Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22

R.Karbauskis teigia negalintis pasakyti, ar balsų V.Pranckiečio atleidimui užteks

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigia negalintis suskaičiuoti, ar valdantieji surinks reikiamus balsus Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atšaukimui iš pareigų. Pastarasis planuoja kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį prasidėjus Seimo rytiniam posėdžiui, registravosi 116 parlamentarų. Salėje nėra kelių valdančiųjų – premjero Sauliaus Skvernelio, būsimo eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus, užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus.

R.Karbauskis negalėjo atsakyti, kiek parlamentarų dalyvaus balsavime dėl Seimo pirmininko likimo.

Valdanti dauguma turės progą – beveik visiem esant – balsuoti.

„Kiekvienas žmogus, kuris šiandien balsuos, turi teisę balsuoti slaptai. Mes negalim šiandien suskaičiuoti, kas, kaip balsuos, skaičiuos balsų skaičiavimo komisija. Bet esmė tame, kad valdanti dauguma turės progą – beveik visiem esant – balsuoti“, – žurnalistams Seime komentavo politikas.

Už tai, kad iš pareigų būtų atleistas V.Pranckietis, turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Anksčiau R.Karbauskis nurodė, kad tiek balsų yra.

„Mes tikrai turim 75 balsus tiesiogiai ir dar Mišrios grupės turim palaikytojų, kurie balsuoja. Šnekėti apie tai, kad Seime nebėra daugumos, kad jis nestabilus, kad reikia naujų rinkimų, galima tik tada, kai nėra ką pasakyti iš viso“, – praėjusią savaitę 15min komentavo jis.

Sako, kad reikėjo sulaukti etikos sargų išvados

Opozicija jau anksčiau nusprendė nedalyvauti balsavime dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu. R.Karbauskis tai interpretavo kaip draudimą balsuoti.

„Gaila, kad opozicija balsuoti savo nariams frakcijoje uždraus“, – antradienį apgailestavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Konservatorius Gabrielius Landsbergis tikino, kad šiandien, kai svarstomas biudžeto projektas, švietimo bendruomenė svarsto apie streiką, o Alytuje – gaisras, kalbėti apie V.Pranckiečio atstatydinimą gėdinga. Anot jo, perbalsavimas dėl Seimo pirmininko likimo – neteisėtas.

„Nepaisant to, kad yra balsavimas, vienintelis dalykas, ką aš apie jį galiu pasakyti, tai mūsų frakcijos poziciją – manom, kad balsavimas yra neteisėtas. Teisėtas balsavimas yra įvykęs, skundas Etikos ir procedūrų komisijoje. Mažų mažiausia buvo galima sulaukti etikos [sargų] išvados ir nuspręsti, ką tada darome“, – kalbėjo jis.

Perbalsavimas dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš pareigų vyks antradienio popietę.

Praėjusią savaitę analogiškas balsavimas žlugo, kai jame dalyvavo tik 11 parlamentarų, o valdantieji, supratę, kad reikiamų balsų nesurinks, protestuodami paliko neeilinio Seimo posėdžio salę.

Seimo etikos sargai sulaukė trijų skundų, susijusių su V.Pranckiečio atstatydinimu – dėl dviejų pradėtas tyrimas. Parlamentarai aiškinsis, ar neplanuotai sušauktas Seimo valdybos posėdis, o tuo pačiu jo metu priimtas sprendimas sušaukti neeilinį Seimo posėdį, buvo teisėti, o taip pat – ar Seimo pirmininkas V.Pranckietis nesupainiojo interesų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

V.Pranckietis jaudinasi

Seimo pirmininkas V.Pranckietis, teigdamas, kad vienos sesijos metu reikalauti pakartotinai atleisti tą patį pareigūną negalima, aiškina, kad perbalsavimas dėl jo likimo – neteisėtas. Jis žada kreiptis į KT.

„Bet kokiu atveju, dėl to, kad du kartus negalima svarstyti, bet kokiu atveju – ar palankus, ar nepalankus [balsavimas] – vis tiek reikės kreiptis tam, kad sužinotume, ar kitą kartą tokie precedentai galimi“, – Seime žurnalistams nurodė V.Pranckietis. Jo pasisakymą cituoja BNS.

V.Pranckietis prisipažino, kad jaudinasi laukdamas antrojo balsavimo.

„Negaliu sakyti, kad esu nenormalus žmogus ir nesijaudinčiau dėl to. Taip, natūraliai, žmogiškai jaudinuosi“, – sakė jis.

Valdantieji Seimo pirmininko atleidimo procedūrą inicijavo remdamiesi koalicijos sutartimi, pagal kurią šis postas pažadėtas „socialdabiečiams“.

Prašomas atsistatydinti, V.Pranckietis pareigų iki šiol nepaliko – esą jį atleisti gali nebent Seimas, kuris į pareigas ir paskyrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito