Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13

Prezidento patarėjas: jeigu G.Nausėda sieks antrosios kadencijos, laimės rinkimus

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas, Komunikacijos grupės vadovas Frederikas Jansonas sakė, kad jeigu valstybės vadovas sieks antrosios kadencijos, dėl ko sprendimą turėtų paskelbti metų pabaigoje, laimės rinkimus. Esą taip teigti leidžia visuomenės nuomonės apklausos, darbo rezultatai, tikėjimas tuo, ką daro.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

F.Jansonas antradienį davė interviu „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“.

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, jis sakė nežinantis, ar G.Nausėda ketina kandidatuoti.

Anot jo, prezidentas savo sprendimą praneš metų pabaigoje.

„Jeigu kandidatuos, aš manau, kad jis laimės. Bet, ar norės kandidatuoti, čia kitas klausimas, čia visiškai asmeninis klausimas. Ne patarėjai tai sprendžia“, – teigė prezidento patarėjas.

Mūsų embedo nuoroda:

Kad G.Nausėda laimėtų prezidento rinkimus, F.Jansono teigimu, leidžia manyti sociologiniai tyrimai, „yra rezultatai, yra aplinka, yra tikėjimas tuo, ką darai“.

„Ir aš tikiu, kad jis laimės“, – pažymėjo jis.

Lauktų VTEK įvertinimo

Didžiausios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – prezidiumui nusprendus, kad premjerė Ingrida Šimonytė neatsistatydins, vietoje atsistatydinusios Jurgitos Šiugždinienės bus ieškoma naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro. F.Jansonas sakė, kad gera žinia, jog premjerė pagaliau vėl žino, kuo nori būti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė

„Čia, žinote, kaip su vaikais būna, kad labiausiai erzinti galima tėvus, jeigu sakai, jog nežinai, kuo būsi. Aš taip erzinau visą gyvenimą. Paskutinėje 12 klasėje manęs klausinėdavo, kuo būsiu, sakydavau: „Kosmonautu“. Kai pasakiau galiausiai: „Žurnalistu“, tėvai priėmė net šitą žinią. Tai šiuo atveju, manau, kad yra labai panaši situacija.

Premjero darbas ir žurnalisto kažkuria dalimi labai panašus. Dirbi 24 valandas per parą, visi keikia, uždarbis – ne kažką. Bet jeigu labai ilgai sakai, kad nežinai, kuo nori būti, tai tada visi džiaugiasi, kad galiausiai supratai, kuo būsi. Šitoje vietoje, manau, tai yra labai gera žinia“, – komentavo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Vyriausybei apsisprendus dirbti toliau, pasak F.Jansono, gal pasiūlys ir naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą.

Žinoma, kaip kalbėjo prezidento patarėjas, grįžta ten, kur buvome prieš mėnesį, – apėjus didelį ratą, grįžta prie klausimų, kurie buvo iškelti, – dėl kelių ministrų atsakomybės.

Vadinamajame čekiukų skandale taip pat linksniuojamos finansų bei kultūros ministrų Gintarės Skaistės ir Simono Kairio, anksčiau dirbusių Kauno miesto savivaldybės taryboje, pavardės.

BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė

„Šitoje vietoje turbūt tie klausimai neišvengiamai kils ir bus aptarinėjami, nes situacija truputį iš šono keistai atrodo, kai trys ministrai – viena atsistatydino, kita susimokėjo 14 tūkst. eurų, trečias nutarė, kad čia apskritai ne apie jį viskas.

Tai tokia nelygybė turbūt nėra sąžininga arba reikėtų ieškoti kelių, kaip apsibrėžti situaciją tiesiog, kuris čia tas variantas yra teisingas. Ar visi turi atsistatydinti, ar visi turi susimokėti, ar visi gali pasakyti: „Ne, ne, nieko neįvyko“, – „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“ sakė F.Jansonas.

Jo nuomone, kiekvienas žmogus kelia sau tam tikrus reikalavimus. Čia esą ne politika, ne Vyriausybė, ne ministro postas, o tai, kaip save vertini ir koks pats sau atrodai.

Prezidento patarėjo teigimu, J.Šiugždinienė iškėlė sau vienokius reikalavimus ir padarė atitinkančius sprendimus. G.Skaistė sau iškėlė kitus reikalavimus, S.Kairys į viską pasižiūrėjo nežinia, per kokią prizmę.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Loreta Stonkienė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Loreta Stonkienė

„Viena vertus, vyksta teisėsaugos tyrimai dėl tų pačių įvykių Kauno taryboje. Taigi čia yra kažkoks vertinimas. Aišku, tas vertinimas nebus greitas, nes niekada nebūna greitai. Kita vertus, jau čia kalbama greičiausiai apie kažkokias baudžiamąsias atsakomybes – tai čia kitas klausimas. Tikrai nuoširdžiai tikiuosi, kad valstybė atras savyje jėgų įsivertinti, ar turi pakankamai instrumentų tai padaryti.

Ta pati Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), manau, kad galėtų vienaip ar kitaip įvertinti. Ir viskas būtų aišku ir paprasta: arba jie įvertina ministrus taip, kaip atrodo S.Kairiui, kad vienas, du, trys, nieko neįvyko, tada nėra apie ką kalbėti, visas tas čekučių skandalas yra nesąmonių nesąmonė, o visi tie šimtai tarybos narių yra nekalti ir juos palikite ramybėje, arba VTEK nusprendžia kažkaip kitaip. Tada jau priimami sprendimai pagal aiškią logiką“, – nurodė F.Jansonas.

„Ministrai, kaip suprantu, jau pranešė, kad jie apsitarė patys su savimi ir nusprendė niekur nesitraukti. Čia jų sprendimas, galima tik sveikinti“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Seimas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Seimas

G.Nausėda, kaip minėjo jo patarėjas, labai aiškiai įvardijo VTEK kaip vieną iš aiškiausių sprendimų.

F.Jansonas sakė, kad baigęs interviu „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“ galbūt pats kreipsis į VTEK dėl to, prašydamas įvertinti ministrų klausimą.

„Kad vieną kartą išspręstų, nes tas tampymasis net ir komunikaciniu požiūriu (negerai atrodo – 15min). Aš suprantu, kad žmonėms gali patikti kančia, bet ne visi nori žiūrėti į svetimą kančią. Šiuo atveju aš tikrai iš tų žmonių, kurių svetima kančia nežavi. Žiūrėti, kaip ministrai kankinasi dar metus, nėra gerai“, – komentavo G.Nausėdos patarėjas.

I.Šimonytė nenori susitikti

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ F.Jansonas taip pat minėjo, kad I.Šimonytė nerodo noro susitikti su prezidentu.

Laimos Penek nuotr. /Ingrida Šimonytė
Laimos Penek nuotr. /Ingrida Šimonytė

Anot jo, premjerė niekada neskambino prezidentui, neprašė susitikimo, norėdama ką nors papasakoti.

„Jeigu žmogus neturi ką pasakoti, tai ir nesusitinka. Yra formatai, pavyzdžiui, Valstybės gynimo taryba. Taip pat yra kiti formatai Seime, yra platesni formatai, bendradarbiavimas su ministrais. Yra tiek, kiek reikia. Bet šiuo atveju nėra taip, kad tu visą laiką turėtumei prašyti, kad pas tave kažkas ateitų ir kažką papasakotų“, – kalbėjo F.Jansonas.

Esą G.Nausėda jau senokai nekviečia I.Šimonytės susitikti akis į akį.

Jo patarėjas teigė, kad prezidentas ir premjerė bendrauja telefonu. Jeigu poreikį pasikalbėti išsako kuri pusė, jis įvyksta. Jeigu tokio poreikio nėra, to ir nebūna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas