Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai galės naudotis šalies ugdymo įstaigos – bendrojo lavinimo mokyklos, organizuodamos vaikų mitybą. Naujuosiuose receptuose – sveiki ir naudingi patiekalai, kuriuos jau netrukus galės išbandyti šalies moksleiviai.
Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, niekam ne paslaptis, kad vaikų bei pacientų maitinimas kelia išties nemažai problemų. Virėjams neretai trūksta fantazijos.
„Mitybą yra kur tobulinti: nusiskundimų sulaukta ir iš tėvų, ir iš pacientų. Maistas ne tik neskanus ir neestetiškai patiekiamas, bet ir nepalankus sveikatai“, – kalbėjo A.Veryga.
Jis pasidžiaugė, kad RLVVKA, vienijanti virtuvės šefus, dietologus ir kitus mitybos ekspertus, parodė didžiulę iniciatyvą ir neatlygintinai parengė patiekalų receptus ir gamybos aprašymus, kuriais šalies ugdymo įstaigos netrukus galės naudotis.
„Netrukus prasidės derinimas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Tikiuosi, kad procesas netruks ilgiau nei kelias savaites. Kai bus suderinta, ugdymo įstaigos galės imti ir naudoti receptūras nemokamai", – sakė ministras A.Veryga.
Receptai prieinami kiekvienam, juos galima rasti SAM interneto svetainėje.
Tiesa, pažymima, kad įstaigos turi teisę ir nepasinaudoti nei vienu virėjų bei konditerių pasiūlytu valgiaraščio patiekalu: „Prievartos nėra. Galbūt kai kurių mokyklų virėjai yra sugalvoję ir ką nors dar geriau.“
Tačiau palengvinimas tas, kad naudojantis patiekalų receptais nebereikės jų derinti su Valstybine maisto veterinarijos tarnyba.
Anot A.Verygos, ir toliau bus nuosekliai dirbama su virtuvės profesionalais, todėl artimiausiu metu bus pateikti irgi nemokami bei viešai prieinami receptai darželiams bei gydymo įstaigoms.
„Noriu pažymėti, kad ministerija neorganizuoja viešųjų pirkimų maitinimui mokyklose ar ligoninėse, tai yra savivaldybių atsakomybė. Tikimės, kad savivaldybės pasižiūrės atsakingai ir atsižvelgs į poreikį vaikus maitinti sveikiau ir darys tai skaidriai“, – kalbėjo A.Veryga.
Negalėjome likti nuošalyje
LRVVKA prezidento Jaroslavo Orševskio teigimu, daugiau nei pusę metų vyko intensyvus darbas, buvo rengiami ir derinami receptai.
Beje, dalis receptų jau buvo išbandyti ir pačių moksleivių, kurie prieš kelis mėnesius dalyvavo degustacijoje ir vertino pagamintus patiekalus. Po to receptai buvo tobulinami ir derinami su specialistais.
„Vaikų maitinimas yra aktuali problema Lietuvoje, todėl mes, kaip asociacija, vienijanti maisto ruošimo profesionalus bei entuziastus, negalėjome likti nuošalyje. Parengėme šiuos receptus pagal naują Vaikų maitinimo tvarkos aprašą, kuris įsigaliojo nuo praėjusių metų rugsėjo. Tai reiškia, kad visi patiekalai, pagaminti pagal šiuos receptus, bus atitinkantys keliamus kokybės reikalavimus“, – sako J.Orševskis.
Mokyklų valgiaraščiuose bus draudžiami ledai, šokoladas, ribojamas bulvinių patiekalų kiekis.
„Skatiname švediško stalo idėją, kuri puikiai veikia net pirmokams. Jie jaučia atsakomybę rinktis, įsideda tiek, kiek suvalgo, jei reikia, pakartoja. Tai – ir atsakingas vartojimas, ir pasirinkimo laisvė“, – pažymėjo virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.
Jos teigimu, vaikams nereikia įmantrybių. Kartais užtenka supjaustyti brokolį ir morką, pagardinti alyvuogių aliejumi – tokiu būdu pateikiamas daržoves vaikai valgo mieliau nei salotas.
Laukia atsiliepimų ir siūlymų
J.Orševskis pažymėjo, kad neklysta tas, kas nieko nedaro. „Klaidų pasitaiko, ir mes jas ištaisome. Todėl kviečiu tėčius, mamas, sveikos gyvensenos atstovus pridėti ranką ir pasakyti, ko trūksta, ką norėtų matyti, ką tobulinti. Ne mūsų darbas stengtis jus pradėti maitinti sveikai. Vaikų maitinimo pavyzdys ateina iš namų, mokyklos valgykla mąstysenos nepakeis“, – samprotavo J.Orševskis.
Iki šios dienos LRVVKA yra parengusi apie šimtą receptūrų. Jas jau vertina apie 70 mokyklose dirbančių virėjų.