikyti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

2016 metais V.Pranckietis Seimo rinkimuose dalyvavo su LVŽS, bet dėl nesutarimų su šios partijos pirmininku pernai rugsėjį jis pasitraukė iš „valstiečių“. Sudarę naują koaliciją, „valstiečiai“ norėjo Seimo pirmininko postą užleisti partneriams, bet V.Pranckietis nesutiko atsistatydinti iš Seimo vadovų. „Valstiečių“ inicijuotas jo atleidimas iš pareigų žlugo, rašo BNS.

Seimo rinkimai įvyks spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito