Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 02 28 /16:59

Prezidentė: teisingumo ministrės M.Vainiutės kompetencija kelia abejonių, LSDP siūlo ministrei atsistatydinti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad teisingumo ministrės Mildos Vainiutės ir viceministro Raimondo Bakšio kompetencija eiti pareigas kelia abejonių. Ministrę delegavusi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina ją trauktis iš pareigų.
Susitikimo akimirka
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Akivaizdu, kad ministrė nekontroliuoja padėties ministerijoje ir negeba sklandžiai organizuoti darbo“, – sakoma Prezidentės spaudos tarnybos BNS pateiktame komentare.

Tai prezidentė pareiškė po Teisingumo ministerijos darbuotojos Rasos Kazėnienės išsakytų teiginių, kad viceministras R.Bakšys galėjo daryti spaudimą vykdant kalėjimų sistemos auditą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimondas Bakšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimondas Bakšys

Teisingumo ministrės atsakomybę ir galimybes toliau eiti pareigas šalies vadovė su premjeru Sauliumi Skverneliu žada aptarti jam grįžus iš atostogų.

Premjeras į darbą turėtų grįžti pirmadienį.

Teisingumo ministrės patarėja ryšiams su visuomene Jurgita Jacovskienė BNS sakė, kad ministrė lauks premjero nuomonės.

„Laukiame ministro pirmininko ir tada bus priimtas sprendimas. Jeigu iš Vyriausybės vadovo bus pareikšta tokia nuomonė, situacija bus aiški“, – sakė J.Jacovskienė.

Ji dar kartą pabrėžė, kad trečiadienį paviešinta informacija apie galimus trukdžius vykdant auditą ministerijos vadovybei buvo netikėta.

„Prezidentė vertina viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją – tiesiogiai apie tai nebuvo kalbėta su ministre“, – sakė M.Vainiutės patarėja.

LSDP ragina ministrę trauktis

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) žiniasklaidai išplatino pranešimą, kuriame ragina partijos deleguotą teisingumo ministrę Mildą Vainiutę prisiimti atsakomybę ir trauktis iš pareigų. LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas taip pat raštu kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas ištirti, ar teisingumo viceministro R.Bakšio veiksmuose nesama korupcinės veikos požymių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Vieši Teisingumo ministerijos darbuotojų liudijimai akivaizdžiai demonstruoja, kad ministrė M.Vainiutė nekontroliuoja situacijos savo vadovaujamoje ministerijoje. Jeigu išsakyti teiginiai apie Kalėjimų departamento audito stabdymą ir vengimą pranešti apie galimas korupcines veikas Pravieniškių tardymo izoliatoriuje yra teisingi, tuomet galima konstatuoti, kad ministrė negeba atlikti savo pareigų ir neužtikrina teisingumo net ministerijoje. Kaip tuomet valstybės piliečiai gali tikėtis teisingumo visoje teisingumo sistemoje?“ – klausia LSDP pirmininkas G.Paluckas.

G.Paluckas jau anksčiau yra raginęs teisingumo ministrę trauktis iš pareigų, nes vadovaujant M.Vainiutei, net kelios Teisingumo ministerijai pavaldžios įstaigos dirba be vadovų, o konkursų ar atrankų rezultatai į vadovaujančias pareigas dėl neaiškių priežasčių netenkino ministerijos vadovybės.

Ministrė anksčiau nežinojo apie situaciją

Teisingumo ministrė M.Vainiutė pareiškė, kad trečiadienį ministerijos darbuotojos Rasos Kazėnienės atskleista informacija apie tai, kad viceministras Raimondas Bakšys galėjo stabdyti kreipimąsi į teisėsaugą dėl Pravieniškių pataisos namuose aptiktų pažeidimų, jai yra naujiena.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

„Atvirai pasakysiu, mane tikrai nustebino ta žinia, spaudos konferencijoje nedalyvavau, atsiprašau, aišku, dėl to (...) Kita vertus, nemaniau, kad spaudos konferencijoje bus apie tai kalbama. Jeigu būtų viešinami tokie dalykai, be abejonės, būtų buvę geriau, kad aš pati būčiau išgirdusi tiesiogiai (...) Mes žinojome, kad tokia konferencija bus, bet manėme, kad bus visai kitas formatas“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministrė.

R.Kazėnienė trečiadienį paskelbė, kad teisingumo viceministras R.Bakšys gesina Kalėjimų departamento auditą ir net vienu metu buvo sustabdęs kreipimąsi į prokurorus dėl pažeidimų, nustatytų Pravieniškių tardymo izoliatoriuje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Ministrės teigimu, ji visai neseniai bendravo tiek su R.Kazėniene, tiek su Audito skyriaus vadove Dorita Visalgiene, ir jos apie tokius dalykus esą net neužsiminė, ji teigė ketinanti paskelbtą informaciją aptarti su pačiomis auditorėmis.

„Aš dabar negaliu nei patvirtinti, nei paneigti (kad R.Bakšys darė spaudimą – aut.), reikia sugrįžti ir kalbėtis (...) Mano akyse tų dalykų nebuvo, tikrai negirdėjau“, – teigė ji.

Ministrė išsisuko nuo klausimo, ar dalyvavo susitikime, kuriame auditorės ragino kreiptis į teisėsaugą dėl Pravieniškių pataisos namuose aptiktos žalos valstybei, pareiškusi, jog niekada nebuvo minėtuose pataisos namuose.

„Pati jokių procesų asmeniškai nestabdžiau“, – pabrėžė ji.

R.Kazėnienė trečiadienį pasakojo, kad kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą pasirašė ne ministrė, o D.Visalgienė. Komentuodama tai ministrė pabrėžė, kad tai galėjo padaryti ir ji, ir Audito skyriaus vadovė, o politinių priežasčių, dėl kurių ji galėjo nepasirašyti šių dokumentų, nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas