Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 11

Prognozė verčia iš koto: kitąmet šiukšlių išvežimas vilniečiams gali brangti trigubai

Jeigu išsipildys blogiausios prognozės, kitais metais vilniečiai už atliekų išvežimą mokės beveik 3,2 karto brangiau nei dabar. Tai reiškia, kad 50 kvadratinių metrų buto šeimininkas, per mėnesį už šiukšlių išvežimą mokantis beveik 4 eurus, turėtų mokėti apie 13 eurų. Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius ramina, kad tai – juodžiausias scenarijus, kuris greičiausiai neišsipildys.
Kazokiškių sąvartynas
Kazokiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min.lt gavo lapkričio 4 dienos sostinės Paslaugų ir miesto ūkio komiteto protokolą, kuriame išdėstyta Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojos Loretos Juškaitės prognozė būsimam rinkliavos tarifui, kurį kitiems metams turės patvirtinti Vilniaus miesto savivaldybė. 

Anot jos, tarifas susidės iš trijų dalių: pirmąją sudarys 69,39 eurų be PVM bendrovės „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro“ vartų mokestis. 

Iš viso vienos tonos atliekų šalinimo kaina pakils iki 149,3 euro už toną su PVM.

Antroji – 40 eurų tonai be PVM mokestis vežėjams už atliekų vežimą. 

Trečioji dalis – 14 eurų rinkliavos administratoriaus išlaikymo mokestis. 

Rinkliavos administratorius atsiras savivaldybei įgyvendinus komunalinių atliekų rinkliavos reformą, pagal kurią gyventojai mokės ne vežėjams, o naujai planuojamai įkurti biudžetinei įstaigai, kuri viską administruos nuo kitų metų liepos.

Po reformos Vilnius bus paskirstytas į zonas, kurioms aptarnauti bus skelbiami viešieji vežėjų konkursai. 

Taigi, anot L.Juškaitės, iš viso vienos tonos atliekų šalinimo kaina pakils iki 149,3 euro už toną su PVM, kadangi gyventojai moka PVM. 

Šiuo metu Vilniuje tonos šiukšlių išvežimas kainuoja kiek daugiau kaip 47 eurus su PVM. 

Vicemeras ragina dar nedaryti išvadų

„Sakysime taip: utopiniai galbūt paskaičiavimai, bet reikia žinoti pačius blogiausius variantus ir paskui eiti prie geriausių. Deja, mes visų dedamųjų dabar pasakyti negalime, todėl išeina kosminiai, mano akimis žiūrint, skaičiai“, – 15min.lt skaičiavimą komentavo L.Kvedaravičius. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius

Anot vicemero, dabar niekas negali pasakyti, kiek atsieis vežėjų paslaugos, nes nėra paskelbti konkursai.

„Tai yra didžiausias rezervas, nes tas 40 eurų niekuo nepagrįstas. Vasarą skaičius buvo 20, dabar – 40”, – pabrėžė jis. 

Seimas svarsto, ar sumažinti dar negaliojantį mokestį

Kai dedamos didžiausios dalys, gaunasi labai didelė suma. Mes žiūrime visus variantus, kas atsitiktų, jeigu taip nutiktų ir žiūrime, ką galime padaryti, kad taip neatsitiktų.

Vicemeras priminė, kad daug priklausys nuo Seime dabar svarstomo įstatymo, kuriuo ketinama sumažinti mokestį už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis. 

Pagal pernai priimtą įstatymą, nuo kitų metų turėtų įsigalioti 21,72 euro už toną tarifas, kuris pamečiui augtų ir 2020-aisiais pasiektų 44,89 euro. 

Tačiau rugsėjį pradėtos svarstyti pataisos, kuriomis šį mokestį siūloma sumažinti iki 3 eurų 2016-2017 metams, ir jis iki 2020 užaugtų tik iki 27,51 euro už toną.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Salamakinas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Salamakinas

Tačiau ką nuspręs Seimas, dar neaišku – ši Algimanto Salamakino pataisa gali būti nepriimta, nes ankstesnis variantas parengtas pagal europinę direktyvą. 

„Tai jūs pagalvokite, kas yra 3 eurai, o kas – 21. Skirtumas – didžiulis. Kai dedamos didžiausios dalys, išeina labai didelė suma. Mes žiūrime visus variantus, kas atsitiktų, jeigu taip nutiktų ir žiūrime, ką galime padaryti, kad taip neatsitiktų“, – kalbėjo L.Kvedaravičius. 

Mažo „vartų“ mokesčio neplanuoja

VVATC savo ruožtu yra pasiskaičiavęs net kelis variantus būsimo „vartų“ mokesčio.

Šiuos skaičiavimus centras yra pateikęs sostinės Paslaugų ir miesto ūkio komitetui. 

Mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginio eksploatacija yra 40,28 euro už vieną toną.  

Prognozuojant, kad Seimas A.Salamakino pataisos nepriims ir liks 21,72 euro mokestis už aplinkos teršimą, VAATC atliekų tvarkymo veiklos tarifas sieks 69,39 euro už toną, o vadinamasis „vartų“ mokestis planuojamas 71,23 euro už toną.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Įprasti atliekų konteineriai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Atliekų konteineriai

Jei pataisa bus priimta, „vartų“ mokestis bus mažesnis: 52,51 euro už toną, o VAATC veiklos tarifas bus 65,41 euro už toną. 

Jei Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbs, kad MBA įrenginio eksploatavimo kaina yra ne 40,28 euro už toną, o 31,59 euro už toną, o Mokesčio už aplinkos teršimą pataisa nebus priimta, „vartų“ mokestis, VAATC skaičiavimais, sieks 71,23 euro už toną, priėmus pataisą šis mokestis sieks 52,51 euro už toną. 

Viliasi, kad nusiderės

L.Kvedaravičiaus teigimu, dėl vadinamojo „vartų“ mokesčio galima derėtis. 

Mes dar žiūrime ir aiškinamės, todėl dar negalime pasakyti, koks tarifas bus. Kai kas nuo mūsų priklauso, kai kas – ne nuo mūsų.

Jo teigimu, nuo liepos atsirasiantis administravimo mokestis tikrai nebus didelis ir neturės didelės įtakos rinkliavos kainai. Dabar skaičiuojama, kad jis gali atsieiti 14 eurų už vieną šiukšlių toną. 

„Mes dar žiūrime ir aiškinamės, todėl dar negalime pasakyti, koks tarifas bus. Kai kas nuo mūsų priklauso, kai kas – ne nuo mūsų. Mes negalime pasakyti, kaip nubalsuos Seimas, bet ruoštis turime visiems variantams“, – pabrėžė jis. 

Pastarąjį kartą Vilniuje šiukšlių išvežimas brango 2014 metų balandį. Pakėlus šiukšlių atvežimo į Kazokiškių sąvartyną mokestį, kainos išaugo trečdaliu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito