Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 23

Prof. R.Kėvalas apie mirusį kūdikį: tai buvo trauma, nesuderinama su gyvybe

„Mes pamatėme sunkią galvos smegenų traumą, kuri buvo praktiškai nesuderinama su gyvybe“, – ketvirtadienį Kauno klinikose žurnalistams sakė prof. Rimantas Kėvalas. Taip jis kalbėjo apie trečiadienio vakarą mirusį kūdikį, kurį Klaipėdoje pro pirmo aukšto buto langą išmetė jo tėvas.
Rimantas Kėvalas
Rimantas Kėvalas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Istorija, kai tėvas per langą išmetė savo vos penkių mėnesių kūdikį, sukrėtė visą Lietuvą.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Tėvo išmesto pro langą kūdikio mirtis: ar viską padarė šeimą prižiūrėję specialistai?

Sunki galvos smegenų trauma

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas, ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais, irgi sunkiai rinko žodžius.

Paklaustas, ką pamatė, kai kūdikis buvo pervežtas iš Klaipėdos į Kauno klinikas, jis atsakė: „Mes pamatėme sunkią galvos smegenų traumą, kuri buvo praktiškai nesuderinama su gyvybe.“

Daugiau sužalojimų, anot R.Kėvalo, nebuvo.

„O kas buvo anksčiau, man tikrai sunku pasakyti. Tik kiek aš žinau, jie socialinių darbuotojų neįsileidinėjo apie vieną mėnesį laiko“, – teigė profesorius.

Jis patvirtino, kad Klaipėdos medikai su juo ir kitais Kauno klinikų specialistais konsultavosi nuo pat pradžių, kai vaikelis buvo atvežtas į ligoninę.

O kas buvo anksčiau, man tikrai sunku pasakyti. Tik kiek aš žinau, jie socialinių darbuotojų neįsileidinėjo apie vieną mėnesį laiko.

„Aš ir asmeniškai su jais kalbėjausi, ir su vaikų reanimacijos vadovu, šeštadienį, tą pačią dieną. Mes aptarėme, ką reikia padaryti, kad būklė būtų šiek tiek stabilesnė, kad vaikas patektų iki mūsų institucijos, kas ir buvo padaryta sekmadienį.

Vaikas pateko visiškai kritinės būklės, praktiškai reikėjo užtikrinti tik gyvybinių organų funkcionavimą – kvėpavimą ir širdies darbą“, – sakė Kauno klinikų medikas.

Lyginti su Matuku ir kitais nenorėjo

Lyginti šios tragedijos su kokia nors ankstesne taip pat skaudžiai pasibaigusia kūdikio istorija profesorius nenorėjo: „Tai yra iš esmės nepalyginami dalykai. Kiekvieno vaiko mirtis, nesvarbu, kokia to priežastis, – yra labai skausminga, o tokie atvejai, drįsčiau teigti, yra nesuvokiami sveiku protu.“

Priminus vadinamąją Matuko istoriją, R.Kėvalas sakė nedrįstąs lyginti atvejų: „Kiekvienas atvejis yra išskirtinis. Tokie atvejai yra pavieniai. Jų tiek Europoje, tiek Amerikoje pasitaiko maždaug 15-20 atvejų šimtui tūkstančių gimusių.

Turint omeny, kad Lietuvoje kasmet gimsta apie 25-30 tūkst. naujagimių, vadinasi, teoriškai tokių atvejų turėtų būti nuo penkių iki dešimt. Jų yra žymiai mažiau, kuo, drįsčiau teigti, galima pasidžiaugti. Bet jų tikrai yra ir kartais pasitaiko.“

123RF.com nuotr./Naujagimis
123RF.com nuotr./Naujagimis

Kūdikio mama su juo ligoninėje Klaipėdoje buvo nuo pat pradžių, uostamiesčio medikai yra minėję, kad jos paaiškinimai, kaip ir kas nutiko, buvę migloti.

R.Kėvalas irgi patvirtino, kad „mama visą laiką buvo“.

„Dėl Klaipėdos negaliu pasakyti, bet Kaune ji buvo hospitalizuota kartu su vaiku ir prie vaiko.

Mama pasiprašė tam tikros pagalbos ir jai buvo suteikta“, – sakė R.Kėvalas.

Įtariamojo savo vaiką per langą išmetusio vyro motina interviu 15min pasakojo iš kūdikio mamos išgirdusi, kad ji, atbėgusi iš virtuvės, rado kūdikį numestą ant grindų, o vėliau, išgirdęs, kad atvyko pareigūnai, neadekvačiai besielgęs vyras esą čiupo vaiką ir išmetė pro langą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas