Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 03

Pristatytos Europos gynybos fondo programos ir iniciatyvos

„Lietuvos gynybos pramonės plėtra – nacionalinio saugumo interesas. Dėl to siekiame, kad gynybos srityje veikiančios lietuviškos įmonės turėtų daugiau galimybių plėstis, tobulėti ir veikti tarptautinėje rinkoje“, – pažymėjo krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė liepos 3 d. Gynybos resursų agentūroje Vilniuje surengtame Krašto apsaugos ministerijos inicijuotame Europos gynybos fondo informaciniame renginyje, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
Susitikimas
Susitikimas / A. Pliadžio nuotr.

Jame Europos komisijos Gynybos pramonės ir kosmoso generalinio direktorato ir Gynybos resursų agentūros atstovai Lietuvos gynybos pramonės įmonėms ir mokslo institucijoms pristatė Europos gynybos fondo programas ir iniciatyvas bei galimybes jose dalyvauti.

Europos gynybos fondo programoms kasmet skiriama daugiau kaip 1 mlrd. eurų. Iš viso 2021–2027 metų laikotarpiui Europos komisija yra numačiusi per 8 milijardus eurų.

2021 m. vasarą įkurto Europos gynybos fondo pagrindinis tikslas – skatinti gynybos technologijų naujoves ir bendradarbiavimą Europos sąjungos gynybos tyrimų ir technologijų srityje. Europos gynybos fondas finansuoja iš mažiausiai trijų ES šalių sudarytų gynybos pramonės įmonių konsorciumų projektinius pasiūlymus. Įsitraukti skatinamos ir mažos bei vidutinės įmonės bei mokslo institucijos.

Gynybos resursų agentūroje vykusiame renginyje aptartos ne tik Europos gynybos fondo projektų finansavimo sąlygos, bet ir Krašto apsaugos ministerijos iniciatyvos, skirtos skatinti Lietuvos gynybos pramonę.

„Valstybinio ir privataus sektorių bendradarbiavimas skatinant gynybos pramonės plėtrą yra labai svarbus. Turime užtikrinti, kad gynybos srities inovacijos atitiktų šalies saugumo poreikius ir įsilietų į tiekimo grandines. Tokie renginiai yra abipusiai naudingi, siekiant glaudinti suinteresuotų pusių bendradarbiavimą ir taip prisidėti prie šalies gynybos ir saugumo“, – teigia G.M.Tučkutė.

Fondo veikloje jau dalyvauja Lietuvos įmonės, tarp kurių – BPTI (Baltijos pažangių technologijų institutas), „ Aktyvus Photonics“, FTMC (Fizinių ir technologijos mokslų centras), „EKSMA Optics“, „ Nanoavionics“, „ Astrolight“, ELSIS PRO, „ Neurotechnology“ ir kitos.

Krašto apsaugos ministerija nuolat organizuoja įvairius renginius, kuriuose Lietuvos gynybos pramonės įmonės turi galimybes megzti ryšius su užsienio partneriais. Be to, lietuviškus gynybos produktus nuo šiemet galima testuoti Lietuvos kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento