Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 23

Kauną sudrebinusi korupcijos byla: buvusį aukštą valdininką siūloma įkalinti šešerius metus

Buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui už kyšių iš „Autokaustos“ vadovo ėmimą prokuroras siūlo skirti šešerius metus nelaisvės bei 30 tūkst. eurų baudą.
Vilius Šiliauskas Kauno apygardos teisme
Vilius Šiliauskas Kauno apygardos teisme / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, teismo prašau pripažinti V.Šiliauską kaltu. (...) bausmes subendrinti iš dalies sudedant iš paskirti V.Šiliauskui devynerius metus laisvės atėmimo ir 900 MGL baudą“, – teismo posėdyje pirmadienį sakė prokuroras Valentinas Alekna.

Kadangi V.Šiliauskas kaltę pripažino, baudą ir bausmę siūloma sumažinti vienu trečdaliu, taigi, skirti šešerius metus nelaisvės ir 600 MGL dydžio baudą – 30 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, eidamas minėtas pareigas V.Šiliauskas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, V.Šiliauskui bendrovės „Autokausta“ vadovas kyšius veždavo į jo namus ir palikdavo pašto dėžutėje, pinigus perduodavo įmonės patalpose. Užfiksuoti aštuoni kyšių perdavimo epizodai.

2022 metų kovą, sulaikius V.Šiliauską, prokuratūra skelbė, kad savivaldybės administracijos direktoriaus namuose rasta 140 tūkst. eurų, kaip manoma, gautų kaip kyšis. Tai, pasak prokuratūros, iki šiol didžiausia Lietuvoje rasta kyšio suma.

Ankstesniame posėdyje apklaustas V.Šiliauskas visiškai pripažino savo kaltę. Dėl to įrodymų tyrimas pabaigtas per šį vienintelį posėdį.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, įtarimai buvo pareikšti ir J.Kriaučiūnui, tačiau jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Kyšiais, bylos duomenimis, siekta, kad statant „Mokslo salą“ ir įrenginėjant S.Dariaus ir S.Girėno stadioną būtų numatyti papildomi darbai.

V.Šiliauskas, prokuroro teigimu, teisme nurodė, kad prasidėjus karui Ukrainoje, susirūpinęs dėl savo šeimos saugumo, ieškojo, kur užsienyje įsigyti būstą ir nusprendė įsikurti Tenerifėje, todėl ir nusprendė „paspausti“ J.Kriaučiūną, kad iš jo gautų tam reikiamų lėšų.

Vis dėlto, pasak V. Aleknos, anksčiau davęs parodymus buvęs administracijos vadovas teigė, kad pinigų neplanavo pasilikti, o jie turėjo būti skirti „politinių procesų finansavimui“.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad teisiamasis taip pat nepateikė jokių dokumentų dėl planų pirkti namą, o kyšių reikalauti pradėjo 2021 metais, taigi, gerokai iki karo Ukrainoje pradžios.

Prokuroro vertinimu, šia versija teisiamasis siekia, kad aštuoni epizodai būtų kvalifikuoti kaip tęstinė veika, kas sušvelnintų jo padėtį.

„Esu įsitikinęs, kad jokio bendro sumanymo pas V.Šiliauską dėl bendro 300 tūkst. eurų kyšio gavimo nebuvo“, – sakė prokuroras.

Jo vertinimu, kyšiai buvo susiję su tuo, kokios buvo „Autokaustos“ sutarčių su savivaldybe vertės, todėl laikėsi pozicijos, kad veikos kvalifikuotos teisingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas