Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Premjerė turbūt nematė prasmės ginčytis“: politologai įvertino pokyčius Vyriausybėje

Premjerė Ingrida Šimonytė pildo prezidento Gitano Nausėdos norus – keičia neįtikusius sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrus Arūną Dulkį ir Kęstutį Navicką. Pirmąjį pakeis viceministras Aurimas Pečkauskas, o antrąjį – patyręs konservatorius ir tiesioginės patirties žemės ūkyje turintis Kazys Starkevičius. Šiuos pokyčius Vyriausybėje įvertino politologai Ramūnas Vilpišauskas ir Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

Prezidentas G.Nausėda ne kartą buvo išsakęs priekaištų dėl sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio ir žemės ūkio ministro K.Navicko darbo.

Šiandien šie priekaištai tapo kūnu – I.Šimonytė penktadienį pateikė prezidentui atnaujintą Ministrų kabineto sudėtį, kurioje šių dviejų ministrų nėra.

A.Dulkį pareigose turėtų pakeisti viceministras A.Pečkauskas, o K.Navicką – Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas ir buvęs žemės ūkio ministras K.Starkevičius.

Plačiau skaitykite čia – Ingrida Šimonytė paskelbė apie pokyčius Vyriausybėje: kurie ministrai keisis?

„Premjerė turbūt nematė prasmės ginčytis“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Ramūnas Vilpišauskas 15min teigė, kad pasikeitimai yra kompromisiniai ir logiški.

„Premjerė turbūt nematė prasmės ginčytis ilgai su prezidentu dėl to, tai manau, kad tiesiog priėmė tai kaip politinį poreikį, o dėl tų, kas pakeis, tai gana logiška“, – svarstė politologas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas

Jo teigimu, gali būti ir taip, kad buvo įvykdyti „mainai“, siekiant palengvinti ginčą su prezidentu dėl būsimo eurokomisaro kandidatūros.

„Šita hipotezė gana populiari, bet nežinodami, ką pati premjerė galvoja, mes turbūt tik spėlioti galime, ar čia yra kažkoks paketinis susitarimas šiuo požiūriu, ar ne“, – kalbėjo R.Vilpišauskas.

„Radikalių permainų nelabai įsivaizduoju“

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili irgi tvirtino, kad pokyčiai Ministrų kabinete gali būti derybų dėl eurokomisaro dalis.

„Jeigu yra patenkintos prezidento sąlygos, kokios sąlygos yra patenkintos iš premjerės ir Vyriausybės pusės? Greičiausiai dėl eurokomisaro“, – 15min tikino politikos ekspertė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili

Vis dėlto, pasak jos, neaišku, ar rastas sutarimas dėl paties Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros į eurokomisarus, o labiau dėl pozicijų ir norų, palankių konservatoriams ir premjerei.

Anot politologės, kalbant apie pokyčius Ministrų kabinete, per keletą mėnesių pareigoje ne kaži ką ir tenuveiksi.

„Teoriškai gal ir galima kažką svarbaus nuveikti, bet žinant, kad rugpjūtis yra atostogų metas ir to laiko tikrai vis mažiau, o ruduo ir šiaip yra intensyvus, kadangi biudžetas yra svarstomas, tai aš labai tuo abejoju, bet, kita vertus, įstaigoms dirbti be vadovo visada sudėtinga“, – kalbėjo Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

„Bet aš radikalių permainų nelabai įsivaizduoju. Greičiausiai išsipildys tai, ką sakė ir prezidentas – bus nuramintos įsiaudrinusios bendruomenės“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi