Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

Biudžetas: vaiko pinigai, kurie greičiausiai neaugs taip, kaip žadėta ir prognozė dėl palaikymo

Gruodžio 17-ąją pritarimą kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetui išsakys 80-84 parlamentarai, prognozuoja valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Anot jo, viešųjų finansų perteklius nesikeis – turėtų siekti 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto, bet universali vaiko pinigų išmoka iki 70 eurų nedidės.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes šiandien šnekėjomės koalicinėje taryboje. Tikriausiai, sprendimas, kuris bus po priėmimo patvirtintas, tai nuo sausio 1 dienos – 60 ir 100 eurų, ir taip liks visus metus“, – apie vaiko pinigų augimą kalbėjo R.Karbauskis.

Anksčiau jis vardijo kitus skaičius: „Mes Seime priimsime mokestinius įstatymus ir tikrai bus tas sprendimas, kurį mes numatome: nuo sausio bus 60 eurų ir 100 eurų (daugiavaikėms šeimoms ir nepasiturintiems – BNS), o nuo liepos – 70 ir 100.“

Ketvirtadienį po posėdžio seniūnų sueigoje Seimo posėdžio darbotvarkėje neliko vaiko pinigų klausimo. „Valstiečių“ vedlys tikino, kad sprendimas dėl jų bus priimtas kitą savaitę.

„Bus pateiktas dar vienas pasiūlymas, nes Seimas balsavo už pasiūlymą truputį kitokį. Patikslintas jis bus ir mes, matyt, ketvirtadienį ar antradienį kitą savaitę priimsime sprendimą“, – dėstė jis, pridurdamas, kad vaiko pinigų augimas yra aptartas su Finansų ministerijos atstovais.

Pagal koalicijos sutartį, universali vaiko pinigų išmoka nuo sausio turėtų augti iki 70 eurų, daugiavaikėms, nepasiturinčioms, neįgalius vaikus auginančioms šeimoms – iki 100 eurų.

Biudžeto projektą pakoregavusi Vyriausybė vaiko pinigus pasiūlė auginti nuosaikiau: universalią išmoką iki 60 eurų nuo liepos, išmoką daugiavaikėms, nepasiturinčioms, neįgalius vaikus auginančioms šeimoms iki 90 eurų nuo sausio.

Koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“ grasino priimti „sprendimą dėl nedalyvavimo daugumos koalicijoje“, jei vaiko pinigų dydis nesikeis taip, kaip sutarta koalicijos. Tiesa, partijos lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad eitų į kompromisą – sutiktų, kad universali vaiko pinigų išmoka iki 70 eurų augtų ne nuo sausio, o nuo liepos.

Dabar universali vaiko pinigų išmoka – 50 eurų, daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – 70 eurų.

Nors mokestinių iniciatyvų priėmimas Seime stringa, R.Karbauskis teigė, kad biudžeto projektas bus priimtas kaip planuota – gruodžio 17 dieną.

„Jis turėtų išlaikyti tą patį skaičių – 0,2 proc. perteklinis balansas ir atitinkamai 17 dieną jis tikrai bus priimtas. Šiandien galiu prognozuoti – tarp 80 ir 84 balsų“, – nurodė politikas.

Valdančiąją daugumą Seime sudaro 74 parlamentarai. Kai kuriuos valdančiųjų sprendimus palaiko Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Mišrios Seimo narių grupės nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas