Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 06 21

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vajasiškio kaime rišo kupoles

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė Vajasiškio kaime Zarasų rajone, kur susitiko su Antalieptės, Vajasiškio ir aplinkinių kaimų bendruomenėmis ir kartu šventė senovinę lietuvių vasaros saulėgrįžos dieną – Rasas.
Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiškio kaime Zarasų rajone
Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiškio kaime Zarasų rajone / Prezidentūros nuotr.

Prezidentė susipažino su seniausiomis Rasų šventės tradicijomis, kartu su žolininke rišo kupoles, degino laužą ir ieškojo paparčio žiedo. Šalies vadovė taip pat apsilankė Vajasiškio bendruomenės namuose – autentiškoje XIX a. gryčioje, kur domėjosi senaisiais amatais, papročiais, klausėsi senovinių dainų.

„Žmonių išradingumas, kūrybiškumas net ir atokiausias šalies vietoves paverčia traukos centrais. Pačios stipriausios ir draugiškiausios yra tos bendruomenės, kurios puoselėja ir iš kartos į kartą perduoda senuosius lietuvių liaudies papročius ir tradicijas, kartu mini šventes. Čia švenčiama viena gražiausių etnokultūrinių švenčių Lietuvoje – Rasos subūrė ir suartino visas aplinkines bendruomenes", – sakė šalies vadovė.

Aukštaitijoje įkurti vieni pirmųjų Lietuvoje senąsias liaudies tradicijas išsaugoję „Pasakų kaimai" – Senolių, Lieptų ir Paukščių. Taip Vajasiškio, Antalieptės ir Cijonų bendruomenes sujungė naujas turistinis ir edukacinis maršrutas.

Vajasiškis turistus pasitinka su XIX a. kaimo gyvenimu ir amatais, Antalieptėje įrengtame Šavašos pažintiniame take supažindinama su senuoju lietuvių tikėjimu, Cijonuose galima pamatyti daugybę paukščių ir išgirsti jų balsų.

Pasak Prezidentės, šis projektas – puiki galimybė kaimo bendruomenėms vystyti smulkiuosius verslus, skatinti žmonių užimtumą, pritraukti lankytojus, besidominčius liaudies menu, išlaikytomis tradicijomis, paveldu ir nuostabia gamta.

Šalies vadovės teigimu, tai unikalios sėkmės istorijos Lietuvos kaime, kai, nepabijojus prisiimti atsakomybės, parodžius iniciatyvą, buvo sukurta prasminga, bendruomenes sustiprinusi veikla.

Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiakio kaime Zarasų rajone
Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiškio kaime Zarasų rajone
Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiakio kaime Zarasų rajone
Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė lankėsi Vajasiškio kaime Zarasų rajone

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas