Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 26

Projekto „Žingsniai“ apdovanojimų ceremonijoje – ovacijos ir padėkos istorijų herojams

Rugpjūčio 25-oji – diena, kurios nekantriai laukė Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) sėkmės istorijų konkurso dalyviai. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje vykusios iškilmingos šventės metu jiems įteikti apdovanojimai, o trims daugiausiai 15min skaitytojų dėmesio sulaukusiems herojams – ir ypatingi prizai.
Projekto „Žingsniai 2020“ apdovanojimų ceremonija
Projekto „Žingsniai 2020“ apdovanojimų ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo pat ryto susirinkę konkurso herojai bei skirtingų projektų vykdytojai klausėsi lektorių pranešimų, dalyvavo diskusijose. Vienoje iš jų renginio organizatoriai kvietė pasikalbėti tema „Nelengva prašyti, nesunku duoti“. Netikėtai prapliupęs lietus susirinkusiųjų neišbaidė – išlaikyti gerą nuotaiką padėjo renginį vedę aktoriai Martynas Nedzinskas ir Audrius Bružas.

Skambant magiškai Martyno Levickio muzikai sėkmės istorijų konkurso herojams buvo įteikti apdovanojimai. Su jais visais 15min skaitytojai ir žiūrovai galėjo susipažinti balandį startavusio specialaus projekto metu. Iš viso publikavome 10 skirtingų, tačiau unikalių, įtraukiančių pasakojimų apie, atrodytų, paprastus, tačiau įkvepiančius žmones – herojus ne iš filmų, o iš tikro gyvenimo. Projekto istorijas rasite ČIA.

Iš visų 10 istorijų naujienų portalo 15min skaitytojai išrinko tris jiems labiausiai įsiminusias, tarp kurių – Lietuvą svajonių šalimi vadinantys kartvelai Sophio Tabatadze ir Irakli Dudauri, optimizmu trykštanti ponia Irena, kurios gyvenimą aukštyn kojomis apvertė erkinis encefalitas bei darbščioji Augustė – dauno sindromą turinti mergina, kuriai darbas restorane padeda save realizuoti. Ką šiems herojams reiškia projektas „Žingsniai“?

15min fotomontažas/Lietuvą pamilę kartvelai Sophio Tabatadze ir Irakli Dudauri
15min fotomontažas/Lietuvą pamilę kartvelai Sophio Tabatadze ir Irakli Dudauri

15min kalbinta kartvelė S.Tabatadze sakė, kad galimybė būti, gyventi ir mokytis Lietuvoje – išsipildžiusi jos svajonė. „Tikrai, Lietuva yra mūsų antri namai, – kalbėjo ji. – Esame labai dėkingi už tai, kad galėjome atvykti ir pamilti šią šalį.“

I.Dudauri – antrasis šios istorijos herojus šiuo metu gimtajame Sakartvele, tad renginyje nedalyvavo, tačiau entuziastingasis vaikinas kiek anksčiau 15min yra pasakojęs, kad studijos Vilniaus universitete inspiravo asmenybės pokyčius, atsirado naujų profesinių galimybių.

„Labai dėkoju savo kolegoms, kurie atėjo, bet labiausiai – ypatingam žmogui, kuris mane palaikė ir iki šiol palaiko, tai mano mama“, – susirinkusiems kalbėjo draugiškoji Augustė, kurios istorija taip pat pateko tarp skaitytojų mėgstamiausių. Prieš lipdama ant scenos mergina atskleidė, kad nė kiek nesijaudina, o priešingai – labai mėgsta įvairius renginius. Išties, atsistojusi prieš minią žiūrovų ji atrodo kaip žuvis vandenyje. Drąsi, pasitikinti savimi, susikaupusi. Nė nesistebiu, kad Augustė sulaukė tokio didelio 15min skaitytojų palaikymo.

J.Kamenskas/Augustė
J.Kamenskas/Augustė

Taip pat entuziastingai nusiteikusi ir kita projekto dalyvė – Renata. Smurtaujantį vyrą palikusi pašnekovė atviravo, kad savo gyvenimo istorija sutiko pasidalyti todėl, kad nori įkvėpti kitas moteris, kurios taip pat gyvena baimėje, tačiau nedrįsta ieškoti pagalbos.

„Noriu, kad moterys neužsisklęstų savyje, o padėtų sau ir drąsiai apie tai kalbėtų. Esu labai laiminga ir džiaugiuosi, kad turiu progą gyvai padėkoti visiems, kurie išgirdo mano istoriją ir palaikė“, – kalbėjo ji.

Gaisre namų netekusi 4 vaikų mama Jolanta pripažino, kad prieš renginį labai jaudinosi. „Laukiau drebančia širdimi“, – atskleidė moteris ir pridūrė, kad paviešinus skaudžią gyvenimo istoriją ji sulaukė labai didelio palaikymo ne tik iš vaikų, draugų, bet ir pagalbos ranką ištiesusio psichologo.

„Žmonėms, kurie susiduria su psichologiniais sunkumais labai noriu pasakyti – neužsisklęskite savyje. Uždarumas ir baimė garsiai kalbėti apie patiriamus sunkus labai kenkia ir net gali privesti prie savižudybės. Linkiu, kad tokių gerų psichologų, koks man padėjo, Lietuvoje ir pasaulyje būtų kuo daugiau“, – sakė Jolanta.

15min kalbintas ESFA direktorius Povilas Česonis įsitikinęs, kad tokios sėkmės istorijos įkvepia ir skatina keistis tuos, kurie dar abejoja.

„Dar viena priežastis, kodėl reikia panašių iniciatyvų yra ta, kad suprastume Europos Sąjungos investicijų vertę. Norisi parodyti, kad tie pinigai „ne į balą", kad už visų projektų, mokymų, konsultacijų yra gyvi žmonės. Infrastruktūrinius pokyčius lengva pamatyti – nutiestus ir atnaujintus kelius, nupirktą įrangą, renovuotus pastatus. O kaip parodyti žmogaus sielos rekonstrukciją arba įžiebtą viltį gyventi? Kaip sakė Antuanas de Sent Egziuperi: kas svarbiausia, nematoma akimis. Todėl reikia pasakoti istorijas apie vidinius žmogaus pokyčius“, – svarstė jis.

Paprašytas plačiau papasakoti apie tai, kaip konkursui atrenkamos herojų istorijos jis paaiškino, kad tai lemia kriterijų visuma. „Galvojame, – pridūrė ESFA vadovas, – ne tik apie istorijos herojaus pokytį, bet ir apie viso projekto rezultatų naudą ir reikšmę kraštui bei visuomenei, be to, savo svorį turi ir pats sėkmės istorijos autentiškumas bei originalumas.“

Aš tai pavadinčiau menu nugalėti save.

„Dirbame su švietimo srities, sveikatos apsaugos, inovacijų, viešojo sektoriaus tobulinimo, socialinės atskirties mažinimo, užimtumo projektais, taigi norime kaip galima daugiau atspindėti ir mūsų temų visumą. Be abejo, kiekviena istorija išskirtinė: ar tai būtų išsivadavimas iš smurtaujančios aplinkos, ar įveiktos mokymosi spragos, ar stimulas tiesti kultūrinius tiltus tarp valstybių, ar pakilimo iš dugno istorija – kiekvieno žmogaus pokyčio prasme tam žmogui ji svarbiausia. Šiuo aspektu jų net neįmanoma lyginti“, – pabrėžė 15min kalbintas P.Česonis.

Paklaustas, ką skaitydami projekto herojų gyvenimo istorijas galime išmokti kiekvienas iš mūsų, pašnekovas sakė, kad labiausiai žavi žmonių atkaklumas, ryžtas, drąsa, noras keistis, augti.

„Istorijose tiek gero energetinio užtaiso. Šios istorijos suteikia antrą kvėpavimą ir suteikia optimizmo net ir beviltiškose iš pirmo žvilgsnio situacijose. Aš tai pavadinčiau menu nugalėti save“, – pasakojo jis.

Apdovanojimų ceremonija:

VIDEO: Projekto „Žingsniai“ apdovanojimų ceremonija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas