Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 09

Privačių senelių namų įkūrėjai: šis verslas didelio pelno neneša, tačiau bet kaip daryti – ne mums

Darius ir Milda Vasiliauskai sako, kad po studijų dirbdami Kaune net nesvarstė grįžti į gimtąjį Jurbarko rajoną ir perimti Mildos tėvų pradėtus kurti senjorų globos namus. Tačiau šiandien jie čia ir šie namai skaičiuoja jau 13-us metus. Tai tik dalis jų verslo, kita dalis, kaip neslepia, nešanti kur kas geresnę finansinę grąžą, yra pagalbininkų radimas pagyvenusiems žmonėms Vokietijoje.
Smalininkų senjorų namai
Smalininkų senjorų namai ir jų įkūrėjai Darius ir Milda Vasiliauskai / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Čia mano žmona Milda, aš Darius, vyras jos“, – šypsodamasis prisistato D.Vasiliauskas, kai susėdame pokalbio jaukiame jų vadovaujamų Smalininkų senjorų namų kampelyje ant sofos.

Čia paprastai šiuose namuose gyvenantys senjorai renkasi žiūrėti televizoriaus, tačiau popietę jie daugiausia ilsisi savo kambariuose, tik vienas kitas tyliai vaikštinėja koridoriuje – kas su vaikštyne, kas dar be jos.

Pirma mintis – gyvens ir vokiečiai

Milda šiuo namus „paveldėjo“ iš tėvų, sako Darius, o ji pati tęsia: „Tėveliai buvo labai aktyvūs, patys darbavosi Vokietijoje. Iš pradžių įdarbindavo žmones fabrikuose, daugiausia vyrus. Paskui užsimezgė ryšiai su partneriais ir nusprendė pradėti bendrą projektą – įkurti senelių namus, nes tuo metu paklausa tikrai buvo. Investavo.

Bet tų vokiečių lūkesčiai gal kiti buvo, įsivaizdavome kitaip, pirminis planas gal buvo, kad čia ir vokiečiai kažkiek gyvens, bet pažiūrėjome, kad vietinė rinka čia pilna, o vokiečiai... Daug atsiranda dalykų – čia ne gimtinė, nekalbės jų kalba, patys nesiadaptuos.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Smalininkų senjorų namai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Smalininkų senjorų namai

Pati šio sumanymo pradžia – 2018 metai. Po metų Mildos tėvai įsigijo Smalininkuose labai apleistą, seną, apdegusį ambulatorijos pastatą, pradėjo remontuoti.

Namas, kaip sako Milda, mažas: „26 vietos. Tokie maži, jaukūs namai, toks sumanymas ir buvo. Tėveliai iš pradžių aktyviai to ėmėsi, paskui jau pasakė – viskas, ne mūsų jėgoms, atiduodame jums pastatus, o jūs darykite.

Mes buvome jauni, įsitvirtinę Kaune. O reikėjo grįžti, visiškai nauja sritis, to nesimokę. Bet kaip intuicija, kaip širdis, kaip reikalavimai liepė, taip ir kūrėm. Nuo 2010 metų – jau trylikti veiklos metai eina. Ir mes paaugome, išmokome visko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas