Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 07 /16:10

Prezidentas apgailestauja ir dėl S.Skvernelio retorikos, ir dėl Vyriausybės sprendimų

Prezidentas Gitanas Nausėda apgailestauja, jog sveikatos ekspertų susitikimą laikinai pareigas einantis premjeras Saulius Skvernelis pavadino „pakazucha“. Jis teigia manantis, kad pirmadienį Vyriausybės patvirtinti karantino ribojimai yra per švelnūs. Tokios pat pozicijos laikosi ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje dalyvavęs šalies vadovas teigė, jog daugeliu atvejų ministrų kabinetas atsižvelgė į ekspertų siūlymus, tačiau ne visais. Pavyzdžiui, Vyriausybė esą neįvedė privalomo nuotolinio darbo privatininkams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prezidento ekspertų siūlymai ir Vyriausybės sprendimai dėl karantino: kuo skiriasi?

„Sprendimai, kurie buvo paskelbti šiandien, mano požiūriu, ne visi yra pakankamai adekvatūs šiai labai rimtai susiklosčiusiai situacijai. Tarp tokių įvardinčiau priemonę dėl nuotolinio darbo organizavimo – manau, kad tai yra nepakankama priemonė, apimanti tik savivaldybių ir valstybinių institucijų įmones.

Ekspertai pažymėjo, kad būtina stengtis įvesti nuotolinio darbo režimą kiek galima platesnėje imtyje įmonių, taip pat pajungti, tuo tikslu aktyvizuoti Valstybinę darbo inspekciją, karštąsias telefono linijas, kuriomis būtų galima pranešti apie pažeidimus. Ši priemonė yra per silpna“, – dėstė G.Nausėda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Visgi prezidentas suklydo – darbas privačiame sektoriuje nuo trečiadienio taip pat privalomai turės būti organizuojamas nuotoliniu būdu, nebent tai neįmanoma.

Prezidentas teigė, jog Vyriausybė neatsižvelgė į dar vieną ekspertų rekomendaciją – neapribojo žmonių kontaktų iki vieno namų ūkio.

„Buvo priimtas sprendimas apriboti kontaktus iki dviejų šeimų, neatsižvelgiant į aplinkybę, kad švenčių dienomis tos dvi šeimos gali nuolat keistis, tai yra, mūsų šeima gali bendrauti su viena šeima, kitą dieną – antrąją Kalėdų dieną – su antra šeima, trečia, ketvirta ir paskesne. Žinoma, kad toks socialinis burbulas, jeigu tokį norime formuoti, yra pakankamai neapibrėžtas ir pakankamai nesustabdysiantis viruso plitimo.

Mokslininkai siūlė iki Kalėdų apsiriboti formuojant šeimos burbulą vienos šeimos rate, o po to būtų pateikę koncepciją, kaip galima būtų tuos burbulus formuoti dviejų šeimų formatu. Todėl ir šita priemonė, mano nuomone, nepakankamai griežta ir dėl to būsianti nepakankamai efektyvi“, – prognozavo G.Nausėda.

Griežtesnės priemonės, pasak jo, būtų davę greitesnius rezultatus.

Gaila, kad vėl ir vėl į ekspertų rekomendacijas atsižvelgiama tik iš dalies.

„Gaila, kad vėl ir vėl į ekspertų rekomendacijas atsižvelgiama tik iš dalies“, – komentavo šalies vadovas ir vylėsi, kad pokyčių atneš nauja Vyriausybė.

„Tenka konstatuoti, kad sprendimus dėl tolesnio priemonių griežtinimo teks priimti naujai Vyriausybei. Tikiuosi, labai greitų ir ryžtingų sprendimų šitoje srityje“, – kalbėjo G.Nausėda.

VIDEO: I.Šimonytė žada atskirą planą COVID-19 situacijos valdymui

Nuotolinėje spaudos konferencijoje dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui paantrino.

Paaiškinimo, kodėl dalis sprendimų buvo nepriimta, aš neišgirdau.

„Sprendimus galima vertinti kaip nepakankamus. <...> Paaiškinimo, kodėl dalis sprendimų buvo nepriimta, aš turiu pasakyti, kad neišgirdau“, – kalbėjo ji.

Premjerė kol kas teigė negalinti pasakyti, kokių karantino ribojimų gali prireikti ateityje, tačiau tikino, jog jais bus siekiama apsaugoti medikus bei sveikatos apsaugos sistemą nuo griūties.

„Kokių sprendimų reikės papildomų ir vėliau, matyt, kad mes vėliau ir turėsime diskutuoti, nes situacija yra labai dinamiška ir keičiasi labai greitai“, – teigė I.Šimonytė.

Naujoji Vyriausybė COVID-19 situacijos valdymui turės atskirą priemonių planą, tikino ji.

„Ir tas priemonių planas taip pat bus paviešintas. Jis apima visą strategiją nuo atsparumo – dabartinės sveikatos sistemos, visuomenės atsparumo išlaikymo – iki atsigavimo, kurį mes suprantame per vakciną ir galimybes gauti bilietą į laisvę, pasiekus platų vakcinavimo mastą.

Ir ateitį, kuomet turėsime pagalvoti apie krizių valdymo sistemas ir kitus sprendimus, kurie leistų mus apsaugoti nuo tokių nemalonių atsitikimų ateityje arba bent jau mokėti juos daug geriau valdyti“, – vardijo I.Šimonytė.

O dabar ji ragino „atviromis akimis žiūrėti į mirčių rodiklius“ ir negalvoti apie juos tik kaip apie statistiką.

„Užtenka pagalvoti apie sau artimą žmogų, kurį nors vieną name skaičiuje, ir turbūt ta pozicija labai greitai pasikeistų, ir tas neatsargumas, polinkis rizikuoti, kad nieko čia neatsitiks, galėtų būti įvertintas visiškai kitaip“, – apie visuomenės požiūrį kalbėjo premjerė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Sekmadienį prie prezidentūros sudaryta sveikatos ekspertų taryba rinkosi į posėdį, kur vertino COVID-19 situaciją šalyje ir parengė gaires dėl naujų ribojimų. Posėdyje laikinai pareigas einantis ministras pirmininkas S.Skvernelis nedalyvavo, o pirmadienį šį susitikimą jis pavadino „pakazucha“.

„Matyt, nereikia daryti tokiuose renginiuose, atleiskite už rusišką žodį, tam tikros pakazuchos (liet. – parodomosios akcijos). Ekspertai yra išklausyti, nuomonė yra pateikta, su ta nuomone susipažinta buvo. Ir juo labiau žinant, kad pirmadienį Vyriausybė priiminės sprendimus – šiuos sprendimus, kurie turėjo būti priimti“, – kalbėjo premjeras.

VIDEO: S.Skvernelis Prezidentūros organizuotą susitikimą COVID-19 klausimais pavadino „pakazucha“

Prezidentas atkirto, jog tokie epitetai nepagarbūs.

„Tokie epitetai rodo, pirmiausia, nepagarbą mokslininkams, ekspertams, iškiliausiems šito sektoriaus atstovams, kurie negailėdami laiko, negailėdami pastangų, iš patriotiškų sumetimų ėmėsi misijos padėti Vyriausybei rasti optimalius sprendimus. Tą jie darė neskaičiuodami, ar yra darbo diena, ar savaitgalis. Kaip tik mūsų paskutinis susitikimas įvyko sekmadienį. Gaila, kad jų darbas buvo įvertintas būtent tokiu epitetu“, – apgailestavo jis.

Kadenciją baigiantis Ministrų kabinetas nuo trečiadienio sugriežtino karantino sąlygas ir jį pratęsė iki metų pabaigos. Su visomis sąlygomis galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas