Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 06 04

Prezidentė: kai kuriuose santykiuose geriau daryti pauzę nei bandyti taisyti, kas nepataisoma

Kai kuriuose santykiuose geriau daryti pauzę nei bandyti taisyti, kas nepataisoma, apie Lietuvos ir Lenkijos santykius sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Interviu savaitraščiui „Veidas“ atsakydama į klausimą dėl kritikos, esą jos užsienio politika – neaiškios krypties, o santykiai su lenkais ir kai kuriais kitais kaimynais blogėja, D.Grybauskaitė teigė, kad kryptis yra aiški ir viena – „Lietuvos žmonių ir valstybės interesai“.

„Lietuva privalo gebėti būti išmintinga, prisitaikyti prie tos objektyvios geopolitinės aplinkos, kuri yra aplink ją ir visame pasaulyje, mėginti joje apginti savo interesus. Per šiuos trejus metus geopolitinė situacija aplink Lietuvą keitėsi, todėl kito ir užsienio politika, stengdamasi prie jos prisitaikyti. Todėl ir sakau, kad geriau kai kuriuose santykiuose daryti tam tikrą pauzę nei bandyti taisyti, kas šiuo metu nepataisoma“, – kalbėjo šalies vadovė.

Klausiama, ar kontroversiški pasisakymai po NATO susitikimo Čikagoje, vienas jų ir dėl santykių su lenkais, esanti naudingiausia bendravimo su kaimynais forma, D.Grybauskaitė tvirtino minėtą pokalbį buvus neformalų.

„Buvau susitikusi su pusšimčiu JAV lietuvių bendruomenės pagrindinių organizacijų atstovų. Sutarėme kalbėti atvirai, nuoširdžiai, paprastai. Tai buvo neformali diskusija, pasikeitimas nuomonėmis, o ne oficialios pozicijos išsakymas ar interviu“, – sakė prezidentė.

Čikagoje viešėjusi D.Grybauskaitė, susitikusi su Amerikos lietuviais Lemonte netoli Čikagos, griežtai sukritikavo Lenkijos politiką, sakydama, kad Varšuva draugu pasirinko Rusiją, o Lietuva paversta atpirkimo ožiu.

„Susidūrėme su labai sudėtinga situacija viešojoje erdvėje. Nežinau, bet dėl kažkokių priežasčių kai kurie Lenkijos politikai nusprendė, kad artimiausiu metu geriau būtų, kad Rusija būtų draugas, o visos smulkesnės šalys, ne tokios svarbios ir laikinai galėtų tapti atpirkimo ožiais. Atrodo, kad tokia rolė mums ir suteikta“, – per susitikimą Lemonte sakė šalies vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas