Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 17

Prie Ukmergės rajono savivaldybės – greitosios pagalbos medikų piketas

Šaltą ketvirtadienio rytą šalia Ukmergės rajono savivaldybės pastato išsirikiavo Ukmergės greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, nešini plakatais su užrašais: „Ar jūs norėtumėt, kad aš dirbčiau taip, kaip man už tai moka?“, „Greitoji – pagalbai teigti, o ne poliklinikos nuostoliams dengti“ ir pan. Jie reikalavo, kad rajono valdžios atstovai užtikrintų jiems geresnę darbo aplinką ir geresnį atlyginimą.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Giedriaus Auglio nuotr.

Ketvirtadienio rytas tokiai iniciatyvai pasirinktas ne šiaip sau. Tądien Ukmergės rajono savivaldybės taryba rinkosi į eilinį tarybos posėdį. Būtent rajono vadovų ir Ukmergės PSPC administracijos sprendimais nepatenkinti Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai neapsikentė ir jau kuris laikas ieško būdų būti išgirstiems.

Ukmergės GMP – pagrindinis Ukmergės PSPC finansų šaltinis

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama, kad Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų atlyginimai yra ženkliai per maži lyginant su jų atsakingu darbu. Inventorius ir greitosios medicinos pagalbos automobiliai – ne idealios būklės. Šiuo atveju sakyti, kad atlyginimams kelti ir inventoriui atnaujinti nėra pinigų, tiek rajono vadovai, tiek Ukmergės PSPC vadovybė negali. Dar spalio mėnesį vykusio išvažiuojamojo Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdžio į Ukmergės PSPC metu šios įstaigos vadovė Janina Galiauskienė pristatė finansinius 2014 metų rodiklius.

Ukmergesmedija.lt nuotr./
Ukmergesmedija.lt nuotr./

Lentelėje aiškiai matyti, kad per 2014 metus Greitosios medicinos pagalbos skyrius Ukmergės PSPC atnešė didžiausią dalį pelno – daugiau nei 84 000 eurų, tačiau didžioji dalis šių pinigų yra skiriama ne šio skyriaus gerovės ir stabilumo užtikrinimui, o nuostolingai veikiančių PSPC skyrių nuostolių padengimui.

Atlyginimai ir sąlygos netenkina

Ukmergės GMP skyriaus slaugytoja ir Ukmergės PSPC profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, besipiktindama atlyginimais, tąkart pateikė pavyzdį. „Aš turiu lapelį, kuriame parašyta, kad vairuotojui, išdirbusiam 208 valandas per mėnesį, priskaičiuotas atlyginimas – 386 Eurai. Sakykite, jums neatrodo toks atlyginimas mažų mažiausiai žeminantis?“, – piktinosi ji.

Neapsikentę, kaip teigia Ukmergės GMP darbuotojai, nesiskaitymu ir pasityčiojimo vertu atlyginimu, rugsėjo mėnesį jie reikalavo atskirti juos nuo Ukmergės PSPC ir prijungti prie Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties. Šioms problemoms spręsti Ukmergės rajono savivaldybės administracija sudarė darbo grupę, kuri po ilgo laiko svarstymų ir posėdžiavimų pateikė išvadas. Deja, išvados nebuvo palankios GMP darbuotojams, kurie po jų paskelbimo nusprendė surengti piketą.

Reikalauja prijungti prie Vilniaus GMPS

Piketuotojai, kreipdamiesi į rajono vadovus, išdėstė savo reikalavimus – atnaujinti nuolat gendančius greitosios pagalbos automobilius ir aprūpinti juos būtinomis priemonėmis ir medikamentais, suteikti paramediko išsilavinimą įgijusiems darbuotojams jų kvalifikaciją atitinkantį statusą, organizuoti skaičiavimais pagrįstą GMP postų ir dirbančių specialistų darbą, GMP darbuotojų atlyginimams skirti ne mažiau kaip 65 proc. ligonių kasų skiriamo greitosios medicinos pagalbos finansavimo ir lėšas, valstybinių ligonių kasų skiriamas greitosios medicinos paslaugoms užtikrinti, naudoti tik greitosios medicinos pagalbos reikmėms, o ne Ukmergės PSPC veikloms finansuoti.

Piketo metu greitosios medicinos pagalbos darbuotojai reikalavo, kad Ukmergės PSPC Greitosios medicinos pagalbos prašymas dėl priklausymo Vilniaus miesto Greitosios medicinos pagalbos stočiai būtų pateiktas rajono Tarybos svarstymui.

Sąlygos – ženkliai skiriasi

Į tarybos posėdį besirenkantys tarybos nariai būriavosi šalia piketuotojų. Vieni nedrįso eiti arčiau, kiti drąsiai juos kalbino. Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai išreiškė savo padėką juos palaikantiems tarybos nariams Nijolei Giedraitienei ir Regimantui Baravykui. Galų gale rajono meras Rolandas Janickas pakvietė visus į posėdžių salę, kurioje piketuotojų lyderė Jolanta Keburienė stojo į tribūną ir išsakė Ukmergės GMP darbuotojų poziciją.

„Darbo grupė siūlo GMP skyrių ne prijungti prie sostinės, kur siūlomi nauji automobiliai, dabar esančių budinčių postų skaičiaus išlaikymas, darbuotojų atlyginimo padidinimas beveik 50 procentų ir jų neatleidimas iš darbo, o pasirenkama pasilikti Ukmergės PSPC sudėtyje, kur bus mažinamas darbuotojų skaičius, suplanuota atleisti 4 darbuotojus. Dažnai teks dirbti dviejų postų pajėgumu. Kurioje vietoje čia gyventojui yra geriau?“, – retoriškai klausė profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė J. Keburienė.

Paliekami Ukmergės PSPC

Darbo grupės pirmininkė, rajono vicemerė Klavdija Stepanova savo ruožtu teigė, kad darbo grupė nusprendė nepritarti Ukmergės GMP prijungimui prie Vilniaus GMPS, remdamasi Sveikatos apsaugos ministerijos planais ateityje perimti Greitosios medicinos pagalbos valdymą.

Deja, nėra žinoma, kada, ir ar iš viso šie planai taps realybe.

Darbo grupė pateikė siūlymą Ukmergės PSPC vadovei, kuriame siūlo, kad Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų atlyginimai turi kasmet didėti bent po 5%. Dviejų metų bėgyje planuojama GMP automobilių parką atnaujinti dviem naujais automobiliais, o vairuotojus, turinčius paramamediko kvalifikaciją, įdarbinti paramedikais.

Taigi, nepaisant to, nori to ar ne, Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai liks Ukmergės PSPC sudėtyje, nors ši įstaiga negali užtikrinti net dalinai panašių sąlygų, kurias GMP darbuotojai gautų priklausydami Vilniaus GMPS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento