Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21

Prezidentė Europos Vadovų Taryboje Briuselyje tarsis dėl „Brexito“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį išvyksta į Briuselį, kur dalyvaus dvi dienas truksiančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT), pranešė prezidentės spaudos tarnyba. ES šalių lyderiai pirmąją susitikimo dieną diskutuos „Brexit“ klausimu. Artėjant kovo 29-ajai – Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) dienai – bus sprendžiama dėl galimybių nukelti „Brexit“ datą. Tam reikalingas vienbalsis ES šalių pritarimas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

EVT taip pat vyks diskusijos globalios prekybos klausimais, pasirengimas balandžio 9 dieną rengiamam ES ir Kinijos viršūnių susitikimui. Daug dėmesio bus skirta abipusiškumo principo ir vienodų konkurencinių sąlygų ES rinkoje bei viešųjų pirkimų sektoriuje užtikrinimui, 5G interneto tinklų ir trečiųjų šalių investicijų į strateginius sektorius saugumo klausimams.

Briuselyje bus aptartos ir Europos semestro rekomendacijos ES ir euro zonai. Vasario mėnesį pateikta Europos Komisijos ataskaita pabrėžia, kad Lietuva padarė ribotą pažangą.

Valstybių vadovai taip pat aptars vidaus rinkos, klimato kaitos ir kovos su dezinformacija klausimus.

Antrąją EVT dieną bus paminėtas Europos ekonominės erdvės 25-metis.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May trečiadienį paprašė Europos Sąjungos iki birželio 30 dienos atidėti šalies išstojimą iš Bendrijos.

Šis prašymas buvo pateiktas, Jungtinės Karalystės parlamentui dukart atmetus Th.May su ES lyderiais suderintą „Brexit“ sutartį, bet vėliau nutarus, kad šalis negali išstoti iš Bendrijos be jokio susitarimo.

Th.May laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui sakoma, jog pratęsimas reikalingas, kad būtų galima pamėginti įtikinti parlamentą iš trečio karto pritarti susitarimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento