Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28 /11:18

R.Karbauskis sako, kad LVŽS laimėjo visus rinkimus, žada derybas dėl koalicijos

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad jo vadovaujama partija laimėjo visus trejus rinkimus. Dabar, anot jo, prasidės derybos dėl koalicijos plėtros, kalbos su naujai išrinktu prezidentu Gitanu Nausėda.
Bronis Ropė ir Ramūnas Karbauskis
Bronis Ropė ir Ramūnas Karbauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Turim naują valstybės vadovą. Labai svarbu, kad darniai dirbtumėm. Tos užduotys, kurios išsakytos ir mūsų programoje, ir prezidento, manau, kad jos leis gerinti žmonių gyvenimą“, – žurnalistams Seime antradienį komentavo partijos lyderis ir reiškė viltį, kad su naujai išrinktu prezidentu darbas bus darnus.

Europos Parlamento rinkimuose pagal surinktų balsų skaičių LVŽS liko trečioje vietoje, iškovojo du EP narių mandatus. Anksčiau turėjo vieną.

Prezidento rinkimuose LVŽS remiamam premjerui Sauliui Skverneliui nepavyko patekti į antrąjį rinkimų turą. Savivaldos rinkimuose tarp partijų pagal balsų skaičių „valstiečiai“ taip pat užėmė trečiąją vietą.

Tačiau paklaustas, kiek šiemet vyskusių rinkimų LVŽS laimėjo, R.Karbauskis patikino: „Visus tris“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Derybų dėl koalicijos norėtų šiandien

Po rinkimų, anot R.Karbauskio, bus stiprinama LVŽS ir Socialdemokratų darbo partijos koalicija derantis su „tvarkiečiais“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

R.Karbauskis teigė, kad su partijų lyderiais bus kalbamasi. Esą kol kas neaišku, ar jie norės jungtis prie koalicijos.

„Jos (derybos – 15min) prasidės manau, kad šiandien, rytoj ir taip toliau. Mes bandysim išplėsti koaliciją, bandysim kviesti kolegas dalyvauti joje. Dar sykį pakartosiu, kad stipri koalicija reikalinga tam, kad mes galėtume įgyvendinti tuos pokyčius, kurie reikalingi Lietuvos žmonėms“, – dėstė R.Karbauskis.

LVŽS deleguotas premjeras Saulius Skvernelis teigė aktyviai įsitrauksiantis į derybas dėl koalicijos, jei jo pagalbos reikės.

„Kiek tai nuo manęs priklausytų, aš tikrai norėčiau aktyviai dalyvauti. Manau, kad tai irgi svarbūs dalykai kalbant apie liepos 12-os sprendimus (premjeras spręs, ar atsistatydinti – 15min) – priklausys nuo to, koks čia bus politinių jėgų išsidėstymas Seime“, – kalbėjo jis.

Ir žadėjo, esą, jei matys kad derybos stringa, padės.

„Kol kas nematau. Matyt, bus sudaryta derybinė grupė frakcijos narių, kurie derėsis“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Lenkų rinkimų akcija iki inauguracijos pokyčių nemato

LLRA-KŠS frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė teigė, kad derybos dėl koalicijos performavimo dar neprasidėjo.

„Mes nežinom sąlygų, nes nėra dar derybų“, – nurodė ji ir teigė nežinanti, kad derybos antradienį prasidės.

„Nėra sąlygų. Mes laukiame prezidento inauguracijos ir tikrai neverta apie tai kalbėt. Vakar apie tai spaudos konferencijoje pasakė ir pirmininkas (partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis – 15min)“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

Pasitikslinus, ar iki naujai išrinko prezidento inauguracijos svarstymų dėl jungimosi prie koalicijos nebus, Seimo narė atsakė: „Ne.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

R.Žemaitaitis turi sąlygų

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Remigijus Žemaitaitis, kalbėdamas apie planus keisti koaliciją, pažymėjo, kad apie tai kalbama jau kelias savaites ir išreiškė viltį, kad šią savaitę prasidės realios derybos.

„Yra mūsų dar sąlygos, kurios neįgyvendintos po Seimo susitarimo. Klausimas, ar yra pasiryžę šitą dalyką įgyvendinti“, – dėstė jis.

Tos sąlygos – „vaiko pinigai, krizės metu nuskaitytų pensijų negrąžinimas“.

„Mes buvom susitarę, kad per dvejus metus bus dalinai išmokami šitie pinigai“, – teigė R.Žemaitaitis ir taip pat vardijo „vaiko ir mamų garantinius dalykus“ bei „žemės ūkį, kur šiandien smulkus ir vidutinis ūkis yra praktiškai nustumtas į šoną, ir stambieji vėl gauna didžiausią dalį pinigų.“

R.Žemaitaitis tikino, kad kol kas kalbos apie postus nebus.

„Mes ir aną kartą, gi patys matėt, postų Seime paremdami jokio posto negavom. Aš manau, kad ne čia esmė. Pirmiausia reikia dar su prezidentu, kuris yra išrinktas [aptarti], kaip jis įsivaizduoja savo viziją. Kiek aš supratau, jis susitikinės su visom frakcijom ir iš visų frakcijų norės sulaukti pasiūlymų“, – kalbėjo „tvarkietis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Nuo to laiko, kai koalicijos partneriai LVŽS ir „socdarbiečiai“ su „tvarkiečiais“ pasirašė sutartį dėl bendro frakcijų darbo Seime, „Tvarka ir teisingumas“ gavo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko kėdę bei Seimo pirmininko pavaduotojo postą. Pastarąjį užima R.Žemaitaitis.

LVŽS prieš Seimo rinkimus nurodė, kad su „Tvarka ir teisingumu“, figūravusia politinės korupcijos byloje, nedirbs.

Matomai, pats R.Karbauskis supranta, kad tai nėra tie žmonės, kurie buvo iki 2016 metų.

„Jis teisingai pasakė. Pasakė, kad su kriminaline partija arba su kriminalinius elementus turinčiais asmenimis [nedirbs]. Kaip žinote, tie asmenys buvo, partija turim dėl jų problemų, parodė ir savivaldos rinkimai, ir Europos parlamento rinkimai [...], tik pašalinus juos iš partijos veiklos, pradedam šiek tiek atsitiesti ir judėti į priekį. Tai yra geras dalykas. Aš manau tas ir lėmė, kad partijoj yra kardinalus pasikeitimas. Ir matomai, pats R.Karbauskis supranta, kad tai nėra tie žmonės, kurie buvo iki 2016 metų“, – komentavo R.Žemaitaitis.

LVŽS frakcija derybų dėl koalicijos plėtros klausimą aptars pirmadienį vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento