Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 11

Prof. V.Sinkevičius – apie Kovo 11-osios mįsles: kaip atgimė valstybė ir kas iki to atvedė

Kovo 11-osios išvakarėse Seime M.Romerio universiteto profesorius emeritas dr. Vytautas Sinkevičius viešoje paskaitoje pasiūlė detektyvinę mįslę – kas ir kur 1990 m. kovo 13-osios ankstyvą rytą skubėjo iš Aukščiausiosios Tarybos? Ir ką vežė vadinamajame diplomate? Įminimą profesorius pasufleravo tik baigdamas paskaitą, kurioje pateikė daugybę detalių, kaip ateita iki Kovo 11-osios, kas tapo tądien priimto Akto pagrindu ir kaip viskas klostėsi toliau.
1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje
1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Profesoriaus dr. Vytauto Sinkevičiaus vieša paskaita taip ir vadinosi „Kovo 11-osios Akto rengimo kronika: įžvalgos, projektai, priimti dokumentai“.​

Tačiau toks paprastas pavadinimas slėpė labai įdomią ir išsamią istoriją apie Kovo 11-ąją. V.Sinkevičius Lietuvai atkuriant nepriklausomybę dirbo Aukščiausiosios Tarybos (AT) Juridiniame skyriuje, tad iš arti matė visą pasiruošimą šiam svarbiam Lietuvai žingsniui ir procesą, kas vyko po to.

VIDEO: 2023-03-08 Mykolo Romerio universiteto profesoriaus emerito dr. Vytauto Sinkevičiaus vieša paskai...

Kovo 13-osios ryto mįslė

„Noriu pradėti ne nuo Kovo 11-osios, o nuo kovo 13-osios.

Kovo 13-oji, ankstus rytas. Apie penktą valandą ryto iš Aukščiausiosios Tarybos ūkinio pastato kiemo dideliu greičiu išlėkė lengvasis automobilis „Volga“. Ant galinės sėdinės vienas keleivis, šalia laiko priglaudęs krepšelį, vadinamą diplomatą. Iš pažiūros jis atrodo visai ramus, bet tai, kad karts nuo karto pažvelgia į laikrodį, pasitikrina, ar diplomatas yra šalia, rodo, kad jis jaudinasi. Jis nerimauja.

Vairuotojas turėjo jį nuvežti į oro uostą per 15 minučių. Lėkė nepaisydamas kelio ženklų, viršydamas greitį, net per raudoną šviesą, nes žinojo, kad pavėluoti negali, lėktuvas laukti negali, ir žinojo, kad jeigu kelių inspektoriai sustabdys, keleivis lieps jiems pasitraukti ir jie neprieštaraudami paklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas