Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05

Premjero Sauliaus Skvernelio kariauna Seime: kas jie tokie?

Nors po Seimo rinkimų tik mažoji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos narių priklausė šiai partijai, dabar padėtis pasikeitė. Po rinkimų partijos nariais buvo 24 parlamentarai, o dabar tokių – 32. 15min žiniomis, įvykus atviram konfliktui tarp nepartinio Sauliaus Skvernelio ir partijos lyderio Ramūno Karbauskio, premjero pusėn stotų ir kai kurie LVŽS priklausantys Seimo nariai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iškart po Seimo rinkimų ne vienas politologas prognozavo, kad dėl to, jog „valstiečių“ frakcija yra marga, o tuomet didžioji dalis jos – nepartiniai, ją bus sunku valdyti. Tuo metu įtampa tarp S.Skvernelio ir Ramūno Karbauskio augs. Nereikėjo nė kelių mėnesių, kai šios prognozės ėmė pildytis.

Po pastarojo premjero ir parlamentarų susikirtimo dėl Lietuvos edukologijos ir Vytauto Didžiojo universitetų jungtuvių, nelaukiant Vyriausybės sprendimų dėl aukštojo mokslo reformos, S.Skvernelis prakalbo, kad jam net siūloma kurti naują frakciją, o „valstiečiai“ rodo, esą su jais daryti reformas neįmanoma. Tiesa, vėliau S.Skvernelis šiek tiek sušvelnino toną ir pareiškė, kad kurti atskirą frakciją ir ieškoti palaikymo Seime yra ankstoka.

„Šiandien nėra ta diena, kai tokie sprendimai turėtų būti padaryti, bet yra įvairiausių siūlymų galbūt pačioje frakcijoje įkurti pokyčių, reformų grupę – pasižiūrėtume kiek tokių žmonių yra (…) Mums artimiausiu metu reikia labai aiškiai pasikalbėti“, – lankydamasis 15min studijoje pirmadienį kalbėjo S.Skvernelis.

15min skaičiavimais, nuo rinkimų iki dabar į partiją įstojo 9 žmonės: Mindaugas Puidokas, Virginijus Sinkevičius, Lauras Stacevičius, Zenonas Streikus, Kęstutis Bacvinka, Algimantas Kirkutis, Alfredas Nausėda, Levutė Staniuvienė ir Laimutė Matkevičienė. Nepartinių šioje frakcijoje liko 24.

Kaip yra leidęs suprasti pats S.Skvernelis, jo pusėn stotų kai kurie parlamentarai, priklausantys R.Karbauskio partijai.

Kas palaikytų S.Skvernelį?

S.Skvernelis 15min yra sakęs sulaukiantis LVŽS frakcijos narių noro greičiau imtis darbų ir rodyti rezultatus, o ne beprasmiškai ginčytis ir nieko nenuveikti.

15min žiniomis, S.Skvenelio žmonėmis LVŽS frakcijoje galima būtų vadinti Stasį Jakeliūną, Virgilijų Poderį, Vytautą Baką, žemės ūkio ministrą Bronių Markauską, sveikatos ministrą Aurelijų Verygą, Valerijų Simuliką, Robertą Šarknicką, Vidą Ačienę, Guodą Burokienę, Raimundą Martinėlį, Rūtą Miliūtę, partijai priklausančius Dainių Gaižauską, Mindaugą Puidoką, Zenoną Streikų, Virginiją Vingrienę, Laimutę Matkevičienę, Arvydą Nekrošių, Kęstutį Smirnovą.

Prie abejojančiųjų galima priskirti partijos narius Ekonomikos komiteto pirmininką Virginijų Sinkevičių bei Aplinkos komiteto pirmininką Kęstutį Mažeiką.

Geriausiai S.Skvernelio palaikymo komanda išryškės balsuojant dėl urėdijų, aukštojo mokslo reformų.

Aistras gesins „Strateginis komitetas“

Pirmadienį LVŽS frakcijos nariai, tarp jų ir S.Skvernelis su R.Karbauskiu, kalbėjosi kelias valandas. Politikai sutarė ieškoti kompromisų, nes abi pusės sutaria, kad jei įvyktų skilimas, greičiausiai Vyriausybė subyrėtų ir lauktų pirmalaikiai Seimo rinkimai.

Pirmadienį posėdžiavusi LVŽS frakcija susitarė kurti Strateginį komitetą, kuris turės prižiūrėti, kad pavieniai frakcijos nariai nesiimtų su kolegomis nesuderintų ir Vyriausybės programai prieštaraujančių iniciatyvų. Tokio sprendimo prireikė po „valstiečių“ siūlymo įstatymu nustatyti pozityvių naujienų žiniasklaidoje procentą ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto sprendimo pritarti dviejų universitetų jungtuvėms.

Strateginiam komitetui priklausys frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečiai“ Seimo komitetų pirmininkai ir Seimo valdybos nariai, tačiau ne partijos deleguoti ministrai.

Šis komitetas turės vertinti visų frakcijos narių registruojamus teisės aktų projektus. Taip pat užtikrinti, kad Seimo nariai nesiimtų Vyriausybės programai prieštaraujančių iniciatyvų komitetuose. Jis rinksis kartą per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas