Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 29

Prieglobstis suteikiamas 167 iš Afganistano pargabentiems vertėjams ir jų šeimoms

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė 15min informavo, kad trečiadienį žadama priimti sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo kariuomenei talkinusiems afganistaniečiams ir jų šeimoms. 167-iems prieš mėnesį iš Afganistano pargabentiems žmonėms prieglobstis bus suteikiamas, dėl likusiųjų vienuolikos sprendimas kol kas dar nėra priimtas.
Į Lietuvą parskraidinama dar viena grupė afganistaniečių
Į Lietuvą parskraidinama dar viena grupė afganistaniečių / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

E.Gudzinskaitė pabrėžė, kad dėl vienuolikos afganistaniečių nėra priimtas sprendimas nesuteikti prieglobsčio – informacijos tiesiog dar trūksta, dalis aplinkybių tebenustatinėjamos.

„Dar šiuo metu negalime priimti sprendimo“, – teigė ji.

Rugpjūčio viduryje NATO pajėgoms besitraukiant iš Afganistano Talibanas beveik visiškai perėmė šalies kontrolę ir apsupo sostinę.

Paskutine vieta žmonėms išvykti tapo Kabulo oro uostas, iš kurio per porą savaičių Vakarų šalys padėjo evakuotis tūkstančiams afganistaniečių, kurių gyvybėms iškilo grėsmė dėl bendradarbiavimo su koalicijos pajėgomis.

Siekdama padėti kariuomenei talkinusiems vietos gyventojams Lietuva į Afganistano sostinę taip pat išsiuntė vadinamąjį „Kabulo vienuoliktuką“ – dešimt karių ir diplomatę, kurie per penkias dienas iš suirutės apimtos šalies evakavo 176 žmones.

Visos 34 šeimos buvo apgyvendintos Raseinių rajone, pasirūpinti jų išlaikymu bei apgyvendinimu Vyriausybė pavedė Krašto apsaugos ministerijai. Tam skirta 600 tūkst. eurų.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius šią savaitę teigė, kad kariuomenei talkinusių afganistaniečių ateityje gali atvykti ir daugiau, šiuo metu bendraujama su dviem šeimomis, kurioms galbūt galėtų būti padedama pasiekti Lietuvą.

Suteikus jiems prieglobstį, jie galės gyventi, dirbti Lietuvoje ar laisvai vykti į bet kurią kitą Europos Sąjungos šalį.

Lietuvos kariai Afganistane tarnavo beveik 20 metų – 2002–2021 metais. Paskutinieji šalį paliko šią vasarą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai