Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 08 /11:47

V.Kasiulevičius įspėjo dėl migrantų ir indiškosios COVID-19 atmainos

Į Lietuvą plūstelėjus nelegalių migrantų iš Azijos šalių srautams, prof. Vytautas Kasiulevičius įspėja, kad tai gali sukelti ne tik humanitarinę, bet ir epidemiologinę krizę. Anot žinomo gydytojo, būtent Azijos šalyse išplitusi vadinamoji indiškoji COVID-19 atmaina. Vien per pastarąją parą sulaikyta 14 nelegalių migrantų, atvykusių per Baltarusiją. Pareigūnai ramina – visi migrantai testuojami.
Sulaikyti migrantai
Sulaikyti migrantai / VSAT nuotr.

Įspėjo dėl epidemiologinės krizės

„Baltarusijos valdžios skatinamas migrantų iš Azijos šalių judėjimas per sieną su Lietuva gresia ne tik humanitarine, bet ir epidemiologine krize. Būtent Azijos šalyse smarkiai išplitusi indiškoji arba delta SARS-CoV-2 atmaina.

Tai, kad darbo migrantų ar pabėgėlių stovyklos gali tapti sunkiai valdomais pandemijos židiniais, jau įrodyta. Viskas priklauso nuo tose stovyklose esančios žmonių koncentracijos ir kiekio. O kaip matome, kaimyninės šalies valdžia savo veiksmus dar tik pradėjo. Visos testavimo galimybės ir atmainų genetinė analizė turi būti nukreiptos į pabėgėlius“, – feisbuke rašė profesorius, tvirtindamas, kad šiuo metu tai turėtų būti Lietuvos prioritetas, jeigu „nenorime patys susprogdinti mums paruoštos bombos“.

Pirmadienį pasieniečiai sulaikė dar tris neteisėtai iš Baltarusijos bandžiusias patekti migrantų grupes, iš viso 18 užsieniečių. Pirminiais duomenimis, tai gali būti Šri Lankos ir Irako piliečiai.

Visi testuojami

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) patarėjas Giedrius Mišutis 15min teigė, kad, sulaikius neteisėtus migrantus, jie laikantis visų saugumo reikalavimų izoliuojami VSAT padaliniuose ir vienas pirmųjų veiksmų būna COVID-19 testų atlikimas.

„Kol laukiama rezultatų, pasieniečių kontaktas su sulaikytaisiais būna minimalus, be to, tai būna pagal visą programą pasiskiepiję VSAT pareigūnai.

Sulaikius neteisėtus migrantus jie izoliuojami VSAT padaliniuose ir vienas pirmųjų veiksmų būna COVID-19 testų atlikimas.

Gavus neigiamus testų rezultatus pradedami visi reikalingi formalumai, apklausos, prieglobsčio procedūrų tvarkymas, esant reikalui migrantų perkėlimas į kitus padalinius ir pan.“, – teigė VSAT patarėjas.

Per pastarąją savaitę sulaikytų migrantų skaičius jau siekia apie 100, jiems atlikus tyrimus kol kas buvo nustatytas vienas teigiamas atvejis.

Šis migrantas yra izoliuotas VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Jis į Lietuvą atkeliavo 26 asmenų grupėje, praėjusią savaitę sulaikytoje Dieveniškių kilpoje Gintaro Žagunio užkardos pasieniečių.

Visi ėminiai, kai COVID-19 liga patvirtinama asmenims, atvykusiems iš užsienio, siunčiami sekoskaitai.

Užsikrėtusiųjų – vienetai

Kaip teigė G.Mišutis, dar ne visų testų rezultatai yra gauti, bet pagal matomas tendencijas užsikrėtusiųjų tarp migrantų yra vienetai.

„Jų sulaikymų metu pasieniečiai griežtai laikosi saugumo reikalavimų, net ir patiems sulaikytiesiems iškart duoda kaukes, juos vežant iki VSAT užkardų irgi griežtai laikomasi visų saugos priemonių“, – tikino VSAT patarėjas.

Laidoje „LRT Aktualijų studija“ Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Vidas Mačaitis sakė, kad visi sulaikyti migrantai testuojami.

„Kol kas masinių problemų dėl testavimo neturime, kad būtų nustatyti COVID. Praeitą savaitgalį, kai buvo sulaikytos didžiulės grupės, iš dvidešimt kelių asmenų tik vienam buvo nustatytas teigiamas COVID atvejis.

VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai

Bet kad tai didžiulė rizika, mes matome, todėl pirmiausia mūsų veiksmai, kad apsaugotume mūsų valstybę ir savo pareigūnus, atliekame testavimus. Tikrai esame pasiruošę“, – LRT radijui sakė V.Mačaitis.

Išskirtinis dėmesys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Justina Petravičienė 15min irgi patvirtino, kad visi sulaikomi nelegalūs migrantai yra testuojami – taip siekiama užkirsti kelią infekcijos išplitimui.

Pabėgėliams tikrai bus skirtas išskirtinis dėmesys.

„Jeigu taip nutiktų, kad kažkuriam asmeniui būtų patvirtinta liga ir sekvenuojant nustatyta, kad tai yra atmaina, būtų pasinaudota visomis priemonėmis, kad būtų užkirstas kelias išplitimui“, – teigė J.Petravičienė.

Ji taip pat įspėjo, kad rizikų parvežti šią atmainą į Lietuvą esama ir keliaujant kiekvienam iš mūsų, kadangi indiškoji atmaina plinta vis po daugiau šalių.

„Nėra vieno recepto, kaip galėtume tos atmainos išvengti, bet tam dedamos kompleksinės priemonės ir imamasi tų ribojimų, nustatytų reglamentavimu. Rizika yra, bet ją matome ir vertiname.

Jeigu galėtume visų rizikų išvengti, būtų idealu. Dabar imamasi tų priemonių, kurios yra įmanomos, ką mes galime padaryti. Jeigu nustatomas atvejis, kolegos dirba įprasta tvarka, izoliuojami turėję sąlytį asmenys, specialistai vyksta į protrūkio vietą. Pabėgėliams tikrai bus skirtas išskirtinis dėmesys“, – sakė J.Petravičienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Parlamentarai ir VSAT atstovai Baltarusijos pasienyje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Parlamentarai ir VSAT atstovai Baltarusijos pasienyje

Pirma testas, tada veiksmai dėl prieglobsčio

Vidaus reikalų ministerija (VRM) irgi tvirtina, kad tvarka dėl COVID-19 prevencijos yra nustatyta ir jos laikomasi.

„Lietuvos Respublikos teritorijoje nustačius trečiųjų šalių piliečius, jie dėl jų teisinės padėties nustatymo pristatomi į pasienio užkardą. Pareigūnai bendraudami su asmenimis visada dėvi apsaugines kaukes arba respiratorius bei apsaugines pirštines.

Jei nustatomas teigiamas COVID-19 rezultatas, asmuo saviizoliacijai vežamas į Abromiškių reabilitacijos ligoninę.

Trečiųjų šalių piliečiai registruojami COVID-19 testui. Paskirtu laiku asmenys pristatomi į Covid-19 patikros punktą, kur jiems atliekamas testo ėminio paėmimas. Asmenys VSAT patalpose laukia testo atsakymo. Jei atlikto testo atsakymas neigiamas, tik gavus patvirtinimą, atliekami pirminiai procesiniai veiksmai. Po atliktų veiksmų asmenys VSAT patalpose atlieka saviizoliaciją, tik po to leidžiama asmenims laisvai judėti.

Jei asmenims nustatomas teigiamas Covid-19 testo rezultatas, asmuo/asmenys saviizoliacijai vežami į Abromiškių reabilitacijos ligoninę, kur tik po saviizoliacijos jiems atliekami priminiai procesiniai veiksmai dėl prieglobsčio procedūrų“, – teigiama VRM komentare.

Anot ministerijos, viskas atliekama vadovaujantis 2020 m. liepos 23 d. Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintomis rekomendacijomis dėl veiksmų su užsienio piliečiais.

Per savaitę – iki 300 nelegalų

Kiek anksčiau LRT radijui V.Mačaitis patvirtino, kad tarnyba vertina informaciją, jog antradienį ir ketvirtadienį yra lėktuvų reisai iš Bagdado ir Stambulo į Minską, ir neabejoja, kad naujo migrantų srauto reikėtų tikėtis jau ateinančią naktį.

Anot jo, per savaitę iš viso gali būti atvykę iki 300 nelegalių migrantų, daugiausia jų sulaikoma naktį, tuose ruožuose, kur nėra įdiegtos vaizdo stebėjimo sistemos.

VSAT duomenimis, iš viso šiemet per pirmąjį pusmetį sulaikyta beveik 300 nelegalių migrantų.

Nuo gegužės 25-osios VSAT padvigubino ar net patrigubino pajėgas, pasieniečiams talkina Viešojo saugumo tarnyba, šauliai, svarstoma pasitelkti ir kariuomenę.

Gegužės pabaigoje Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Minskas pasienyje su Lietuva iki šiol stabdė „narkotikus ir migrantus“, o po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą ir naujų sankcijų įvedimo to nebedarys.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė praėjusią savaitę teigė, kad nelegalių migrantų gabenimo iš Baltarusijos veikloje gali dalyvauti baltarusių pareigūnai ir tai yra sąmoninga Minsko režimo politika prieš Lietuvos valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus