Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 06

Problemų su reagentais nėra: dėl netikslių tyrimų kalta sugedusi įranga

Savaitgalį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) atlikti tyrimai dėl koronaviruso buvo netikslūs ne dėl nekokybiškų reagentų, o dėl techninio gedimo, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Vytautas Zimnickas. Jam antrina ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Laboratorijos akimirka
Laboratorijos akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie nekokybiškus korėjietiškus KUL naudojamus reagentus savaitgalį feisbuke rašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Nebekartosiu visos tos epopėjos apie kompetencijas, medicininę techniką, reagentus, tik pranešu – viso net dešimt pirmame tyrime, kuriame korėjietiškais reagentais buvo patvirtinti, kaip teigiami, po dviejų papildomų patikrinimų kitais reagentais pripažinti neigiamais.

Išvadas darykite patys, nes pirmasis papildomas tyrimas darytas su tuo pačiu aparatu, bet jau kitu vokišku reagentu, o trečiasis – jau su naująja įranga ir šveicarišku reagentu“, – dėstė jis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytautas Grubliauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytautas Grubliauskas

Pirmadienį ryte 15min nepavyko susisiekti su KUL vadovu, vyr. gydytoju Vinsu Janušoniu, tačiau Nacionalinės laboratorijos direktorius V.Zimnickas teigė, kad netikslumai nesusiję su reagentų kokybe.

„Ten išties yra ne reagentai. Kalbėjau ir dirbau visą savaitgalį su Klaipėdos ligoninės laboratorija. Šiandien iš ryto yra išvykę gamintojo atstovo servisistai, aš manau, kad ten buvo elementarus techninis gedimas vienos iš įrangų. Šiandien aš tikiuosi, kad jis bus pataisytas ir ten viskas turėtų normaliai veikti“, – dėstė jis.

Sekmadienio naktį dėl techninio įrangos gedimo sustojo KUL laboratorijos darbas, anksčiau pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. KUL Molekulinės diagnostikos laboratorijos vedėja Jūratė Kasnauskienė BNS teigė, kad šis klausimas sprendžiamas.

„Tai techniniai klausimai, tą informaciją pateikia NVSPL ir sprendžiam tuos klausimus, ieškom klausimo tarp prietaisų ir reagentų, kad būtume tikri rezultatais“, – sakė ji.

Tačiau tyrimai dėl COVID-19 įstaigoje nesustojo, čia pradėjo veikti nauja įranga.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškė viltį, kad ir senoji technika bus greitai pataisyta.

„Tikimės, kad per šiandien bus suremontuota įranga Klaipėdoje ir ten tyrimai vėlgi atsinaujins“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė jis ir dar kartą patikino, kad tyrimų netikslumai nėra susiję su reagentais.

„Klaipėdoje, kai atsirado daug teigiamų rezultatų, pačiai laboratorijai kilo klausimų, ar nėra kažkokių klaidų. Jie patys į tai sureagavo. Paaiškėjo, kad yra problemų su įranga, kuri, kaip mus informavo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas, šiandien turėtų būti Klaipėdoje remontuojama, ir tikimės, kad viskas bus tvarkoje, ir ji galės tęsti savo darbą“, – kalbėjo ministras.

Mėginiai, dėl kurių kilo klausimų, jie buvo pakartotinai ištirti.

„O tie mėginiai, dėl kurių kilo klausimų, jie buvo pakartotinai ištirti“, – pridūrė jis.

Pirmadienio 7 val. ryto NVSPL duomenimis, Lietuvoje nustatyti 843 užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Per parą ištirti 1954 ėminiai, 451 liko neištirtas. 263 iš jų – Nacionalinėje laboratorijoje.

„Čia yra mažiau negu dienos norma ir tie mėginiai bus ištirti. Bet čia mėginiai truputį su kita paskirtimi, už tai tas kiekis ir yra suformuotas. O jeigu vėl padidės poėmiai mobiliuosiuose punktuose, karščiavimo klinikose, yra kitos laboratorijos, kurios priima ir daro tyrimus“, – apie likusį ėminių skaičių kalbėjo V.Zimnickas.

Į mėginių skaičių, kurį tenka ištirti NVSPL, jis ragino nekreipti dėmesio.

„Nereikia į tai kreipti dėmesio, kad Nacionalinėje laboratorijoje labai dideli mėginių kiekiai – ne. Mėginių kiekiai yra tam, kad mes juos operatyviai išskirstytumėme“, – sakė jis.

Kitose laboratorijose neiširtų ėminių skaičius pirmadienį ryte nesiekė šimto.

Ištirta ėminių per parą

Liko neištirta ėminių

Viso

Iš jų

viso

iš jų iš mobilių punktų

neigiami

teigiami

viso

iš jų iš mobilių punktų

viso

iš jų iš mobilių punktų

viso

iš jų iš mobilių punktų

NVSPL

200

4

194

2

6

2

263

51

Santaros klinikos

234

157

224

156

4

1

16

0

Kauno klinikos

349

135

337

129

11

6

0

0

Klaipėdos universitetinė ligoninė

80

0

77

0

3

0

92

0

Šiaulių ligoninė

155

46

153

45

2

1

31

0

NMVRVI

261

0

258

0

3

0

0

0

Medicina practica

401

0

400

0

1

0

0

0

Diagnostikos laboratorija

55

54

54

53

1

1

49

49

NVI

219

0

218

0

1

0

0

0

VISO

1954

396

1915

385

32

11

451

100

Siekdama sumažinti laboratorijose neištirtų koronaviruso mėginių skaičių, Sveikatos apsaugos ministerija dviems paroms apribojo mobiliųjų patikros punktų darbą. Antradienį mobilių punktų darbą numatoma tęsti kaip anksčiau – visu pajėgumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas