Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 06 04 /11:09

G.Kirkilas apie Seimo pirmininko postą: ir jis ant derybų stalo

Antradienį Seime vyko bendras į koaliciją siekiančių jungtis „valstiečių“ ir „socialdarbiečių“ frakcijų posėdis. Anot „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu klausimas kol kas nebuvo svarstytas, nes derybos nebaigtos. Į Seimo pirmininko postą siūlytas „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas tikino, kad dėl visų postų, įskaitant ir Seimo pirmininko, dar bus deramasi.
Saulius Skvernelis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visos pozicijos šiuo metu yra ant derybų stalo, – žurnalistams Seime sakė jis. – Man jokie postai nesvarbūs. Man svarbu, kad būtų tvirta koalicija, susaistyta atitinkama atsakomybe. Jeigu to nebus, nebus tvarios koalicijos.“

Apie tai, kad memorandumo punktas dėl Seimo pirmininko pareigų „socialdarbiečiams“, gali būti pakeistas, kalbėjo ir pirmoji parlamento vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

„Frakcijoje buvo akcentuojama, kad tai startinė derybų pozicija. Ji gali būti keistina. Tą pasiūlė ir patys koalicijos partneriai. Jie sako: taip, tai gali būti keistina, spręskite, galvokite. Taip, iš tikrųjų laikas nelaukia, liepos 12-oji artėja, iki tol turime priimti sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R.Baškienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rima Baškienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rima Baškienė

Tiesa, ji teigė nežinanti, ar realu pakeisti šį memorandumo punktą.

G.Kirkilas: V.Pranckietis – ne mūsų problema

Praėjusią savaitę „valstiečiai“, „tvarkiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ pasirašė memorandumą dėl koalicijos. Pagal jį, premjero pareigas ir toliau siūloma eiti „valstiečių“ deleguotam Sauliui Skverneliui, o Seimo pirmininko postą patikėti „socialdarbiečiams“. Šiuo metu svarstoma partijos lyderio G.Kirkilo kandidatūra.

Seimo pirmininko pareigas einantis Viktoras Pranckietis pats trauktis iš pareigų neketina.

„Čia yra ne mūsų problema. Aš manau visi, kurie nori sudaryti koaliciją, turi būti vienodai atsakingi. Ir ne jų asmeninės pozicijos čia turi nulemti“, – kalbėjo G.Kirkilas ir darė prielaidą, kad V.Pranckietis nelabai supranta, kas yra koalicija. Jis pabrėžė, kad šiandien koalicijos nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Derybos, kaip teigė G.Kirkilas, parodys, ar „socialdarbiečiai“ gali ko nors prašyti vietoj Seimo pirmininko kėdės.

Reiškė viltį dėl Lenkų rinkimų akcijos

Seime žurnalistų kalbintas R.Karbauskis teigė, kad derybų procesas pristatomas keistai – esą kalbama apie konkretų asmenį – V.Pranckietį. Anot jo, kalbama apie pozicijas.

„Lygiai taip pat kaip 2016 metais buvo suderėta, kad ta pozicija priklauso Valstiečių-žaliųjų sąjungai, dabar sudarant koalicinę sutartį tai gali pasikeisti, – Seime žurnalistams dėstė R.Karbauskis. – Kada žmogus susitapatina su pozicija, tada įvysta tokios keistos interpretacijos.“

Pirmiausia, anot partijos lyderio, bus sudaryta koalicinė sutartis. O jei ji nebus vykdoma, koalicijos esą nebus.

Tikimės, kad pirmadienį į derybas įsijungs Lenkų rinkimų akcija.

„Tikimės, kad pirmadienį į derybas įsijungs Lenkų rinkimų akcija. Kol kas šnekam tik apie memorandumą [...]“, – teigė R.Karbauskis ir reiškė viltį, kad derybos bus baigtos per savaitę.

Jis taip pat tikino, kad parašai siekiant V.Pranckiečio atstatydinimo nėra renkami.

R.Karbauskis: memorandumui nėra prieštaraujančių

Jungtis į koaliciją kviečiama ir minėta Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Sprendimą derėtis dėl jungtuvių organizacija žada priimti penktadienį.

G.Kirkilas tikino, kad LLRA-KŠS sprendimas jungtis į koaliciją būtų labai svarbus: „Tam, kad sudaryti tvirtą koaliciją ir vyksta derybos. Dirbti tokioj de facto mažumos Vyriausybėj, ypatingai su labai nekonstruktyvia opozicija, kuri ištraukinėja kortele, nebalsuoja, dėl to daugelis įstatymų nesurenka 71 balso, [...] neįmanoma dirbti.“

Memorandumo klausimas, kaip teigė R.Karbauskis, antradienį buvo aptartas tarp frakcijų narių.

„Šiandien buvo informuoti apie tai frakcijos nariai, nors jie gavo tą memorandumą – visi iki vieno. Šiandien buvo bendras frakcijų posėdis. Mes tiesiog bendrai pasikeitėm nuomonėm – jokių abejonių dėl memorandumo pasakyta nebuvo“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis teigė negalintis atsakyti į klausimą, ar sprendimas dėl to, kad Seimo pirmininko postas tektų „socialdarbiečiams“, gali būti persiderėtas.

„Reikia suprasti, kad proporcijos Seime labai stipriai pasikeitė. Ir jau 2016 metais tai, kad mes gavome abi pozicijas, buvo labai netikėta mums patiems. Tuo momentu žiūrint į visas ankstesnes kadencijas, atrodė, kad jie turi pagrindą reikalauti tos pozicijos, bet matyt buvo vidiniai kažkokie klausimai socialdemokratų, kodėl jie tada to nereikalavo“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis ir pridūrė, kad dabar yra kitaip.

R.Baškienė: darbas mažumoje sudėtingas

Seimo vicepirmininkė teigė, kad per frakcijos posėdį „valstiečiams“ priminta, kad dėl pasikeitimų koalicijoje Seime ne kartą keitėsi parlamento vadovas.

„Svarbiausia yra turėti koalicinę sutartį, kad būtų koalicija, nes šiandien, jūs puikiai žinote, kad koalicijos nėra. Darbas mažumoje yra sudėtingas. Prezidento rinkimai įvyko, liepos 12 dieną bus inauguracija. Kad būtų patvirtintas ministras pirmininkas, kad būtų patvirtinti iš naujo ministrai ir Vyriausybė programa (...), turime turėti daugumą“, – antradienį pabrėžė R.Baškienė.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymą atleisti Seimo pirmininką, kurį skiria Seimas, motyvuotu raštu gali pateikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis – 29 – Seimo narių.

Sprendimas dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma, tai yra reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas