Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prezidentas G. Nausėda lankosi Niujorke, dalyvaus JT Generalinėje Asamblėjoje

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį lankosi Niujorke, čia jis dalyvaus Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos 79-ojoje sesijoje.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Lietuvos vadovo pranešimas Generalinėje Asamblėjoje numatytas antradienį, rugsėjo 24 dieną, pranešė Prezidentūra.

G. Nausėda savo kalboje didžiausią dėmesį ketina skirti geopolitiniams ir saugumo iššūkiams, globaliam ir kolektyviniam atsakui į tebesitęsiančią Rusijos agresiją Ukrainoje, atsakomybei už karo ir agresijos nusikaltimus.

Jis taip pat kalbės JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Ukrainos ir atviruose JT Saugumo Tarybos aukšto lygio debatuose „Lyderystė taikai“, „Ukraine Compact” iniciatyvos susitikime.

Lietuvos vadovas dar pasisakys JT ateities aukščiausiojo lygio susitikime. Čia jis akcentuos paramą taisyklėmis paremtai pasaulio tvarkai, pastangas kuriant saugesnį ir tvaresnį pasaulį, kurį paliekame ateities kartoms. 

Tradiciškai numatytas Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos prezidentų susitikimas bei Baltijos valstybių vadovų pokalbis su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu).

G. Nausėda taip pat dalyvaus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) rengiamame kasmetiniame valstybių vadovams skirtame priėmime.

Be to, numatyta dvišalių susitikimų.

Niujorke prezidentas susitiks su lietuvių bendruomenės JAV finansų srities profesionalais ir garbės konsulais, aptars investicijų kapitalo pritraukimą į Lietuvos ekonomiką bei perspektyvas ateityje kurti diasporos investicijų ir paskolų fondą, kuris paspartintų Lietuvos ekonominę transformaciją aukštesnės pridėtinės vertės ekosistemos link.

Iš Niujorko G. Nausėda vyks į Putnamą, Konektikuto valstiją, kur aplankys Amerikos lietuvių kultūros archyvą (ALKA).

Prezidento vizito metu ALKA valdanti Lietuvių katalikų mokslo akademija su Lietuvos muziejų asociacija pasirašys lituanistinę vertę turinčių istorinių knygų dovanojimo Lietuvos muziejams deklaraciją.

Į JAV atvyko ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Ji Niujorke skaitys pranešimą Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos aukšto lygio renginyje „Saugi vaikų ateitis: nauji iššūkiai minkštajai galiai“. Šį renginį inicijavo tarptautinė Pirmųjų ponių ir ponų platforma.

Kitomis dienomis D. Nausėdienė lankysis JAV prezidento sutuoktinės Jill Biden (Džil Baiden), Estijos pirmosios ponios Sirje Karis bei Turkijos pirmosios ponios Emine Erdogan globojamuose renginiuose.

Lietuvos pirmoji ponia taip pat vyks į Filadelfiją, kur susitiks su vietos lietuvių bei Vinco Krėvės lituanistinės mokyklos bendruomenėmis, lankysis Filadelfijos lietuvių namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas