Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 11 /11:41

Iš JAV prezidento J.Bideno lūpų Vilniuje – svarbus įsipareigojimas Lietuvai ir pažadas Ukrainai

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas Vilniuje patvirtino kolektyvinės gynybos įsipareigojimus Lietuvai ir pažadėjo toliau remti Ukrainą. „Kariniai veiksmai prieš vieną šalį yra kariniai veiksmai prieš visas NATO sąjungininkes“, – susitikime su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda pareiškė įtakingiausias pasaulio žmogus. G.Nausėda po susitikimo sakė aptaręs ir Baltarusijos klausimą.

Į prezidentūros kiemą J.Bidenas atvyko apie pusę vienuoliktos. Jį pasitiko G.Nausėda, abu prezidentai išklausė šalių himnų.

VIDEO: Prezidento Gitano Nausėdos susitikimas su JAV Prezidentu Joe Bidenu

Pabrėžė bendrystę

Susitikimo pradžioje kalbėdamas J.Bidenas teigė, kad JAV yra pasiruošusi palaikyti savo sąjungininkes.

„Prisimenu diskusijas mūsų Senate dėl NATO pajėgų didinimo. Noriu pasakyti, kad kai Rusija įsiveržė antrą kartą į Ukrainą, mes supratome NATO svarbą, arba saugumo svarbą. Su manim šiandien yra Antony Blinkenas, mes dedame visas pastangas, kad stiprintume saugumą.

Mes visą laiką į 5-ąjį straipsnį žvelgiame labai tiesiogiai, suprantame, kad kariniai veiksmai prieš vieną šalį yra kariniai veiksmai prieš visas NATO sąjungininkes.

Susitinkame tokiu labai svarbiu metu, veikiame visi kaip vienas. Dabar turime 32 NATO nares. Aš esu tikras, kad aktualūs sprendimai bus priimti šiame NATO susitikime. Labai džiaugiuosi ir Lietuvos sprendimu modernizuoti savo karines pajėgas, manau, kad šitos pastangos yra svarbios“, – kalbėjo J.Bidenas.

JAV prezidentas sakė, kad tą modernizavimą jis aptarė ir su Lietuvos prezidentu, taip pat kalbėta ir apie Ukrainą bei tęstinę paramą jai.

Mes visą laiką į 5-ąjį straipsnį žvelgiame labai tiesiogiai

„Mūsų pasiryžimas pasilieka tas pats, visomis išgalėmis prisidėti prie Ukrainos sėkmės. Mus vienija bendros vertybės, vienija jos visas NATO sąjungininkes. Džiaugiuosi būdamas čia, nekantraudamas laukiu tolesnio mūsų bendradarbiavimo“, – kalbą baigė J.Bidenas.

Į žurnalistų klausimus JAV prezidentas neatsakė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda Prezidentūroje susitiko su Joe Bidenu
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda Prezidentūroje susitiko su Joe Bidenu

Aptarė ir Baltarusiją

Po susitikimo žurnalistams kalbėjęs G.Nausėda sakė, kad pokalbio temos daugiausia sukosi apie NATO darbotvarkę. Taip pat Lietuvos prezidentas sakė aptaręs Baltarusijos klausimą ir sulaukė pritarimo jo nuomonei: „Sakyčiau, prezidento nuomonė Baltarusijos klausimu visiškai identiška manajai.

Aš trumpai pristačiau situaciją, kas vyksta Baltarusijoje, tai jo atsakas buvo trumpas – aš laikausi tos pačios nuomonės, kad Baltarusija yra praradusi savo suvereniteto požymius, Baltarusija yra artima Rusijos talkininkė kare prieš Ukrainą. Bet Baltarusija yra ir papildomas grėsmės šaltinis NATO valstybėms, kurios ribojasi su ja.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas, Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas, Gitanas Nausėda

„Kalbėjome apie Ukrainą, prezidentas jos klausimu yra optimistiškas, sakė, kad dar reikia šį tą padaryti, kad Ukrainos narystė NATO taptų realybe.

Bet JAV šiuo metu, cituoju prezidentą, yra didžiausias Ukrainos rėmėjas ir toliau rems Ukrainą iki pergalės“, – tęsė G.Nausėda.

Anot Lietuvos prezidento, jis tikisi, kad bus keliais žingsniais nueita toliau nei Bukarešte ar net Madride atveriant Ukrainai aiškią perspektyvą tapti NATO nare.

„Tikimės, kad tai bus netolimos ateities dalykas“, – pabrėžė G.Nausėda.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas, Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas, Gitanas Nausėda

Paklaustas, ar buvo keltas klausimas dėl JAV karių ilgesnio buvimo Lietuvoje, kaip tikisi krašto apsaugos ministras A.Anušauskas, G.Nausėda sakė, kad apie tai nebuvo kalbėta, bet esą būsią dar progų tai aptarti. Esą JAV tikrai lanksčiai reaguoja ir stengiasi pagerinti saugumą mūsų regione.

Atvyko pirmadienio vakarą

J.Bidenas žymiuoju „Air Force One“ į Lietuvą atvyko pirmadienio vakarą. Vilniaus oro uoste nusileidusį JAV prezidentą pasitiko Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda.

Dar prieš tai jo laukė lėktuvų stebėtojai.

Išlipęs iš lėktuvo, JAV vadovas įsikibo į parankę G.Nausėdai ir žingsniavo raudonu kilimu, vėliau beveik valandą bendravo su oro uoste susirinkusiais žmonėmis.

Tiesa, atvykęs į „Kempinski“ viešbutį, jis nepasirodė ir į jį pateko per specialiai įrengtą palapinę, nors jo čia laukė šimtai smalsuolių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių

Lietuvos prezidentas svarbiausią Vakarų partnerį antradienio rytą pasitiko prezidentūroje, kur šiek tiek po 10 val. vyksta oficialus priėmimas ir dvišalis susitikimas, kuriame bus aptariama parama Ukrainai, NATO rytinio flango stiprinimo priemonės, atsakas į Baltarusijos remiamą Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

VIDEO: Prie prezidentūros daugėja pareigūnų: netrukus susitiks G.Nausėda ir J.Bidenas
Vytauto Urbono nuotr./Joe Bidenas Vilniaus gatvėse
Vytauto Urbono nuotr./Joe Bidenas Vilniaus gatvėse

Prezidentūros kiemelyje, specialioje tribūnoje, telkiami užsienio šalių ir Lietuvos žurnalistai. Čia ištiestas ir raudonas kilimas, kuriuo netrukus žengs Lietuvos ir JAV vadovai.

Ramūno Jakubausko nuotr./Raudonas kilimas prezidentūros kiemelyje
Ramūno Jakubausko nuotr./Raudonas kilimas prezidentūros kiemelyje

J.Bideno priėmimas vyksta sostinės širdyje įsikūrusių Prezidento rūmų kiemelyje, kur bus susirinkę dešimtys žurnalistų iš įvairių šalių. Patekimas į priėmimą ribojamas.

Į priėmimą taip pat atvyko ir garbės sargybos kuopa.

Ramūno Jakubausko nuotr./Prezidentūros kieme laukiama Joe Bideno
Ramūno Jakubausko nuotr./Prezidentūros kieme laukiama Joe Bideno

Čia susirinko ir nemažas būrys Lietuvos bei užsienio, daugiausia – JAV, žurnalistų.

Po priėmimo kiemelyje JAV ir Lietuvos vadovai pozuos bendrai nuotraukai Prezidentūros rūmų Baltojoje salėje, taip pat J.Bidenas pasirašys svečių knygoje.

Ramūno Jakubausko nuotr./Joe Bideno automobilis prezidentūros kieme
Ramūno Jakubausko nuotr./Joe Bideno automobilis prezidentūros kieme

J.Bidenas kartu su keliomis dešimtimis NATO šalių ir Vakarų valstybių lyderių antradienį ir trečiadienį dalyvaus Aljanso viršūnių susitikime, vykstančiame Vilniuje.

VIDEO: Istorinis JAV prezidento „Air Force One“ lėktuvo nusileidimas iš arti
VIDEO: Minios žmonių pasitiko Joe Bideno lėktuvą: ratams palietus žemę, akimirkai stojo tyla, kurią keitė plojimai
VIDEO: Joe Bidenas tik išlipęs iš lėktuvo skyrė dėmesio ir susirinkusiems gerbėjams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas