Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 19

R.Karbauskis siūlys valdantiesiems palaikyti prezidentės veto dėl Civilinio kodekso pataisų

Valdančiųjų „valstiečių“ pirmininkas ir frakcijos seniūnas Seime Ramūnas Karbauskis sako, kad siūlys frakcijai pritarti prezidentės veto Civilinio kodekso pataisoms dėl viešų asmenų įžeidimo.
LR civilinis kodeksas
LR civilinis kodeksas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes aptarėme keli, savame rate, kad galbūt bus dabar teisinga pritarti veto, mažinti įtampą, kuri visiškai nereikalinga, tada kreiptis į Vyriausybę, kad būtų pateikti pasiūlymai, kaip sureguliuoti Civiliniame kodekse taip, kad ir žurnalistams nekiltų abejonių, kad niekas nenori užgniaužti laisvo žodžio, kritikos sustabdyti, ir kad politikai taip pat žinotų, kad turi kelią ginti savo teises (...). Ar rytoj frakcijoje siūlysiu pritarti veto“, – pirmadienį BNS sakė R.Karbauskis.

Jis sako, kad Vyriausybė nebus skubinama teikti išvadų, nes tai „nėra skubos klausimas“.

„Bet mes neturime manyti, kad žurnalistai gali viską, o politikai negali nieko. Tai irgi būtų neteisinga nuomonė“, – dėstė jis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį po konsultacijų su teisininkais, žiniasklaidos savivaldos institucijų atstovais bei žurnalistais vetavo Civilinio kodekso pataisas dėl viešų asmenų įžeidimo. Jos teigimu, pataisos suteikia galimybę „persekioti ne tik žurnalistus, bet kiekvieną Lietuvos žmogų vien už tai, kad jis turi kritinę nuomonę apie viešuosius asmenis, apie Vyriausybę, politikus“.

Seimas pataisas gruodžio 8 dieną priėmė argumentuodamas, kad įžeidimą išbraukus iš Baudžiamojo kodekso, už jį reikia numatyti civilinę atsakomybę. Žiniasklaidos atstovams užkliuvo, kad keičiant įstatymą atsisakyta išlygos, jog atsakomybė netaikoma, kai informacijos netikslumai atsiranda siekiant sąžiningai informuoti apie viešo asmens valstybinę ir visuomeninę veiklą.

Kai kurie politikai teigia, kad nerimas dėl žodžio laisvės yra nepagrįstas. Seimo narys konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad nuostata Vyriausybės iniciatyva įtraukta atsižvelgiant į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką, tad ji būtų taikoma bet kokiu atveju, o ribą tarp kritikos ir įžeidimo visada vertintų teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas