Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 06 /15:15

Premjeras sodintų Vydą Gedvilą į švietimo ir mokslo ministro kėdę

Darbo partijos prezidiumas antradienio vakarą nusprendė švietimo ir mokslo ministru siūlyti Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo kandidatūrą, 15min.lt patvirtino šaltiniai partijoje. Pats V.Gedvilas to nekomentuoja. Taip kandidatas greičiausiai elgiasi dėl to, kad viešumoje jau buvo pasirodę gandų, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė jo skirti ministru nenori. Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius V.Gedvilą laiko tinkamu.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nieko aš nekomentuosiu, viską gali pasakyti laikinasis partijos pirmininkas Valentinas Bukauskas, jis turi pavardes. Neskubėkit, viskas įvyks“, – kaip kirviu nukirto V.Gedvilas.

Anksčiau 15min.lt jis yra sakęs, kad partijos garbės pirmininko Viktoro Uspaskicho pasiūlymo tapti švietimo ir mokslo ministru rimtai nevertina bei tikino, kad jam geros ir Seimo vicepirmininko pareigos.

V.Uspaskichas: „Ko dar reikia?“

Kad V.Gedvilas buvo pristatytas premjerui kaip būsimas švietimo ir mokslo ministras, vėliau BNS patvirtino Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskich sveikina Vydą Gedvilą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskich sveikina Vydą Gedvilą

„Mes tikrai apsvarstėme tris ar keturias kandidatūras, bet mes išgirdome premjerą – jis neš prezidentei tik vieną kandidatą. Todėl šitoje vietoje kitaip ir neišeina padaryti. Partija pati svarstė ir nutarė pristatyti Gedvilą“, – BNS sakė V.Uspaskichas.

Anot jo, ši kandidatūra trečiadienio rytą pasiūlyta A.Butkevičiui, kuris su ja sutinka. V.Uspaskichas taip pat teigė nematantis priežasčių, kodėl švietimo ministro skyrimas galėtų užtrukti.

„Visiškai aiškus kandidatas: tris kartus Seimo narys, Seimo pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas, iš akademinės bendruomenės – prorektorius, Darbo partijoje kuruoja ir buvo vadovas švietimo programos. Tai ko dar reikia?“, – apie kandidato tinkamumą kalbėjo V.Uspaskichas.

D.Pavalkis: „Per silpnas“

Savo įpėdiniu ne itin patenkintas iš švietimo ir mokslo ministro pareigų Darbo partijos priverstas atsistatydinti Dainius Pavalkis. Anot jo, V.Gedvilas ministro postui per silpnas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

„Aš manau, kad jis per silpnas. Aišku, prieš rinkimus stengsis būti visiems geras, o to galbūt ir reikia, žiūrint iš partinių interesų. Labai tikiuosi, kad nesustabdys tų reformų, kurias mes pradėjome daryti“, – 15min.lt teigė D.Pavalkis.

Jis sakė bandysiąs patarti naujam ministrui, kad nepasiliktų komandoje jo praėjusią savaitę atleistos už bendrojo lavinimo politiką atsakingos „darbietės“ viceministrės Genoveitos Krasauskienės.

„Manau, kad čia būsimam ministrui padėjau atsisakyti tų žmonių, kurie dirba nekokybiškai“, – teigė D.Pavalkis.

Tikrins STT

V.Gedvilo kandidatūrą premjero prašymu trečiadienį turėtų imtis tikrinti Specialiųjų tyrimų tarnyba. Jei jo biografijoje nebus rasta dėmių, premjeras V.Gedvilo pavardę turėtų teikti prezidentei.

Aš vertinu šitą kandidatūrą teigiamai, – sakė premjeras.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako teigiamai vertinantis Darbo partijos siūlomo parlamentaro Vydo Gedvilo kandidatūrą į švietimo ministrus.

„Aš vertinu šitą kandidatūrą teigiamai, tai patyręs politikas, mokslų daktaras, dirbęs prorektoriumi sporto universitete, dirbęs nemažai metų Seime Švietimo ir mokslo bei kultūros komitete“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras pirmininkas.

Premjeras teigė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba atsakymą dėl kandidato tinkamumo turėtų pateikti per vieną dieną.

„Iš teikiamų kandidatūrų, aš manau, kad V.Gedvilas yra geriausias ir aš esu nusiteikęs dirbti su geriausiu ir man tinkamiausiu kandidatu, nes ministras pirmininkas atsako už Vyriausybės programą“, – kalbėjo premjeras.

Aš manau, kad jis per silpnas. Aišku, prieš rinkimus stengsis būti visiems geras, o o to galbūt ir reikia, žiūrint iš partinių interesų, – apie V.Gedvilą kalbėjo D.Pavalkis.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė trečiadienį ryte kalbėdama Žinių radijuje išreiškė viltį, kad premjeras ir prezidentė dėl naujo ministro turėtų sutarti per dešimt dienų.

Tuo tarpu prezidentė neviešai yra pademonstravusi nepasitenkinimą į švietimo ir mokslo ministrus siūlomu V.Gedvilu.

Be to, ji reikalavo, kad Darbo partija sudarytų valstybės vadovei galimybę ministrą rinktis bent iš trijų kandidatų. Antraip, prezidentė galinti rinktis kandidatus „ir mėnesį, ir pusę metų“.

Iš švietimo ir mokslo ministro pareigų „darbietis“ D.Pavalkis buvo priverstas atsistatydinti praėjusią savaitę. Formaliai jis pareigas eis iki gegužės 11 dienos, paskui laikinai šias pareigas vykdyti numatyti socialdemokratui teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito