Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19

Prezidentūroje – karštos diskusijos, ar vetuoti įstatymą dėl migrantų

Prezidentas Gitanas Nausėda su komanda svarsto, vetuoti ar pasirašyti Seimo priimtą įstatymą, kuriuo siaurinamos migrantų teisės. Pastarosiomis dienomis šalies vadovo patarėjai intensyviai konsultavosi dėl galimo veto su ekspertais, 15min patvirtino du nesusiję šaltiniai iš skirtingų institucijų. Sprendimas gali būti priimtas artimiausiomis dienomis.
Migrantai iš Baltarusijos
Migrantai iš Baltarusijos / VSAT nuotr.

Seimas praeitą savaitę priėmė migrantų teises siaurinančias įstatymo pataisas – iniciatoriai sako, kad jos užkirs kelią piktnaudžiauti prieglobsčio procedūromis.

Kai kurie teisininkai sako, kad naujasis įstatymas pažeidžia Konstituciją. Ypač daug dvejonių sukėlė tai, kad panaikinta apeliacijos galimybė, skundžiant migracijos pareigūnų sprendimus.

Jei vetuotų įstatymą, prezidentas turbūt jį grąžintų su savo pataisomis.

Tačiau tai reikštų, kad siekiant skubių sprendimų Seimui vėl reikėtų rinktis į neeilinę sesiją, o tai galėtų būti problematiška.

Kitas realus variantas – prezidentas įstatymą pasirašytų, sulaukus pažado, kad jis bus tobulinamas rudens sesijoje.

Prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis 15min sakė, kad G.Nausėda „sprendimą ar pasirašyti VRM inicijuotus įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimus priims artimiausiu metu“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Migrantų areštas

Lietuvos pasieniečiai šiemet sulaikė jau daugiau kaip 2 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų.

Daugiau kaip pusė jų yra Irako piliečiai.

Reaguodamas į šią situaciją, parlamentas praėjusį antradienį priėmė įstatymo pataisas, griežtinančias neteisėtai sieną kirtusių migrantų buvimo šalyje sąlygas.

Pagal projektą, neteisėti migrantai galės būti sulaikomi ne ilgiau kaip šešis mėnesius.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat neseniai viešėjo Bagdade, tačiau kol kas neįtikino Irako valdžios pasirašyti susitarimą dėl irakiečių grąžinimo į šią šalį.

Pataisomis nustatyta, kad netrukus po sienos kirtimo pateikusių prašymą dėl prieglobsčio užsieniečių buvimas pasienio kontrolės punktuose ar tranzito zonose, laikino apgyvendinimo vietose nelaikomas atvykimu į Lietuvos teritoriją, iki nepriimamas sprendimas įleisti prieglobsčio prašytoją į Lietuvą.

Prieglobsčio prašytojams po neteisėto sienos kirtimo, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, nebus suteikiama teisė laisvai judėti Lietuvos teritorijoje.

Įstatyme numatyta, kad prieglobsčio prašytojas gali būti sulaikytas ar apribota jo teisė išvykti iš apgyvendinimo vietos, jei jis į Lietuvos teritoriją atvyko neteisėtai kirsdamas Lietuvos sieną, esant karo padėčiai, nepaprastajai padėčiai, taip pat ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui dėl masinio užsieniečių antplūdžio.

Per svarstymą šis terminas apribotas iki šešių mėnesių.

Numatoma, kad esant karo padėčiai, nepaprastajai padėčiai, dėl masinio užsieniečių antplūdžio paskelbtai ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, galės būti laikinai ribojamos prieglobsčio prašytojų teisės, jeigu jų negalima užtikrinti dėl objektyvių priežasčių, išskyrus teisę į materialines priėmimo sąlygas ir būtinosios medicinos pagalbos teikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas