Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prezidentas: kuriant koaliciją teks atsižvelgti į R.Žemaitaičio pasisakymus apie žydus

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad po Seimo rinkimų sudarant valdančiąją koaliciją partijoms reikės atsižvelgti į partijos „Nemuno aušra“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus apie žydus, nes į tai jautriai reaguoja viena svarbiausių Lietuvos partnerių Vokietija.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„ (...) žmogaus pasisakymai apie žydų tautą kelia didžiulių problemų ir kelia didžiulių problemų priimti jį į koaliciją“, – pirmadienį LRT laidoje „Forumas“ sakė valstybės vadovas, paklaustas apie „Nemuno aušros“ galimybes po Seimo rinkimų tapti valdančiosios koalicijos dalimi.

„Ir ne tik dėl to, kad Lietuva nuo seno garsėjo kaip valstybė, kurioje draugiškai ir tolerantiškai sugyvena skirtingos tautos, bet šitie signalai, šitie pasisakymai, šitie, atrodytų, nekalti juokeliai ir dainelės nuėjo labai toli. Nuėjo pas tuos partnerius, kurių parama mums yra be galo svarbi, turiu omeny Vokietiją. Tai yra baisi stigma Vokietijoje“, – tvirtino G.Nausėda.

Anot jo, jeigu R.Žemaitaitis patektų į valdžią, partneriai norės „gauti labai aiškius atsakymus, apie ką ši partija ir jos pirmininko pasisakymai“.

„Tie juokeliai nebuvo tokie nekalti, ir į juos reikės atsižvelgti, kai bus klijuojama, lipdoma valdančioji koalicija“, – pabrėžė jis.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė yra sakiusi, kad neatmeta galimybės po rinkimų formuoti koaliciją su partija „Nemuno aušra“.

Prezidentas pirmadienį taip pat teigė, kad kol kas neaiškus R.Žemaitaičio politinės komandos požiūris į Rusiją bei Baltarusiją.

„Pirmiausia man yra labai svarbu, kokios šios partijos nuostatos kaimyno Rytuose atžvilgiu. Sunku kol kas susidaryti įspūdį. Galima pažiūrėti į komandą, kuri eina kartu su ponu Remigijumi Žemaitaičiu, ir tikrai, švelniai tariant, neįkvepia. Pats R.Žemaitaitis prezidento rinkimų kampanijos metu ganėtinai santūriai ir nuosaikiai pasisakė tiek Ukrainos paramos, tiek Rusijos atžvilgiu. Taip, kad daryti dabar vienareikšmių išvadų nebūtų galima“, – kalbėjo G.Nausėda.

Prezidentas sakė, jog atsakomybę už šiuos dalykus turės prisiimti tos politinės jėgos, kurios formuos valdančiąją daugumą.

„Aš negaliu atsakyti už partijas, kurios formuos valdančiąją koaliciją, bet jeigu bus klausiama mano nuomonės, be abejo, reikės atsižvelgti į situaciją. Galbūt turėsime politinio pato situaciją, galimas ir toks dalykas“, – teigė jis.

G.Nausėda paragino R.Žemaitaitį pripažinti klaidą dėl antisemitinių pasisakymų.

„Norėtųsi pirmiausia, kad ši partija išnaudotų tą laikotarpį, kuris likęs iki rinkimų, kad paneigtų visus tuos dalykus, dėl kurių pasisakė anksčiau. Tai galima padaryti, galima perlipti per save ir pasakyti, kad buvau neteisus, ir tai galėtų iš dalies pataisyti situaciją, nors, kaip minėjau, dalykai yra nuėję gana toli“, – tvirtino prezidentas.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R.Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Pats R.Žemaitaitis savo pasisakymų teigė nelaikantis antisemitiniais, tačiau Konstitucinis Teismas konstatavo, kad „juose vartojami, be kita ko, tautiniu pagrindu išskiriamai visuomenės daliai priklausančius asmenis niekinantys jų orumą žeminantys apibūdinimai, cituojama skaičiuotė (...), kurioje vaizduojamas smurtas prieš žydų tautybės asmenis, juos išjuokiant“.

Pasak teismo, tokiais apibūdinimais, citatomis, tautinių mažumų tarpusavio nepakantumą skatinančiais, Holokaustą menkinančiais teiginiais politikas demonstravo neapykantą tautiniu pagrindu išskiriamai asmenų grupei.

Baudžiamoji byla dėl jo antisemitinių pasisakymų perduota Vilniaus apygardos teismui.

Pernai lapkritį R.Žemaitaičio įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge ji užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodė, kad balsuotų už šią politinę jėgą. Prezidento rinkimuose gegužę dalyvavęs R.Žemaitaitis surinko 9,21 proc. balsų ir liko ketvirtas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas