Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10 /14:52

„Grigeo Klaipėda“ skandalas: pareigūnai atskleidė, kaip nevalytos nuotekos iš slapto šulinio kasnakt keliavo į marias

Įtarimai tyrime dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkos taršos bus pateikti kitą savaitę, įtariamųjų bus „ne vienas ir ne du“, sako uostamiesčio prokurorė Gina Skersinskytė. Taip pat pradeda aiškėti, kokių metodų prokuratūros atstovai ir aplinkosaugininkai ėmėsi antradienio naktį, tirdami, kur patenka nevalytos uostamiesčio bendrovės „Grigeo Klaipėda“ nuotekos. Prokuratūra atskleidžia, kad tyrime figūruoja ir daugiau galimų Klaipėdos teršėjų.

Įtariama, kad leido nuotekas kasnakt

„Įtarimai bus pareikšti kitą savaitę, manau, kad (įtariamųjų – BNS) bus ne vienas ir ne du“, – penktadienį su specialistais apsilankiusi įvykio vietoje žurnalistams sakė G.Skersinskytė. Jos pasisakymą transliavo portalas „Atvira Klaipėda“.

Klausiama, ar įtarimai bus pareikšti įmonės vadovams, ar nebus taip, kad kalti liks tik sklendes atidarę darbininkai, prokurorė teigė, kad „visaip gali būti, jei operatorius suvokė, ką jis daro, jis gali tapti įtariamuoju“.

Buvo junginėjamos sklendės, ir buvo junginėjamos tyčia, kad būtų išleistos nuotekos.

Prokurorė patvirtino, jog mano, kad nevalytos nuotekos buvo leidžiamos su vadovybės žinia, tai buvo daroma kasnakt.

„Buvo junginėjamos sklendės, ir buvo junginėjamos tyčia, kad būtų išleistos nuotekos. Manome, kad kiekvieną naktį. Ikiteisminio tyrimo uždavinys išsiaiškinti, (kokį laiko tarpą buvo leidžiamos nuotekos – BNS), bet mes manome, kad buvo junginėjamos kiekvieną naktį“, – kalbėjo prokurorė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./A.Motuzas, G.Skersinskytė ir J.Sykas (dešinėje)
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./A.Motuzas, G.Skersinskytė ir J.Sykas (dešinėje)

Ji sakė kol kas nežinanti, ar nuotekos buvo išleidžiamos per avarinį, ar per kokį kitą vamzdį. Pačios sklendės, kurios buvo junginėjamos, pareigūnės teigimu, įrengtos įmonės siurblinėje.

Nuotekas slapta nuspalvino dažais

Penktadienį prokurorė atskleidė, kaip pareigūnai nustatė, jog „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias leidžia biologiškai nevalytas nuotekas.

Vidurnaktį Dumpiuose į vandenvalos įrenginius atitekančias bendrovės nuotekas nuspalvinę dažais tyrėjai ankstyvą rytą jau matė, kokiu keliu keliauja neišvalytas vanduo.

Apie vidurnaktį į atitekančias nuotekas buvo įpilti dažai. Netrukus pastebėta, jog į įrenginius, kur nuotekos turėjo būti valomos biologiškai, nuspalvintas vanduo neatiteka.

Miške rastas ir slaptas šulinys, kuriame galėjo kauptis nuotekos. Nustatyti nusikalstamą veiklą padėjo ir kruopštus vandens temperatūros matavimas.

Kaip 15min pasakojo penktadienį „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valykloje apsilankęs Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos politikos įgyvendinimo koordinavimo grupės vadovas Raimondas Sakalauskas, taip pat dalyvavęs naktinėje operacijoje, buvo tiriama, kaip keliauja nuotekos.

Apie vidurnaktį į atitekančias nuotekas buvo įpilti dažai. Netrukus pastebėta, jog į įrenginius, kur nuotekos turėjo būti valomos biologiškai, nuspalvintas vanduo neatiteka.

Nuotekas leido iš slapto šulinio

Tyrėjai netrukus miške aptiko ir šulinį, kuriame kaupėsi jau dažytas vanduo. Iš šios kaupyklos tik mechaniškai apvalytas vanduo – be šiukšlių, akmenėlių, tačiau vis dar taršus – patekdavo į „Klaipėdos vandens“ įrenginius, kuriais po laboratorijos kontrolės tekėjo švarus vanduo.

„Tai buvo daroma vienos sklendės pagalba. Šią sklendę pasukus vanduo arba patenka į biologines valyklas, arba buvo grąžinamas į pirminio priėmimo kamerą ir požeminėmis komunikacijomis patekdavo tiesiai į išleistuvą. Tas nevalytų nuotekų išleidimas buvo padarytas taip, kad apskaitos vietoje buvo švarios nuotekos, jau po laboratorijos kontrolės, ir tik po jos įsikirsdavo visas nevalytas srautas“, – aiškino R.Sakalauskas.

Buvo matuojama ir atitekančių nuotekų temperatūra. Pastebėta, jog ji neatitiko tos temperatūros, kokia buvo valymo įrenginiuose.

R.Sakalauskas priminė, kad panašūs metodai buvo taikomi ir atskleidžiant „Kauno vandens“ nuotekų istoriją.

Ar po šios istorijos Klaipėdoje mažiau smirdės, specialistai abejoja.
„Neskubėčiau nuraminti, kad kvapų problema bus išspręsta. Taip, prapuola vamzdynas beveik 14 kilometrų ilgio, šis objektas, dumblo aikštelės dar kurį laiką smirdės, kol nesibaigs puvimo procesas. Taip, keli šaltiniai prapuola, bet, kad jie ne vieninteliai – tai faktas“, – teigė jis.

VIDEO: Kuršių marias teršusios „Grigeo“ vadovas atsiprašė, bet ar to gana?

G.Pangonis tikino nežinojęs

Klaipėdos prokurorai antradienį pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Grigeo Klaipėda“ veiklos – teigiama, kad įmonė nevalytas nuotekas į Kuršių marias galėjo leisti specialiai tam sumontuotu aplinkvamzdžiu. Taip galėjo būti daroma ne vienus metus, tad žala aplinkai gali siekti „dešimtis milijonų“ eurų.

„Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad netinkamai išvalytos nuotekos į Kuršių marias pateko per avarinį vamzdį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis

Jo teigimu, kai kurios nuotekos į Kuršių marias Dumpiuose pateko po mechaninio valymo, bet neišvalytos biologiškai. Kiek nuotekų pateko į marias, G.Pangonis sakė šiuo metu nežinantis. Jis teigė nežinojęs apie tai, kad bendrovė atliekas išleidžia biologiškai nevalytas.

Bendrovė pažadėjo atlyginti padarytą žalą.

Tyrimui padėjo slaptas informatorius

Dabar aiškėja, jog tyrimą atskleisti padėjo „slaptas informatorius“, kaip jį įvardijo Seimo narys Simonas Gentvilas, iš pačios bendrovės.

Aplinkosaugininkai šią savaitę ne kartą gynėsi, jog neretai jų rankos buvo tarsi surištos: apie atliekamus tyrimus jie privalėjo informuoti bendrovę iš anksto.

Klaipėdos meras V.Grubliauskas taip pat tiesiai sakė: juk tik pasirodžius ar valdininkui, ar aplinkosaugininkui prie bendrovės tvoros, buvo galima sklendę užsukti ir niekas nieko nesuprastų.

Tyrimas įsibėgėjo, kai su teisėsaugininkais ėmė bendradarbiauti bendrovės darbuotojas.

Tyrime – maždaug dešimt objektų

Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė atskleidė, kad Klaipėdos prokurorai dėl taršos tiria ne tik „Grigeo Klaipėda“, bet maždaug dešimt objektų.

„Grigeo“ situacija parodė vieną taršos šaltinį, tačiau prokuratūroje tiriami ir kiti taršos šaltiniai. Mūsų prokurorai tiriamų objektų turi daugmaž dešimt, ir ten situacija irgi neblizga, galbūt apimtys yra kitos“, – sakė D.Pocienė, kurią cituoja BNS.

„Aš kalbu apie taršą įvairiais būdais, ne tik fizinę taršą, bet ir kvapų taršą, kas labai aktualu mūsų bendruomenei. Kol kas prokurorams pavyko identifikuoti tam tikrus šaltinius, tačiau tyrimas yra tęsiamas. Kriminalinių nusikaltimų (tyrime dėl kvapų taršos – BNS) mes neįžvelgėme, tačiau turime priekaištų tam tikroms institucijoms“, – kalbėjo vyriausioji prokurorė.

Tokią informaciją ji pateikė penktadienį per išvažiuojamąjį Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdį Klaipėdos savivaldybėje pristatydama tyrimą dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkos taršos.

Apie šį tyrimą prokurorė sakė, kad surinkta pakankamai duomenų pagrįstai manyti, jog įvykdyta nusikalstama veikla, tai buvo tyčiniai veiksmai, sąmoningai išleidžiant nevalytas gamybos atliekas į Kuršių marias.

Prokurorė taip pat patvirtino, kad jų informacijos šaltinis, davęs pagrindą tyrimui pradėti, buvo ne iš aplinkosaugos institucijų.

Į Seimo narės konservatorės Agnės Bilotaitės klausimą, ar tai buvęs pranešėjas, ji teigė negalinti atsakyti.

„Bendra situacija byloja apie tai, kad Klaipėdoje aplinkos apsauga kaip funkcija arba buvo nevykdoma, arba formaliai vykdoma“, – pažymėjo D.Pocienė.

Parlamentarės konservatorės Aistės Gedvilienės klausiama, kodėl iki šiol niekam nepateikti įtarimai dėl „Grigeo“ išleistų nuotekų, prokurorė prašė kantrybės.

„Kratų metu paimta labai daug dokumentacijos, elektroninių duomenų. Tam, kad būtų galima viską įvertinti, susipažinti, reikalingi ir žmogiškieji resursai, ir šiek tiek laiko. Noriu paprašyti, kad būtumėte pakantūs, viešoje erdvėje komentarais netrukdytume šitam darbui, ir, tikiuosi, kad kitą savaitę mes turėsime jums daugiau ką papasakoti“, – tvirtino D.Pocienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas