Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 14

Profesorius V.Kasiulevičius: Vyriausybės priimti sprendimai yra teisingi

Profesorius Vytautas Kasiulevičius, sekmadienį dalyvavęs ekspertų diskusijoje prieš Vyriausybės posėdį, sako, jog sprendimas sugriežtinti karantiną yra teisingas. Anot profesoriaus, svarbiausia, ką dabar galima padaryti, norint išgelbėti kuo daugiau gyvybių – maksimaliai apriboti žmonių kontaktus.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Įžvalgomis profesorius pirmadienį pasidalijo savo feisbuko paskyroje.

„Lietuvos epidemiologinė situacija yra labai sudėtinga, daugybė mirčių nuo COVID-19 ir kitų ligų. Galbūt tik dabar visuomenė pradeda suprasti, ką reiškia nuolat kritikuota, bet iki šiol vis dar veikusi sveikatos apsaugos sistema, ką iš tiesų reiškia medikų pagalba. Suprantame tada, kai ko nors netenkame“, – rašo prof. V.Kasiulevičius.

Anot jo, naujosios Vyriausybės priimti sprendimai yra teisingi.

„Prieš Vyriausybės posėdį vyko ilga diskusija. Kiekvienam ministrui buvo labai svarbi jo kuruojama sritis ir nuostoliai ekonomikai, biudžetui. Mūsų, medikų, atstovų nuomonė buvo kategoriška – svarbiausia maksimaliai apriboti žmonių kontaktus. Sutarėme, kad tai mažiausia, ką galime šiuo metu padaryti norėdami išgelbėti kuo daugiau Lietuvos piliečių gyvybių“, – rašo profesorius.

Pasak V.Kasiulevičiaus, svarbu, kad Vyriausybės priimties sprendimams pritarė Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Neturiu iliuzijų, kad dažnam mano tėvynainiui būdingas pyktis ir nepasitenkinimas bet kokia valdžia kur nors laikinai pradings. Niekas jau neprisimena, kad naujoji Vyriausybė gavo įgaliojimus prieš 3 paras. Socialiniuose tinkluose ir toliau tvyros sąmokslo teorijos apie prievartinį skiepijimą, apie demokratijos apribojimus, apie Sorošo remiamas finansines aferas.

Tai netrukdys vienu metu kritikuoti vakcinaciją ir ....reklamuoti rusišką vakciną. Koks lengvas darbas, kai tiek patiklių ir nenorinčių kritiškai mąstyti žmonių, kuriems reikia kažkaip pateisinti savo naivumą, neviltį ir nesėkmes. O tos pandemijos pasekmės jausis dar labai ilgai. Tai nuostabi terpė visiems, kurie nori pasinaudoti mus ištikusia nelaime. Daug kalbėdami apie valdžios sprendimų tironiją, jie pamiršta, kad tikrasis tironas kasdieną glemžiasi vis naujas gyvybes“, – rašo prof. V.Kasiulevičius.

„Bet aš nepaliauju tikėti, kad didžioji dauguma Lietuvos žmonių yra adekvatūs ir gerai supranta paprastą tiesą: dabar rizikuodami prarasti savo gyvybes, matydami, kaip netenkame mums labai artimų ar labai tolimų žmonių, mes vistiek privalome pereiti mums istorijos nubrėžtą rubikoną, kaip kiekviena karta pereina savajį. Juk daugumas žmonių nenori pasiduoti viruso valdžiai“, – rašo profesorius.

Anot jo, dabar, geriau žinodami COVID-19 virusą, galime priartėti prie pavasarį buvusios situacijos.

„Nereikia visiems tapti didvyriais, kaip mūsų COVID-19 skyrių herojai – medicinos fakulteto studentai savanoriai, gydytojai rezidentai ar visi patyrę medikai, valandų valandas kenčiantys nepakeliamą karštį ir emocinį stresą. Pabandykite kasdieną stebėti, kaip virusas uždusina gyvybę. Galbūt tuomet kiekvienas suvoktų empatijos sąvoką. Galbūt tada, kai viskas pasibaigs, visuomenė ar bent valdžia mūsų didvyriams nusileks nuoširdžiai.

Tačiau daugeliui normalių žmonių tereikia padaryti paprastus dalykus: laikytis saugaus atstumo, plauti rankas, maksimaliai apriboti vartotojiškos visuomenės doktrinai pataikaujančius mūsų poreikius ir žinoti, kad mes tai įveiksime“, – savo feisbuko paskyroje rašo V.Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas