Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Profsąjungų atstovai: už COVID-19 testus turi mokėti darbdavys, tai jo pareiga

Vyriausybė pritarė įstatymo pataisoms, kad tam tikrų sričių darbuotojai, nepasiskiepiję nuo koronaviruso, už testus turėtų mokėti savo lėšomis, tačiau siūlymo įvesti privalomą skiepijimą neliko. Laidoje „15/15“ Švietimo ir mokslo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotoja Rūta Kiršienė kalbėjo, kad už testus turėtų mokėti darbdavys, ne darbuotojas.
Temos: 2 Darbdavys Vakcina

– P. Milešinai, noriu paklausti, kaip reaguojate į tai, kad Vyriausybėje privalomiems skiepams kol kas nepritarė, o už testus turės susimokėti darbuotojai?

– Man atrodo, jeigu aš gerai stebėjau posėdį, tai nepasakyta, kad už testus turės susimokėti patys darbuotojai, tai turės padaryti darbdavys, nes pagal darbų saugos įstatymą tai yra darbdavio pareiga, reikėtų, kad Seimas pakeistų ir šį įstatymą.

O dėl privalomos vakcinacijos pirmiausia esame išreiškę poziciją ir rugpjūčio mėnesį. Dabar galiojanti teisės akto redakcija, kuomet yra vakcinacija savo noru, o jeigu nesutinkama vakcinuotis, yra privalomas testavimas, aš manau, kad šita sistema veikia. Bent jau švietimo sektoriuje, tikrai veikia.

– Tačiau iki šiol testai buvo apmokami valstybės lėšomis. Kaip dabar jūs vertinate tai, kad arba darbuotojai, arba darbdaviai turės susimokėti?

– Iki šiol buvo Vyriausybės apmokami testai, bet vėlgi, kaip suprantu, tai turės priimti sprendimą Seimas, tai yra tik Vyriausybės išvada ir reikia sulaukti, ką Seimas pasakys.

– O kaip jūs manote, kaip turėtų būti, ar turėtų būti šis finansinis krūvis perkeltas ant darbuotojų ir darbdavių pečių, ar likti mokama valstybės lėšomis?

– Šiaip yra įstatyme nustatyta, kad visi profilaktiniai patikrinimai ir viskas, kas susiję su saugia sveikata darbe, yra apmokami darbdavių.

Tai jeigu iki šio laiko Vyriausybė prisiėmė sau tuos įsipareigojimus ir vykdė darbdavio funkcijas, tai matyt po to, kai nebebus finansuojama valstybės lėšomis, tai turės daryti darbdavys. Jeigu Seimas nenuspręs kitaip.

– Bet kokia yra jūsų pozicija?

– Mūsų pozicija labai paprasta, kaip darbuotojų atstovų – tai yra darbdavio pareiga. Darbdavys privalo finansuoti, nes moka ir už profilaktinius patikrinimus kiekvienais metais, kadangi švietime dirbantys darbuotojai kasmet tikrinasi sveikatą, turi ir plaučius šviesti, ir yra dar tam tikrų reikalavimų. Visa tai finansuoja darbdavys.

– O darbuotojai neturėtų patys mokėti už testus?

– Tikrai ne.

– Rūta, dabar jūsų noriu paklausti, kaip jūs vertinate tokį Vyriausybės sprendimą?

–Manau, kad man, kaip profesinės sąjungos atstovui, tikrai turėtų būti apmokama arba iš darbdavių, arba iš valstybės, tikrai ne iš darbuotojų. Nes vis tiek bet kokiu atveju darbo santykiuose darbdavys yra stiprioji pusė, jisai turi daugiau visokių svertų palenkti darbuotoją, paraginti darbuotoją.

Ir manau, kad tai turėtų būti tikrai apmokama iš darbdavio lėšų. O tam tikroms grupėms privaloma, tikrai manau, kad turėtų būti, tiktai atsižvelgiant į kontraindikacijas, kiekvienu atveju reikėtų spręsti labai individualiai, nes kaip ir kiekvienas vaistas gali būti negalimas naudoti konkrečiam žmogui.

– Ką duotų, jūsų manymu, privalomas skiepijimas šių sektorių darbuotojams?

– Privalomas skiepijimas medicinos darbuotojams turbūt nėra labai aktualus, nes jie tikrai yra labai sąmoningi žmonės ir dauguma jų yra pasiskiepiję, bet yra ir tokių, kurie yra prieš skiepus.

Privalomas skiepijimas duotų tai, kad galbūt jie neužkrėstų kitų žmonių, neužkrėstų savo pacientų, neužkrėstų šalia esančių darbuotojų. Individualiai sprendžiant, privalomas skiepijimas būtų naudingas dalykas.

– Pone Miliešinai, kaip manote, kas galėtų paskatinti tuos švietimo darbuotojus pasiskiepyti?

– Sunku pasakyti, kas galėtų juos dar paskatinti, nes tikrai yra informacija apie skiepų naudą plačiai prieinama. Yra tam tikri darbuotojai, apsisprendę to nedaryti.

Čia reikėtų atkreipti dėmesį, kad tikrai yra tam tikra dalis darbuotojų, kurie negali to padaryti, yra dalis darbuotojų, kurie dar nepasiskiepiję vien dėl to, kad jie yra persirgę ir dar tam tikrą laiką turi tą imunitetą. Bet su tais darbuotojais, kurie dėl tam tikrų įsitikinimų ar, nežinau kaip paaiškinti, nenori vakcinuotis, tai pokalbis galimas gal šviečiamasis.

– Gal 100 eurų, kaip senjorams?

– Labai būtų nesąžininga dalinti po šimtą eurų mokytojams ir kitiems švietimo darbuotojams, kurie nepasiskiepiję, ir nupirkti tą skiepą. Kitų, jau pasiskiepijusių darbuotojų atžvilgiu, tai būtų nesąžininga.

– Pone Kiršiene, kaip yra su trečia doze arba su antra, jei tai „Johnson & Johnson“ vakcina? Pastiprinančios dozės jau yra sulaukę dalis medikų ir kitų sveikatos darbuotojų. Kaip yra su ta trečia doze? Ar laukia medikai jos, ar noriai skiepijasi, kai gali tą daryti?

– Medikai laukia ir medikai nori skiepytis ir tikrai skiepijasi. Dabar mūsų įstaigoje laukiam skambučio, kada mes būsime paskiepyti visi.

Visą interviu ir daugiau aktualijų laidos „15/15“ įrašų rasite videogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai